Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nalozi za uklanjanje

Ugostitelji: Tomaševićev 'lov' na terase ugrožava 8000 radnih mjesta

storyeditor/2022-02-17/FB_IMG_1645116334840.jpg
19.02.2022.
u 08:00

Nalozi za uklanjanje, kažu, preplavili su metropolu, a vlasnici kafića i restorana prozivaju vlast i za nejasne kriterije

Počelo je s festivalima u parkovima, nastavilo se s Adventom, a sad nam brane i terase, negoduju zagrebački ugostitelji zbog nove odluke gradske uprave. Jesenas im je, podsjetimo, stigao dopis da svake godine do 31. listopada moraju poslati zahtjev za postavljanje otvorene terase, a gradsko Povjerenstvo za davanje javnih površina u zakup će potom odlučiti hoće li ga odobriti. A nakon Nove godine, kažu, gradska je uprava krenula u lov na terase pa je, navode, oko 900 ugostitelja dobilo odbijenicu. Neki su, poput Sunshine Inna, rock-kafića na Vrbiku, nakon 30 godina ostali bez terase, nalog za uklanjanje dobio je i kultni restoran Purger u Petrinjskoj, a slično nam govore i ugostitelji s Trešnjevke, iz Utrine, Španskog, centra. Najviše ih zbunjuje, ističu, to što ne vide jasan kriterij po kojemu se odlučuje.

Globa za suncobrane krive boje

– U studenome mi je došao komunalac i naložio da moram maknuti terasu usprkos tome što je još u postupku legalizacije i po zakonu do njegova okončanja ne postoji osnova prema kojoj može tražiti uklanjanje ili kažnjavati objekt. Napisao mi je kaznu i zbog toga što su mi suncobrani zelene, a ne bordo boje – kaže nam jedan ugostitelj iz Novog Zagreba, koji je prijavio slučaj pa je završio na Prekršajnom sudu. Sudac je poništio zaključak kao neosnovan.

– Od prijatelja pravnika sam doznao da su sudovi zatrpani takvim prijavama koje nemaju zakonsku osnovu. Ljuti me i to što nema jasnih kriterija po kojima se tako postupa. Meni je, primjerice, napisao kaznu, a malo dalje, na utrinskom placu, koji je zakrčen terasama, a neke imaju i centralno grijanje, nije bilo nikakva postupanja – ogorčen je. Ostane li bez terase, dodaje, morat će zatvoriti lokal jer mu s nje, pogotovo otkako je pandemija, dolazi većina prometa. Kriteriji prema kojima se terase uklanjaju jasno su definirani, rekao je pak ovaj tjedan gradonačelnik Tomislav Tomašević. Terase se odbijaju, kazao je, ako se nalaze na parkirnim mjestima, zelenim površinama ili nogostupima.

– Jasni su kriteriji, nema tu nikakve arbitrarne situacije. Dobar je dio ugostitelja proširio terase za vrijeme pandemije i to se treba dovesti u neke okvire – poručio je Tomašević te za početak ožujka najavio sastanak s predstavnicima ugostitelja. No, oni s kojima smo razgovarali demantiraju gradonačelnika. Nije riječ samo o tzv. COVID terasama, kažu, već o svim.

– Ako ne možemo na parkirno mjesto, zelenu površinu i nogostup, gdje onda da imamo terase? – pitaju se u L'erotic gin baru u Tomašićevoj. Svoju su terasu na parkirnom mjestu, kažu, uklonili prije tri tjedna.

– Zašto umjesto uklanjanja terasa, što nam ugrožava egzistenciju, rješenje za parkiranje nisu garaže kao i u svim ostalim europskim metropolama? I ne razumijemo kako mogu tvrditi da jedno parkirno mjesto donosi u proračun grada više novca nego kafić koji mu plaća najam, komunalije, pristojbe i zapošljava ljude. Namjeravali smo uzeti šest novih radnika, a sad kad smo ostali bez terase, zaposlit ćemo samo tri – ističu. Onima koji u objektima imaju samo nekoliko stolova i žive od terasa, dodaju, situacija je još gora.

– Ugroženo je oko 900 terasa u gradu, što znači da je upitno najmanje 8000 radnih mjesta – upozoravaju iz L'erotic bara. Apsurdno je, napominju, i to što su najprije dobili pozitivan odgovor pa uložili 13.000 kuna u grijalice i dekice za terasu, a onda im je došao nalog za uklanjanje, što im je, kažu, stvorilo i novi trošak od 4000 kuna.

Spremni smo na dijalog, ali...

– I mi smo dobili nalog da je uklonimo do 1. siječnja, a dopis je stigao 7. Unatoč velikim naporima da se uspostavi bilo kakav dijalog, gradska vlast se na svaki kontakt oglušila te odluke donosila jednostrano, netransparentno i bez razumijevanja za bilo kakve argumente – govori pak Borna Janeš, vlasnik restorana Pod zidom u istoimenoj ulici. Ovakav obračun s terasama ne podržavaju ni u Udruzi nezavisnih ugostitelja.

– Zadnji put smo se s gradonačelnikom sastali u rujnu i tada smo mu kazali da smo svjesni da nepravilnosti postoje te tražili da se napravi zajednički plan oko terasa i da dobijemo vrijeme za prilagodbu. Zagreb je turistički grad, a gastroponuda mu je sastavni dio. Uklanjati terase, osobito u situaciji pandemije, nije prikladno. Gradonačelnik je najavio širenje pješačke zone u centru, a uklanja terase zbog parkirnih mjesta, što nema smisla. Stvari se trebaju dovesti u red i mi smo spremni na dijalog – poručuje njezina predsjednica Žakline Troskot.

Komentara 14

SU
Sunshineinn555
19:56 19.02.2022.

Marta :Usporedba ti je izuzetno glupa i naravno da je bitno svako radno mjesto Nikako ne podrzavam da se to radi.Reda treba biti ali ovo da dodem u centar grada i da nemogu nigdje sjedti na terasu popiti kavu sigurno nije dobro za Zagreb koji zeli biti turisticko srediste.Taj covjek nemoze voditi ulaz u zgradi a kamoli miliunski grad

JM
Jmjm
17:54 20.02.2022.

Kada god kojem ,,ugostitelju,prijevozniku i ostalim ,,poduzetnicima,,drzava zeli napraviti reda svaki od njih odmah prijeti otkazima radnicima ali stotine tisuca kuna potpora uzimaju bez da jazu hvala Drzavo.

DU
dugi
19:52 19.02.2022.

Hej, je li to kraj demokracije u Hrv.?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije