Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aktualne teme

Tomašević: Smanjit ćemo buku na žičari, to će stajati još 1,7 milijuna kuna

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević predstavio otvoreni proračun Grada Zagreba putem platforme Zagreb Smart City Hub
Marko Prpic/PIXSELL
08.02.2022.
u 10:38

Gradonačelnik Tomašević održava redovnu konferenciju za novinare

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici i ovog utorka održava redovnu konferenciju za novinare. Govorit će o aktualnim gradskim temama poput novog modela gospodarenja otpadom. Na dnevnom redu će biti i brojne druge gradske teme. 

Projekt Sovica

Konferenciju je otvorila zamjenica Danijela Dolenec temom vezanom uz iduću sjednicu Skupštine. Riječ je o projektu Sovica, koji će omogućiti povećanje kapaciteta gradskih vrtića. Radno vrijeme bit će do 21 sat kako bi roditelji koji rade do kasno popodne imali gdje ostaviti djecu. 

– Bit će na Krugama, Sopotu, Črnomercu – najavila je Dolenec. Vrijednost je projekta 5,5 milijuna kuna. 

Anketni upitnik za roditelje odgojitelje 

Govorila je i o anketnom upitniku za roditelje odgojitelje. Od njih se traže podaci o socioekonomskom statusu s ciljem da se kvalitetnije profiliraju korisnici, naglasila je. 

– Prije takvo što nisu ustupali gradu pa, osim anegdotalnih, nemamo sustavne podatke – rekla je Dolenec te pozvala sve da riješe upitnik koji je, naglasila je, potpuno anoniman. 

Obnova

Riječ je potom preuzeo zamjenik Luka Korlaet te govorio o temi obnove Zagreba

– Kreće i obnova Crkve Krista Kralja i drugih u gradskom portfelju. Što se tiče obnove privatnih zgrada, napravili smo sve što smo mogli, alocirali smo 160 milijuna kuna za to, kroz naš program pomoći podijelili smo milijun kuna pomoći sugrađanima, posudili smo 16 suradnika Ministarstvu i tri Fondu za obnovu. Prema zadnjim informacija, konstrukcijska i nekonstrukcijska obnova trebala bi početku u i ožujku – najavio je. Rušit će se zgrada u Petrinjskoj. 

Suradnja s vatrogascima 

Zapovjednik JVP Zagreb Siniša Jembrih također je govorio o pomoći koju vatrogasci pružaju prilikom kontrole terena prije početka obnove.

– Petrinjski potres obilježio je prošlu godinu u Zagrebu. Polovica štete nastala je u drugom potresu. Lani smo imali 4600 intervencija, od toga JVP 3600, ostatak su DVD-ovi, pomagali smo u Petrinji, Sisku – započeo je Jembrih. 

– Štete od potresa na objektima prouzročene su padovima dimnjaka, fasada i ukrasnih dijelova objekata. Uklonili smo lani 3600 metara kvadratnih fasada i 1600 dimnjaka koji su visjeli nad pločnikom. Nastavljamo akciju, kada građani zovu, izlazimo na teren. I ovaj vikend uklanjali smo dimnjak u Dubravi, a danas i jučer uklanjali smo fasade – rekao je Jembrih. Vatrogasci će se ponovno uz pomoć visinskih vozila penjati na zgrade i uklanjati zaostalu fasadu te provjeravati je li sve u redu. Započelo je u nedjelju kada su uklanjali ono što je trebalo na Ilici od Republike Austrije do Frankopanske. 

Žičara

Tomislav Tomašević govorio je o žičari te je demantirao kašnjenja u plaćanju Doppelmayru. U petak je bio posljednji pregled, čeka se mišljenje Inspektorata. 

– Kako su se građani žalili na buku, napravit ćemo dodatne korake kojima bismo ih zaštitili. Otvorena je javna nabava na koju se javio jedan ponuđač, ali njegova ponuda nije zadovoljila tehničke uvjete. Zbog toga idemo u aneks s Doppelmayrom koji će napraviti dodatne radove na postaji za 1,7 milijuna te stavljanje pijeska u stupove kako bi se dodatno smanjile vibracije – najavio je gradonačelnik. 

Školski odbori 

Govorio je i o školskim odborima koji su potpuno popunjeni. Ostala su još 22 odbora jer se čeka provjera kaznene evidencije za kandidate. Od tri člana odbora, jedan će biti predstavnik mjesne uprave.

– Pozvali smo građane da se jave i uključe, interes je bio odličan. Imali smo 2963 prijave za 192 odbora. Javilo se 1650 građana. Ključno je da škole postanu ustanove uklopljene u život lokalne zajednice – rekao je Tomašević.

Revizija u plinari 

Prvo novinarsko pitanje bilo je o plinari. 

– Treba razdvojiti dvije stvari. Državna revizija je gotova, a interna kontrola je u tijeku, istražuje se je li bilo individualne odgovornosti, a kada bude gotova, upoznat ćemo javnost s rezultatima – rekao je Tomašević. 

Sortirnica 

Komentirao je i prosvjede na Jakuševcu. 

– Ne vidim kome nije u interesu da Zagreb ima sortirnicu. Takvo postrojenje neusporedivo je sa spalionicom i ni na koji način neće narušiti kvalitetu života u gradu. Odvojeni otpad ići će u sortirnicu i na tome ćemo mi zarađivati, a ne privatne tvrtke. U prošloj vlasti nije izgrađeno ni jedno postrojenje. Napravili smo zaokret u glomaznom i biootpadu, a sad radimo to i za suhe reciklate – rekao je gradonačelnik. 

Dogradonačelnik Korlaet najavio je pak kako je projekt zbrinjavanja žrtava zagrebačkog potresa iz Hostela Arena u gradske stanove pri kraju. 

Novinari su upitali i o ukidanju COVID potvrda i revidiranju mjera. Gradonačelnik se slaže da ih treba preispitati, a naglasio je i kako je na testiranje zaposlenika potrošeno do sada nekoliko milijuna kuna. 

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 18

DU
Deleted user
11:05 08.02.2022.

cijenu komunalne naknade je povecao za 41%.....vec

DU
Deleted user
11:32 08.02.2022.

eto - truc muc buc, lovu dijeli sakom i kapom a ili nastavja po staroj praksi ili direktno pogoduje izvodjacu zicare koji je ovo morao sam srediti ranije.

Avatar apokalipsa
apokalipsa
12:02 08.02.2022.

Eto extra novčića za profesionalne valjače po ulicama .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije