Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠPANSKO

Gradit će se dva natkrivena bazena

Zagreb, Špansko
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/3
13.11.2017.
u 09:58

Stanovnico Španskog već deset godina slušaju obećanja gradonačelnika Bandića. Sada je konačno raspisan natječaj za idejno rješenje

Nestrpljivo su ga stanovnici Španskog čekali deset godina. A sad su se konačno oko projekta o kojem svi govore poduzeli prvi koraci. Tijekom nekoliko bi se mjeseci, naime, trebalo znati kako će izgledati bazeni koji će se graditi na mjestu kartinga. Grad Zagreb prije deset je dana raspisao natječaj vrijedan 3,4 milijuna kuna za izradu idejnog rješenja, a za arhitekte su osmislili stroge smjernice.

U projektu i sauna, tribine...

Žele li se natjecati, u svoje idejne projekte moraju “ugraditi” čak dva natkrivena bazena (veličine 33 x 25 i dubine 2,2 metra te manji od 25 x 12,5 i s kosim dnom, dubine od 0,7 do 1,35 metara), tribine za 250 – 300 gledatelja, kafić i zalogajnicu, prostor za saunu te dvoranu za gimnastiku, ritmiku, aerobik, borilačke sportove, balet i koreografiju.

Veći bazen namijenjen je natjecanjima u plivanju, vaterpolu, sinkroniziranom plivanju i ronjenu, no otvoren za rekreativce, a manji za učenje plivanja. Do kompleksa od sedam tisuća kvadrata moraju osigurati pristupačnost biciklistima, a s vanjske strane predvidjeti i parkiralište za bicikle. Novi kompleks zatvorenog bazena bit će ujedno i završna etapa izvedbe stambenog naselja POS Špansko-Oranice u sklopu koje je planirano dovršenje zone otvorenih sportsko–rekreacijskih površina.

Kompleks će niknuti na jugoistočnom dijelu današnje karting staze, koji je “čist” po pitanju imovinsko-pravnih odnosa, što se ne može reći za ostatak kartinga. Dio na kojem stoji zgrada u sudskom je sporu između Grada Zagreba i vlasnika kartinga Željka Gredičaka. Njemu je 2015. istekla koncesija koju je dobio na 20 godina. Budući da je sve izgrađeno na gradskom zemljištu, tražili su ga da iseli. No Gredičak se nije dao inzistirajući da mu se isplati naknada za neamortizirani dio vrijednosti poslovne zgrade.

– Nemam ništa protiv gradnje novog bazena, cijela staza predana je Gradu na upravljanje, no bilo bi dobro da se riješe imovinski odnosi cijelog kartinga – kaže Gredičak. Prijedlozi izgleda novog bazena mogli bi početi pristizati tek nakon Nove godine, smatra Rene Lisac, predsjednik Društva arhitekata Zagreba, institucije koja provodi natječaj. Rok za predaju radova je 9. siječnja 2018. godine.

Tko će se prijaviti?

– Natječaj nije složen, moglo bi pristići tridesetak radova – kaže Rene Lisac. Tko će se prijaviti, Lisac ne može predvidjeti, a konkretne planove ne žele iznositi ni arhitekti jer je natječaj tajan. Vjera Bakić i Matthias Kulstrunk, prema čijoj se ideji gradio bazen na Sveticama, kažu da još nisu odlučili hoće li se upustiti u projektiranje ovog bazena, a isto tvrde i Vinko Penezić te Krešimir Rogina, arhitekti bazena na Mladosti.

Nešto konkretniji bio je Miroslav Geng, drugoizabrani u natječaju Svetica, idejni autor Kvaternikovog trga. – Ako okupim dobru ekipu, vjerojatno ću sudjelovati u natječaju – rekao je Geng. Gradnju jednog od najiščekivanijih projekata za stanovnike Španskog, ali i cijelog zapadnog dijela grada, predsjedniku četvrti Stenjevec Željku Jegeru nedavno je obećao gradonačelnik.

– U četvrti nemamo ni poštenu dvoranu za sportska događanja. Građani Stenjevca zaslužili su ovakav kompleks – rekao je Jeger.

Komentara 3

Avatar dr. Evil
dr. Evil
13:43 13.11.2017.

ha, ha...koji prodavač magle...i da ti kaže "dobar dan" , pogledaj kroz prozor koji je dio dana! Koji klaun, prestrašno koga mi plaćamo!

Avatar Niškorist
Niškorist
11:27 13.11.2017.

Na sveto nigdarjevo ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije