Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OVOGODIŠNJI SIMBOL ADVENTA

'Svi su ludi za Orašarima, a mi smo svoje “odjenuli” u šestinsku nošnju'

Orašar u šestinskoj nošnji
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/11
20.12.2019.
u 09:56

Bruno i Maks Širok nude razne verzije figurica, pa i one u nošnji ili na mopedu, dvije skulpture “čuvaju” i Trg sv. Marka, a Ščelkunčik je i vodič u ruti “Uncrackable dreams”

Vjerovanje da štiti obitelj i donosi sreću potječe iz Njemačke, zbog čega je i postao globalno popularan kao božićni ukras, a ove je godine i simbol zagrebačkog Adventa. Riječ je o Orašaru, figurici koja podsjeća na vojnika i preplavila je grad pa se može vidjeti gotovo u svakom izlogu, kućicama, na plakatima, adventskim vijencima, borovima..., a na svim su lokacijama blagdanske manifestacije postavljene i gigantske skulpture umjetnika Petra Bande.

Na šest lokacija, pak, Orašar je u novome izdanju mobilne aplikacije “Zagreb be there”, koji je gradska Turistička zajednica izradila u suradnji s agencijom Bruketa&Žinić&Grey, vodič uz pomoć kojega možete po ruti nazvanoj “Uncrackable dreams” istražiti znamenitosti metropole.

Imaju i Escape room

Hrvatsko narodno kazalište, podsjetimo, u dva je dana rasprodalo ulaznice za svih 20 izvedbi jednog od najpoznatijih baleta skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog, temeljenog na priči “Orašar i kralj miševa” iz pera Ernesta Theodora Amadeusa Hoffmanna, a Muzej za umjetnost i obrt osmislio je poseban Escape room u kojemu djeca rješavajući zadatke vezane uz taj hit pronalaze put do “Kraljevstva slatkiša”. Kinoverzija baleta koji se izvodio u Operi Royal u Londonu, pak, može se gledati u Tuškancu, a na repertoaru je sutra u 11 sati.

Orašar u šestinskoj nošnji
1/11

“Orašaromanija” je, naravno, zahvatila i turiste, i domaće i strane, pa su figurice postale i jedan od najpopularnijih adventskih suvenira koji se u raznim oblicima prodaju posvuda.

– Zavladala je opća euforija za njima, ljudi su oduševljeni, a tko god uđe u dućan, odmah se zainteresira za Orašare. Mnogi stranci pitaju i zašto ih ima na svakom koraku pa im objašnjavamo da su simbol ovogodišneg Adventa – govori Bruno Širok, vlasnik suvenirnice u Bakačevoj ulici.

Obiteljski je to biznis pa i njegova majka Ružica ima suvenirnicu u Jurišićevoj, a dosjetili su se i da za Advent popularnoj figurici daju domaći štih. Pa ona ručno oslikava Orašare u šestinskim narodnim nošnjama, tradicionalnom ruhu mjesta u podnožju Medvednice, a ta novost u njihovoj ponudi stoji 40 kuna.

Od 20 do 2500 kuna

– Da oboji Orašara od deset centimetara, trebaju joj dva sata jer je mnogo detalja za koje su nužni mirna ruka i puno strpljenja – objašnjava Bruno Širok.

Njegovi sinovi Vito i Maks, pak, drže suvenirnicu u Cesarčevoj ulici, gdje ljudi, otkrivaju, odjednom znaju kupovati na desetke figurica.

– Nevjerojatno je koliko svi lude za Orašarima. Tjedno bismo ih obično prodali pet, a od početka Adventa odlazi po 100 figurica i ukrasa za bor – kažu.

Nude i drvene Orašare, od onih od deset centimetara koji stoje 20 kuna pa do onih od metar i pol za 2500, a popularni je blagdanski simbol i na glazbenim kutijama, na konju, biciklu, na Rudolfu... Najviše ih kupuju turisti, a čak 50 posto ukupne prodaje suvenirnice trenutačno čine upravo Orašari.

– Tko god dođe, unaprijed zna gdje bi ga u kući stavio kao ukras. No najbolje pašu iznad kamina – zaključuje Bruno Širok

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije