Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZADOVOLJNI GRAĐANI

FOTO Prosvjed građana u Resniku: 'Hoćemo parkove i cvijeće, ne Tomaševićevo smeće'

Zagreb: Prosvjedni skup protiv izgradnje centra za gospodarenje otpadom u Resniku
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/15
10.12.2023.
u 13:05

Glavna im je poruka da, ako se zatvara Jakuševec, ne treba otvarati, kažu na prosvjedu, još opasniji kompleks.

U zagrebačkom naselju Resnik građani u nedjelju prosvjeduju protiv najavljene izgradnje centra za gospodarenje otpadom na tom području, što se aktualiziralo nakon novog odrona na odlagalištu Jakuševec. Prosvjedni skup organiziran je pod nazivom  "Resnik je problem, a ne rješenje!", a organizirala ga je Udruga za zaštitu okoliša Resnik.

Zagreb: Prosvjedni skup protiv izgradnje centra za gospodarenje otpadom u Resniku
1/15

Stanovnici Resnika okupili su se na središnjem trgu ispred crkve, odakle su poručili da ne žele da, nakon eventualnog zatvaranja otpada u Jakuševcu, da to smeće dolazi u Resnik. Okupljeni su ponijeli nekoliko transparenata, a na njima se mogu vidjeti poruke kao što su: "Kamen po kamen palače, od prašine u Resniku neće biti pogače", "Hoćemo parkove i cvijeće, ne Tomaševićevo smeće" i sl. Glavna im je poruka da, ako se zatvara Jakuševec, ne treba otvarati, kažu na prosvjedu, još opasniji kompleks.

Bojite li se za zdravlje zbog odrona na Jakuševcu?

Podsjetimo, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević ranije je kazao da u Gradu nemaju dvojbi da je Resnik, koji se nalazi uz pročistač otpadnih voda, najbolja lokacija za novo odlagalište otpada.

O najavljenom prosvjedu u Resniku pisali smo i ranije. – Da je jedini preduvjet za zatvaranje Jakuševca gradnja centra za gospodarenje otpadom (CGO) u Resniku, potpuna je zabluda. Riječ je o štetnoj strategiji iz 2005. kojom se zagovara gradnja spalionice, što je odavno zastarjela tehnologija koju EU neće financirati. Gradnjom takvog postrojenja Zagreb će dobiti novi ekološki problem – kazala je ranije Branka Genzić Horvat, predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik, koja zagovara ekološkija rješenja poput gradnje malih sortirnica i kompostana u gradskim četvrtima te ozbiljan model prikupljanja odvojenog otpada s kućnog praga.

VEZANI ČLANCI:

Josip Pavlović iz udruge Ekologija grada, pak, kazao je da za Resnik nema alternative.

– CGO nije idealno rješenje, no bilo kakvo odstupanje od tog plana dovelo bi nas u situaciju da u iduće tri godine uopće ne možemo pronaći novu lokaciju pa bi Zagreb bio paraliziran idućih osam do deset godina. Razumijem zabrinutost, ali ako ih je strah od ekološkog problema koji bi mogao izazvati CGO, nije mi jasno zašto dopuštaju da pod nosom imaju divlji deponij bivšeg DIOKI-ja na koji odlaže i dio Resničana. Jakuševec je staro turopoljsko selo koje smo pretvorili u smetlište, a područje Resnika oduvijek je bilo industrijska zona. Ondje se nalaze naftna postrojenja, pročišćivač i četiri betonare – govori Pavlović. Naglašava i kako u Resnik ne dolazi novo smetlište, već suvremeno postrojenje koje je nužno kako se Zagreb ne bi ugušio u smeću.

Podsjetimo, prošloga je tjedna došlo do novoga odrona otpada na Jakuševcu, u kojemu su ozlijeđene tri osobe. Jedan radnik Čistoće teško je ozlijeđen i amputirana mu je ruka.

Zbog kompletne situacije privremeno je otežano odlaganje smeća na odlagalište, što znači da je privremeno otežan i odvoz otpada. Takvo stanje moglo bi potrajati nekoliko tjedana, no gradonačelnik Tomašević istaknuo je da grad neće biti zatrpan smećem.

– Trebat će puno vremena da se napravi sanacija i da se Jakuševec dovede u redovno stanje. To su ogromne količine otpada, bit će potrebni mjeseci. Uz to, rade se brojne mjere kako da se još više poveća sigurnost radnika – napomenuo je te najavio kako će radi novonastalih troškova Zagrebački Holding u rebalansu proračuna dobiti dodatnih 50 milijuna eura.

VIDEO Novinarka Večernjeg lista na Jakuševcu: U odronu smeća ozlijeđeno je troje radnika

Komentara 11

TU
TutoBruto
13:25 10.12.2023.

Ljudi se uvijek odupiru promijenama ne znajuci koliko ce imati koristi od nje na duzi rok. Resnicani zasluzuju smece i to smece moze biti pokretac gospodarskog razvoja u kraju sa malo boljim planiranjem i pravim ljudima.

Avatar American_ninja
American_ninja
13:26 10.12.2023.

jedino riješenje je gradnja suvremene spalionice/elektrane.

SG
Saul Goodman
13:24 10.12.2023.

Bosančerosi iz Reanika 30 godina bespravno grade svoje "kuće", nqpravili su favelu i kasabu tamo a sad hoće "parkove". Dajte najte, malo vas je nahuškao lokalni kradeze, niš od toga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije