Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
redovna konferencija

Tomašević o smradu s Jakuševca: Smrdjele su farme svinja koje smo ugasili

Zagreb: Tomislav Tomašević održao je redovitu konferenciju za medije
Zeljko Hladika/PIXSELL
08.11.2022.
u 12:14

Naglasio je i kako bi nova kompostana trebala biti u Novskoj

Gradonačelnik Tomislav Tomašević otvorio je jutros, na Zagrebačkom velesajmu 44. izdanje najveće književne manifestacije u Hrvatskoj, sajam knjiga i učila – Interliber

Ondje će do nedjelje, u četiri paviljona 269 izlagača iz 15 zemalja predstaviti brojne naslove svjetski poznatih bestselera i književnih spisateljskih zvijezda uz uvijek zanimljive sadržaje za sve uzraste; od predstavljanja novih knjiga, druženja i razgovora s književnicima, susreta nakladnika, knjižara i knjižničara, do književnih čitaonica i radionica, kvizova, radionica, dodjela književnih nagrada i još mnogo toga. 

Nakon otvorenja, gradonačelnik je u 11 sati, sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom, održao redovnu konferenciju za novinare. 

POGLEDAJTE VIDEO KONFERENCIJE: 

 

TIJEK KONFERENCIJE: 

Gradonačelnik je konferenciju započeo odgovaranjem na pitanja vezanima uz smanjenje količina miješanog komunalnog otpada. 

- Danas, nešto više od mjesec dana nakon uvođenja novog modela odvoza imamo novije podatke koje možemo usporediti s istim mjesecom prošle godine. Tako ovog listopada, u odnosu na listopad prošle godine imamo 27 posto manje miješanog komulanog otpada - istaknuo je. 

Dodao je i kako je u odnosu na listopad lani, odvojeno čak 40 posto više plastike, 36 posto biootpada te devet posto papirnatog otpada. 

- U desetak gradskih četvrti više od 80 posto spremnika sadrži isključivo plave vrećice, a negdje čak i 90 posto - izjavio je te dodao kako je kada se radi o obiteljskim kućama, najbolja gradska četvrt Gornja Dubrava.

Najavio je i kako je nova pročelnica Gradskog ureda za socijanu zaštitu, zdravstvo i branitelje Lora Vidović, poznata hrvatskoj javnosti kao bivša pučka pravobraniteljica. 

O kompostani na Jakuševcu

 - Nova kompostana trebala bi biti u Novskoj. Dobar dio neugodnih mirisa širio se od svinja koje se drže oko Jakuševca, to je problem koji se 20 godina nije riješio. Otkad smo došli na vlast taj broj svinja se sa 1500 smanjio na 100, a broj farmi od 20 na pet - istaknuo je te dodao kako sav otpad, kada mogu obrađuju vlastitim kapacitetima, plastiku isključivo privatnim kapacitetima. 

O adventu 

- Svjetsko nogometno prvenstvo poklopit će se s adventom pa tražimo opcije da se nađu lokacije na kojima se mogu gledati utakmice. Bundek je možda jedna opcija jer je pod upravljanjem Ustanove za upravljanje sportskim objektima - izjavio je. 

O božićnicama

Na pitanja novinara o božićnicama istaknuo je kako će umirovljenicima čija je mirovina manja od 1700 kuna biti isplaćeno 200 kuna božićnice te kako je to dvostruko više u odnosu na prošlu godinu. 

- Pokušavamo izbalansirati udar inflacije. Proračun koji imamo je izgubio na vrijednosti i to za milijardu kuna. Cijene rastu, a plaće ne prate taj rast cijena. Radimo najbolje što možemo s proračunom koji imamo - kazao je Tomašević. 

O obnovi od potresa i vrtićima

- Prioritet nam je dakako obnova zgrada od potresa, jer Grad mora obnoviti još stotinjak zgrada. Do sada smo završili već četiri cjelovite obnove i do kraja godine ćemo još dvije. Na to trošimo stotine milijuna kuna, za Fond solidarnosti prijavljujemo milijardu kuna. Za vrtiće nam je na NPO-u prošlo 16 projekata i dobit ćemo ukupno četvrtinu novca za njih - rekao je. 

Komentara 63

AM
amun6
12:34 08.11.2022.

tamo nikad nije bilo farmi. bila su to pojedinačna seoska gospodarstva sa malim brojem životinja. tamo od uvijek smrdi smetlište i stanovnici zbog toga desetljećima primaju rentu.

DU
Deleted user
11:42 08.11.2022.

kome on to blebece? smanjio je odvoz za duplo jer su se pokvarili kamioni a nema dijelova jer je prekinuo sve javne nabave.

ZA
Zagrepčanka71
12:33 08.11.2022.

Lik tvrdi da će odvoz smeća pojeftiniti: stigli novi računi za studeni: čistoća poskupjela sa 41 kn na 45 kn!!! + kupovanje vrećica + smanjili odvoz za 2 na 1 put tjedno. Govorim o Maksimiru, 2,5 km od centra Grada.. Ali on, Korlaet i Dolenec tvrde da je to na korist Zagrepčana... ne znam, valjda ja nekaj ne kužim, tu njihovu matematiku i genijalnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije