Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova afera Holdinga

Ukrali 50 milijuna kuna na ilegalnim 
priključcima
 za vodu

vodovod
Sanjin Strukić/PIXSELL
06.09.2011.
u 17:48

Priključivanje stoji deset tisuća kuna, od čega bi čak devet tisuća uzeli “majstori”

– Nastavit ćemo provjeravati sve priključke u sustavu. Iduća je Plinara. Mi ćemo sve provjeriti bez obzira na Državno odvjetništvo jer je dosadašnji sustav očito dozvoljavao manipulacije – najavio je Ivo Čović, predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga, nakon što je Služba za unutarnju kontrolu i reviziju utvrdila da je zbog manipulacija s priključcima u Vodoopskrbi i odvodnji Holding izgubio između 30 i 50 milijuna kuna.

Na popisu ilegalnih

Istražili su razdoblje od 1. svibnja 2005. do 14. veljače 2011. godine i ustanovili da je 2880 priključaka za vodu postavljeno mimo procedure.

– Gotovo tri tisuće priključaka figurira kao legalni priključak i plaćaju potrošenu vodu. No, nisu plaćeni troškovi priključka. Da ukinemo prostor manipulacije sada se zahtjev za priključak daje jednom odjelu, a izvršava ga drugi – kazao je Čović. U izvještaju Revizije naglašeno je da je “znakovita činjenica da su pravne osobe – trgovačka društva koja se bave izgradnjom i prodajom stanova na tržištu na popisu ilegalnih priključaka stambenih zgrada”. Od izvora bliskog istrazi doznajemo da je riječ od jako puno tvrtki. Kako je objasnio Čović, istraga je utvrdila da bi potrošač kupio vodomjer koji stoji oko 1000 kuna, a ostatak od 9000 kuna (priključivanje na vodovod stoji oko 10.000 kuna) osobe koje se sumnjiče uzele bi u svoj džep. Upitno je sada zašto su potrošači za ilegalno postavljanje trošili jednako novca koliko bi potrošili za legalno prikapčanje. Jesu li bili obmanuti ili to nije bilo baš tako? Ti bi isti korisnici, nakon što završi istraga, trebali platiti priključak. S obzirom na to da se pri spajanju na vodovodnu mrežu ne plaćaju samo radovi priključka, procjena Službe za reviziju Holdinga je da je Grad, na temelju naknade za priključivanje na komunalnu infrastrukturu, izgubio 4,8 milijuna kuna te na temelju naknade za odvodnju otpadnih i oborinskih voda dva milijuna kuna.

Državni je proračun zbog neplaćenog PDV-a oštećen za najmanje 4,8 milijuna kuna. Zaposlenici koje se sumnjiči da su odgovorni za gubitke i za koje Holding traži kaznenu odgovornost za gospodarski kriminal i nesavjesno poslovanje još su na svojim radnim mjestima i tamo će ostati dok policija i sud ne daju svoj stav. Iako se u izvještaju Službe za reviziju navodi da je Odjel izmjene vodomjera i radionica radio po nalogu Službe mreže, odnosno njezina rukovoditelja, Jadranko Robić, bivši direktor Vodoopskrbe i odvodnje, pod čijim se mandatom dogodio veći broj spomenutih slučajeva, drži da je mreža odgovornih šira od jedne službe ili odjela.

Pričali na kolegijima

Rukovoditelja Službe, kaže Robić, bilo je više, a jedno vrijeme ga čak nije ni bilo. Odgovornim drži Odjel naplate.

– Problema s ilegalnim priključcima uvijek je bilo. Mene se sad spominje po medijima kao odgovornog, a čudi me da me nitko nije zvao i sa mnom razgovarao. Baš sam na stol izvadio mjere uklanjanja štete od ilegalnih priključaka iz 2006. Na kolegijima smo često razgovarali o toj temi i nikad nitko nije ništa prijavio. Odjel naplate to je morao znati jer, ako bi dobili uplatu za vodomjer, kako im nije bilo čudno da nisu dobili uplatu za priključak – pita se Robić.

Njega, kaže, nitko nikad nije tražio ilegalni priključak niti ga je kome dao, no znali su uhvatiti ljude na djelu.

– Pola priključaka radili su naši, a pola vanjski ljudi. Po gradu su raspoređene radionice s osam do deset ljudi koji su postavljali priključke. Događalo se da bismo uhvatili neke na djelu i protiv njih smo podnijeli prijave, ali ne znam kako su završile – kazao je Robić.

Komentara 63

NI
nikolaobad43
08:36 07.09.2011.

joj joj tak zagreb imam te rad(perje) joj joj ja sam dojdek i selak bum maznul lovu od \"zagreb tak imam te rad\"

VI
visio
09:02 07.09.2011.

Jel ima poštenih ljudi!!?? di pikneš netko je ukrao 20 miljuna... pa u svim ovim \"procesima\" ukradeno j 100 miljardi, nije ni čudno da su svi u minusu...

TV
tiha voda
08:35 07.09.2011.

Meni samo nije jasno kako može Milanović govoriti o \"POŠTENJU\"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije