Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRANI POLICAJCI NA ADVENTU

'Čim nas vide na ulici, turisti kao da totalno polude'

Strani policajci na Adventu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
19.12.2019.
u 20:57

Strani policajci, kažu u PU zagrebačkoj, kod sebe nemaju niti smiju imati ikakvo oružje, a nemaju čak ni ovlasti veće od bilo kojeg drugog građanina.

– Zamislite samo da se vi kao turist šećete Budimpeštom i usred grada ugledate hrvatskog policajca u plavoj uniformi, zasigurno biste mu prišli, pozdravili ga, mnogi bi se vjerojatno i fotografirali s njim. E pa tako vam je nekako i s mađarskim turistima ovdje u Zagrebu. Kad me ugledaju usred te adventske gužve kao da totalno polude, u pozitivnom smislu, jer je to valjda zadnje što su očekivali vidjeti. Odmah se i raspituju o tome gdje im je najbolje nešto pojesti, popiti, što razgledati – opisuje nam mađarski policajac Gabor Jankovics iskustva sa svog prvog radnog dana u hrvatskoj metropoli, po kojoj patrolira u sklopu MUP-ova projekta Sigurna turistička sezona.

Njegova je zadaća sljedeća tri tjedna hodati Zagrebom, uglavnom po lokacijama na kojima se održava Advent, i pomagati sunarodnjacima budu li imali ikakve probleme, čime će olakšati posao i našim policajcima.

Činit će to i slovenski policajac Drago Butara, koji će se, logično, brinuti o svojim sunarodnjacima, a u nedjelju će im se pridružiti i talijanska kolegica Antonella Pompei. Ono što posebno upada u oči, odnosno uši jest to da Jankovics tečno govori hrvatski, baš kao i njegov kolega Butara, a iako je još nismo imali priliku čuti, u policiji nas uvjeravaju da našim jezikom odlično barata i jedina ženska članica ovog trija.

– Hrvatski sam najviše naučio od bake i djeda koji su iz vaše domovine, a znaju ga i moji roditelji, tako da su se u kući uvijek govorila dva jezika. Ona su sasvim različita, što je pomalo neobično, ali meni je to dobro došlo jer sam kao policajac zbog znanja hrvatskog često imao priliku boraviti u vašoj zemlji – objašnjava Jankovics.

Strani policajci, kažu također u PU zagrebačkoj, kod sebe nemaju niti smiju imati ikakvo oružje, a nemaju čak ni ovlasti veće od bilo kojeg drugog građanina

Video: Advent u Zagrebu

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
21:40 21.12.2019.

Na početku članka pišete kako strani policajci nemaju nikakve ovlasti niti su naoružani. Najmanje 3-4 puta tjedno od granice sa BiH (Gradiška) do Bregane autocestom "lete" tri crna Audija ili dva Audija i jedan Passat sa BiH tablicama i rotirkama na sebi, u pratnji jednog A6 HR policije. Način na koji bosanci voze i divljaju je krajnje opasan za ostale sudionike, puno brže od 160-170km/h. Kako to da niti jedan novinar nikada nije istražio kako strana vozila smiju voziti pod rotacijom u HRV, i dali su čobani u tim vozilima naoružani? Inače, nakon prelaska Bregane čeka ih SLO policija i onda BEZ ROTIRKI voze dalje ne brže od 130km/h, prošli tjedan sam do Ljubljane vozio za njima.

TI
Tirano
08:22 20.12.2019.

Mada nam nisu potrebni toliki ljudi koji nas štite od koga ili čega stvarno ne znam zašto to trebamo na ulicama!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije