Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počinje Samoborski fašnik

Stiže nam 100.000 maskiranih? Spremni smo, slistit će barem 15.000 krafni!

02.02.2018.
u 14:22

Fašnički likovi Fiškal, Sudec i Sraka će, uz svog šefa Princa Fašnika, ključeve grada preuzeti večeras u 19 sati.

Iz ormara su nakon godinu dana izvadili svoje kostime, dodatno ulaštili gumbe i cipele, pripremili perike, a neki i očistili kljunove. Svaki od 365 dana bilježili su političke gafove i teme koje su najviše zaintrigirale hrvatsko pučanstvo kako bi goste, kad im stignu u posjet u Slobodnu Fašničku Republiku Samobor, dočekali najaktualnijim šalama i satiričkim prikazima društvenih zbivanja. A kada stanu na pozornicu na Trgu fašničkih velikana, koji još danas kratko vrijeme nosi ime po kralju Tomislavu, već u “malom prstu” imaju sve što trebaju reći i učiniti kako bi aktualnom gradonačelniku Kreši Beljaku glatko oduzeli vlast.

Fašnički likovi Fiškal, Sudec i Sraka će, uz svog šefa Princa Fašnika, ključeve grada preuzeti večeras u 19 sati. Njihova vladavina trajat će sve do 13. veljače, kada će, već tradicionalno, Princu presuditi za sve loše u posljednjih godinu dana i spaliti ga. Za Samoborski fašnik, ove godine već 192., u cijelom su se gradu pripremali još od rujna.

1/20

Turistička zajednica osmislila je scenarij kojeg će se fašnički likovi, Darko Kupres, Zlatko Vrbančić, Mislav Maroević i Đurđica Pleše Vujica, držati do zadnjeg detalja. Maske su na temu “Sve operi na Srakinoj rivijeri” pripremili mališani iz samoborskih vrtića, koji će ih predstavljati subotama prijepodne, a pridružit će im se djeca iz cijele Hrvatske. No, maskirat će se i ugostitelji, koji su svoje lokale već uredili u morskom stilu. Danima se usto peku kore za kremšnite i nabavljaju dovoljne količine brašna za krafne kako ih slučajno ne bi zafalilo.

– Do kraja fašnika ispeći ćemo nekoliko tisuća krafni. Kad počne karnevalsko ludilo, u kuhinji smo od mraka do mraka – kažu Ivančica Vitko, Anamarija Štih i Ivana Kupres iz slastičarnice “U prolazu”.

Vruće su krafne, uz kremšnite, zaštitni znak fašnika, pa ne čudi da ih za trajanja manifestacije Samoborci i gosti pojedu 15.000.

– Kroz naš grad u 12 dana prođe više od 100.000 ljudi – ističu u Turističkoj zajednici i najavljuju raznolik zabavni program.

Večeras u 20 sati na glavnu pozornicu stiže Crvena jabuka, a sutra Vatra. Novost je i “Plesnjak pod maskama” na klizalištu kod Centra za mlade Bunker, u dane fašničkih vikenda od 17 do 18 sati, a ondje će se i ove godine moći okušati u metloboju (hokeju s metlama) i kraflingu (boćanju s demižonima).

Komentara 2

DU
Deleted user
03:50 03.02.2018.

Na hrvatskom je krafl muškoga roda. Dakle tisuće krafla ... U Srbiji, kod naše istočne braće rod te imenice je kako to nas po srpskome uči Hina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije