Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u kinu europa

Suze i ponos na premijeri filma o Francuzu

francuski dragovoljac
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/8
18.02.2016.
u 18:25

Glavna je protagonistica djela Branka Ištvančića Lyliane Fournier, majka poginulog dragovoljca koja traga za istinom i sinovim tijelom.

Dugoiščekivana premijera dokumentarnog filma “Sve je bio dobar san” redatelja Branka Ištvančića, posvećenog poginulom francuskom dragovoljcu Jean-Michelu Nicolieru, održana je sinoć u zagrebačkom kinu Europa.

To nije tvoj rat

Premijeri je, uz filmsku ekipu, nazočila i njegova glavna protagonistica Lyliane Fournier, neutješna, ali ponosna majka koja se prisjeća svog sina i njegove mladosti te pokušava otkriti razloge zbog kojih je iz rodnog Vesoula otišao na hrvatsko ratište.
“To nije tvoj rat, ne radi se o tebi. Ostavi da sami to riješe. Šutio je i nakon nekog vremena rekao: ’Kako mi to možeš reći, ti kao moja majka, a uvijek si mi govorila da slijedim svoje ideje...” odzvanjalo je prepunim kinom.

A suze se nisu skrivale.
 Potresan, intiman i dirljiv, 90-minutni film producenta Antuna Ivankovića bavi se događajima iz vremena početka Domovinskog rata, idealima mladog dragovoljca koji je došao ratovati u zemlju o kojoj je prvi put čuo na vijestima, o tragici obrane grada Vukovara, kao i mučeničkoj smrti na Ovčari, a sve kroz emotivnu vizuru njegove majke Lyliane Fournier koja u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svog sina te ga dostojno pokopala. A kako bi bila bliže sinu, nedavno je postala i stanovnica Zagreba.


Žrtva bez zaborava

Sa svojim drugim sinom Paulom odlazi u Vukovar u potragu za istinom o posljednjim danima života svoga Jeana kojeg su JNA i srpska paravojska izvukli iz hangara na Ovčari i pogubili. U filmu se pojavljuju očevidac mučenja Dragutin Berghofer, pukovnik Ivan Grujić, Josip Račić koji je s Jeanom ležao u razorenoj vukovarskoj bolnici i dr. Vesna Bosanac, a na premijeri su bili svi oni koji žrtvu mladog Francuza već 25 godina ne prepuštaju zaboravu.

Komentara 9

MN
mate.no
18:43 18.02.2016.

Hasanbegovic je legenda takodjer.

DU
Deleted user
21:16 18.02.2016.

On nije došao ratovati u hrvatsku. On je došao braniti jednu zemlju i uspio je u tome zahvaljujući dečkima kao što je on. Žalosno je da to neće nikad saznati.

DU
Deleted user
19:13 18.02.2016.

neki su rodjeni sa minimalno mozga, a neki su jos to mali kaj su imali, potrosili u socialkomunizmu.... to je tvoj problem, ako ti u hrvatskoj ne odgovara, vrati se svojima, tamo i spadas...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije