Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gradonačelnik otkrio detalje

Tomašević objavio kada će otvoriti centar za gospodarenje u Resniku: 'Nećemo čekati EU'

Zagreb: Predstavljanje studije o centru za gospodarenje otpadom u Resniku
Tomislav Miletic/PIXSEL
15.01.2024.
u 13:05

Gradonačelnik održava konferenciju za medije u prostorijama gradske uprave vezano dugoočekivani centar

Za dugoočekivani projekt centra za gospodarenje otpadom, o kojemu se ponovno aktivnije krenulo razgovarati nakon čak dva odrona na odlagalištu otpada Jakuševec, konačno se predstavlja studija izvodljivosti, najavili su u Gradskoj upravi i to za nadolazeće zasjedanje Gradske skupštine koje se održava 25. siječnja. 

Tim povodom, gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je konferenciju za medije u prostorijama gradske uprave vezano za spomenuti centar koji bi se, podsjetimo, trebao nalaziti u Resniku.

-Krajem prošle godine smo najavili upućivanje studije izvodljivosti na prvo zasjedanje Skupštine u 2024. Mi više nikoga nećemo čekati. Vrijeme je da se ovo riješi i idemo sa sažetkom studije koji se stavlja sutra na dnevni red, odnosno, novelacije iste, a vezano uz projekt centra za gospodarenje otpadom koja ima pedesetak stranica, a isti dokument sutra šaljemo i Zagrebačkoj županiji. Kada se centar izgradi, konačno ćemo moći prema europskim standardima i bez da ugrožavamo stanovnike u Resniku, zatvoriti Jakuševec. Riječ je o hibridnom postrojenju koje će istovremeno sakupljati razni otpad- miješani, biootpad, ali i odvojeno suhe reciklate papir i plastiku- najavio je Tomašević. 

VEZANI ČLANCI: 

Hrvatska se u pristupu EU obvezala da će do 2018. zatvoriti sva odlagališta otpada, dodao je on, i izgraditi sve županijske centre za gospodarenje otpadom, a to se nije dogodilo. Postrojenje u Resniku, sa svim bi dozvolama, trebalo biti otvoreno do 2028. godine. 

-Nismo dužni ovu studiju stavljati na Skupštinu, ali želim i političku podršku u projektu, kao i podršku za odabir lokacije. Ova odluka je trebala biti davno donesena, ali nitko nije imao hrabrosti. Obveza je i države, s obzirom na naloge iz EU, da se Jakuševec zatvori, ali vidite da se to nije dogodilo. Trebaju imati na umu da bez Grada Zagreba nije moguće postići niti jedan nacionalni cilj- rekao je Tomašević. 

Grad je uposlio hrvatsku tvrtku Ekonerg kako bi se izmijenila već postojeća studija izvodljivosti za Resnik s obzirom na to da se iz nje ne mogu povući sredstva iz EU. Izabrani su jer, dodao je gradonačelnik, već imaju iskustva s izradom studija izvodljivosti modernih centara za gospodarenja otpadom nove generacije u Hrvatskoj. 

VEZANI ČLANCI: 

-Bilo je bitno da studija završi s postrojenjem s najboljim mogućim rješenjem u smislu ekologije i zaštite kvalitete života građana. Ako će biti bilo kakvih opstrukcija u dobivanju EU fondova, mi nećemo čekati i spremni smo u potpunosti financirati cijelo postrojenje iz gradskog proračuna i to iz razvojnih kredita- najavio je Tomašević. 

Postoje tri varijante kojima bi se moglo izvesti rješenje centra za gospodarenje otpadom, a svako je procijenjeno na oko 140 milijuna eura, ovisno o tehnološkom rješenju. Svaka od varijanti je, napominje gradonačelnik, dovoljna da se zatvori odlagalište na Jakuševcu i već su isprobane u Hrvatskoj. 

A da Jakuševec treba što prije zatvoriti, svjedoče čak dva odrona, kazao je gradonačelnik. Nakon drugog odrona pozvani su sudski vještaci koji bi trebali utvrditi odgovornost te bi se posljedično trebalo znati kako sanirati odron na Jakuševcu. 

VEZANI ČLANCI:

-Mogu obećati Zagrepčanima da ćemo napraviti sve što je u našoj moći da postrojenje u Resniku čim prije riješi. S obzirom na odrone na odlagalištu i da još uvijek čekamo uzroke, tražili smo druga rješenja dok se ne ostvari Resnik. Imali smo dva sastanka sa Zagrebačkom županijom i tražili smo dogovor. S obzirom na to da će u postrojenje u Resnik 30 godina, uz otpad iz Zagreba dolaziti i onaj iz Zagrebačke županije, dakle, riječ je o zajedničkom postrojenju, tražili smo da naredne četiri godine miješani komunalni otpad iz Zagreba bude odvezen na njihovo odlagalište u Zaprešiću. Pritom smo ponudili da županija ne mora ni centom sudjelovati u izgradnji centra u Resniku, ali to nismo uspjeli dogovoriti, odbili su nas-kazao je Tomašević. 

Kako tvrdi gradonačelnik, u Nacionalnom planu gospodarenja otpadom koji je usvojen u lipnju prošle godine u Vladi, stoji kako se u Zagrebačkoj županiji može odložiti 1,67 milijuna tona otpada. Za usporedbu, na Jakuševcu se može odlagati 1,25 tona što su također podaci iz spomenutog plana koji su, dakle, zabilježeni prije odrona na zagrebačkom odlagalištu. 

-Iz Županije tvrde da su kapaciteti za odlaganje u njih i do deset puta manji nego što je navedeno u Nacionalnom planu- ustvrdio je Tomašević pa zaključio kako se sastanak s Vladom, koji se najavljuje od odrona na Jakuševcu, još uvijek nije dogodio. 

>>VIDEO: Smeće na jezeru u BiH

Komentara 27

JO
jozakontra
14:44 15.01.2024.

prevedeno: nakon 15 godina blebetanja o rjesavanju problema, sad cemo narucit studiju koja ce za godinu i pol potvrdit da smo u pravu pa cemo pristupit izradi projekta za rjesenje problema kad nadjemo nacin. tko je dao glas ovoj ekipi, svaka vam cast ljudi - mislio sam da ne moze gore od sdp.

CR
crocro
14:30 15.01.2024.

Vi gospodo, ili drugovi, iz zagrebačke gradske vlasti, vi što ste do sada otvorili, otvorili ste i što ćete do zadnjega dana vlasti otvoriti, to će te otvoriti. Za dane, mjesece i godine iza toga, nećete biti kompetentni jer će te postati i službeno "Nemožemo". Sada jeste "Nemožemo", ali niste i službeno, poslije izbora i službeno ćete biti "Nemožemo". Tako da nemojte planirati neke strateške poteze za daljnu budućnost jer će izbori promijeniti i poremetiti vaše ambicije.

Avatar Idler
Idler
14:09 15.01.2024.

Čuj njeg, za Jakuševec mu kriva država ! Alo majsore, došel si na funkciju di se od tebe sposobneg i tvojih stručnih kadrova očekivaju rješenja ! Očigledno je to dalko žmehkije neg hitat se na glavu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije