Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi lokal u centru

Dobro došli u Silent caffe, prvi takav u zemlji

28.11.2017.
u 09:17

Zapošljava konobare koji ne čuju, ali narudžbe pamte bez greške

Kod svake narudžbe dva puta pitaju jesu li dobro shvatili. I dosad nisu pogriješili. Iako je komunikacija s gostima u njihovom poslu najveća poteškoća. Emrah Dervišević, Marko Tomašević i Lidija Dropulja, naime, gluhi su konobari koji rade u prvom hrvatskom Silent caffeu. Kafić je to specifičan po tome što u njemu poslužuju upravo oni koji ne čuju, a projekt je financirao Grad Zagreb.

Uz koncert Deaf Banda Dlan

Kafić je jučer svečano otvoren uz koncert Deaf Banda Dlan, poznatog i iz Supertalenta, a na kavu je stigla i zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević sa suradnicima i gradskim pročelnicima. Oni također, kazala je, provode društveno odgovorno poslovanje, odnosno na 50 zaposlenih jedna je osoba s nekim oblikom invaliditeta. Tako su odlučili financirati i Silent caffe, a troje je konobara zaposleno uz pomoć Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Uloženo je i u njihovo doškolovanje pa su prošli prekvalifikaciju.

Galerija: Novi rotor za 280 milijuna kn

1/7

Teško je naći radno mjesto

– Završila sam fakultet i trenerica sam fitnessa. Na burzi sam provela devet mjeseci prije nego što sam počela konobariti. Najveći mi je izazov poslužiti velike grupe, kad ima puno toga za popamtiti – kazala je Lidija Dropulja. Emrah Dervišević završio je pak ekonomsku školu, a dosad je radio u skladištu, dok je Marko Tomašević posljednje četiri godine bio i građevinar, perač automobila...

– Zbog otežane komunikacije gluhe osobe najčešće se teško zapošljavaju, konačno je ta barijera preskočena – složili su se dečki. Još se uhodavaju pa uz njih radi troje čujućih konobara, koji im pomažu pri narudžbama.

– Naručuje se putem tableta, a jednim klikom može se pozvati i konobar kako bi naplatio. Na televizorima u kafiću vrti se i filmić na kojem konobari pokazuju kako znakovnim jezikom naručiti najpopularnija pića – objasnio je Goran Basta, direktor tvrtke Znak tišine, u sklopu koje se provodi projekt. Srednjoškolci iz obližnje gimnazije, koji su postali stalni gosti, ističu konobari, već su naučili osnove znakovnog jezika.

Pogledajte i video: Prvi Cat Caffe u Hrvatskoj

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije