Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Redovna tjedna konferencija

Sljemenska žičara dobila uporabnu dozvolu: 'Izvjesno je da će početi raditi ovaj mjesec'

Zagreb: Tomislav Tomašević o novim kadrovskim promjenama u upavljanju gradom
Jurica Galoic/PIXSELL
15.02.2022.
u 11:44

Sljedeći tjedan, uoči otvaranja, bit će predstavljen cjenik sljemenske žičare, na kraju je odgovorio Tomašević

Od 11 sati održava se redovna tjedna konferencija gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Neke od gorućih tema ovih dana su cijena karte za sljemensku žičaru, obnova grada, drobilice za glomazni otpad koje su već stigle na Jakuševac. ali i katastrofalno stanje gradske infrastrukture, poput mostova i nadvožnjaka. Osim novosti i najava, Tomašević i njegovi suradnici odgovarat će i na pitanja novinara. Konferenciju možete pratiti ovdje.     

Žičara ima uporabnu dozvolu, rekla je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec. 

– Držimo se predviđene brzine procesa, ostaje izvjesno da će žičara početi raditi ovaj mjesec. ZET će do kraja ovog tjedna napisati natječaj za još dva člana uprave. Procijenili smo da kao Skupština društva, da bismo transformirali ovo poduzeće, trebamo raspisati natječaj za još dva člana uprave. Tekst natječaja bit će poznat krajem tjedna, ali dajemo javnosti informaciju. Očekujemo dobar odaziv, kompetitivni natječaj – kazala je Dolenec. 

Korlaet komentira nastavak akcije pregledavanja oštećenja. Pregledana je Ilica od Frankopanske do Trga Francuske republike. Provjerena su pročelja koja su fiksirana, a ovaj tjedan slijedi sustavni pregled krovova u pješačkoj zoni. Uvertira je to u obnovu grada, rekao je Korlaet i pozvao građane da prate stranice Grada jer će biti novi poziv za obnovu pročelja. 

Komentirao je i pad nadvožnjaka u Buzinu. 

– Došlo je do korozije ograde, sam vijadukt u dobrom je stanju. Što se tiče obnove ograde, Grad je proveo natječaj za sanaciju, radovi počinju 21. veljače – kaže Korlaet. 

Dodao je i da se osniva privremeno skladište uklonjenog materijala.

– Radi se o zakonskoj obavezi i privremenoj lokaciji. Naglasio bih da se ne radi o deponiju, nego o mjestu gdje će se vršiti organizirana oporaba građevinskog materijala. Lokacija je na Žitnjaku, u industrijskoj zoni, sjeverno od pročistača otpadnih voda u Čulinečkoj ulici, površine dva hektara i dovoljno daleko od najbližih kuća – rekao je. 

Tomašević je ponovio da je Gradska plinara – opskrba poduzetnicima ponudila plaćanje plina u šest rata bez kamata. Imenovao je i novog v. d. pročelnika Ureda za upravljanje imovinom i stanovanje. Dosadašnji v. d. pročelnika Željko Matijašec iz osobnih razloga odustao je od obavljanja te dužnosti, pa je imenovao Zoricu Zulić kao vršiteljicu dužnosti pročelnika. 

– Ona je do sada 30 godina radila u gradskoj upravi, uglavnom u ovom Uredu – rekao je Tomašević. 

Vezano uz proces savjetovanja oko otkaza u Holdingu, podsjeća se javnost da je iniciran u prosincu, završit će krajem ožujka. Prema tom originalnom planu, uprava i sindikati u procesu su savjetovanja. Održavaju se gotovo svakodnevni sastanci i sve ide po planu, kao što i stoji u poslovnom planu Holdinga ove godine. Proces savjetovanja, bude li uspješan, značit će da se taj proces detektiranja viška odvio u nekakvom socijalnom dijelu. 

Što se tiče drobilica, Tomašević je podsjetio da je Servisno-operativni centar izgrađen prije 15 godina i nikad nije bio korišten. I on se sada koristi kao privremeno skladište. Prije su se koristili unajmljeni prostori privatnih poduzeća. 

– Ishodili smo dozvole u siječnju i na osnovu toga mogli smo tražiti dozvolu za unajmljenu drobilicu koja je ishođena prošli tjedan, a sad je došla i nova kupljena drobilica, pa možemo pokrenuti proceduru i za tu drobilicu. Jedno kratko vrijeme koristit će se unajmljena drobilica, a zatim će se moći koristiti i kupljena. Trebat će još drobilica za glomazni otpad. Nabavlja se još jedna manja drobilica za glomazni otpad. Imat ćemo dvije drobilice u vlasništvu, onda više neće biti potrebe za najmom drobilica i za najmom skladišta – rekao je Tomašević. 

Ugostitelji se muče s micanjem terasa, a Tomašević je rekao da postoje kriteriji. 

– Dobar je dio ugostitelja proširio terase za vrijeme pandemije, i Grad je na neki način zadržao to stanje. To se treba dovesti u neke okvire. Nije to slučaj samo u ovom gradu. Što se tiče zahtjeva za terase, dio tih COVID terasa je ostao, ali problem je širenje terasa s obzirom na parkirna mjesta jer u centru nedostaju parkirna mjesta. Drugo su proširenja terasa vezana uz zelene površine kad su zahtjevi za terase na štetu zelenih površina i treće, kad su proširenja vezana za nogostup. Ako je smanjen prolaz pješacima, jasni su kriteriji, nema tu nikakve arbitrarne situacije. Najavili smo i razgovor s obrtnicima i ugostiteljima da vidimo koliko će trebati tranzicije da se sve vrati u neki normalan okvir što se tiče estetike grada. Kriteriji se nikad neće moći potpuno uspostaviti, ali neki opći mogu i to će se razraditi. Sastat ćemo se s njima najkasnije početkom ovog ožujka jer želimo krenuti u pripremu novog adventa već sada – objasnio je Tomašević. 

Glede sastanka s kardinalom Bozanićem i stanjem crkve na Savici, rekao je da se gleda koje su sve lokacije moguće prema trenutačnim prostorno-planskim uvjetima. – U svakom slučaju ovo jučer bio je neki prvi sastanak i otvorene su brojne teme, posebno s obnovom nakon potresa. Postoji povjerenstvo za rješavanje imovinsko-pravnih pitanja za vjerske zajednice – rekao je Tomašević. 

Konferenciju je "bombardirao" i član ekološke udruge koji je gradonačelnika htio pitati oko stanja na Jakuševcu. 

Sljedeći tjedan, uoči otvaranja, bit će predstavljen cjenik sljemenske žičare, na kraju je odgovorio Tomašević. Bit će tu cijeli sustav, rekao je Tomašević. Nužno je da si jedna prosječna obitelj financijski može priuštiti ići na Sljeme. 

Ključne riječi

Komentara 27

DU
Deleted user
12:15 15.02.2022.

Što se tiče transparentnosti natječaja za direktore Holdinga vidjeli smo to na slučaju Igora Rađenovića cjeloživotnog SDP-ovog uhljeba!

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
11:49 15.02.2022.

Tko se sjeća oštećenja željezničkog mosta Sava-Jakuševec iz 2009. godine? Nemar i nebriga, kako tada tako i danas.

DA
Daisy55
16:36 15.02.2022.

Znači još dva svoja trebate uhljebiti u Čistoći pa zato proširujete upravu za dva člana. I kaj bu sad Čistoća bolje delala jer ste povećali upravu? Kaj niste zaposlili radnike koji stvarno rade a, a ne foteljaše vaše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije