Naslovnica Zagreb ZG Život

Ne ide se u kafić zbog žeđi nego zbog ugođaja

Šok je izazvao zahtjev ugostitelja da se zabrani hlađenje i posluživanje pića i prigotovljene hrane na kioscima i u trgovinama
12. studenoga 2017. u 08:43 3 komentara 1090 prikaza
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Višesatno sjedenje u kafićima i ispijanje kava postalo je poput zaštitnog znaka Hrvatske, a slike koje stižu sa zagrebačke subotnje špice promatraju se poput kulturološkog fenomena u očima turista, dok je domaćima to omiljena tradicija koje se ne bi odrekli ni za što.

Kiosk Zagrebački ugostitelji traže: Zabranite hladna pića na kioscima

Upravo je zato među Zagrepčanima s kojima smo razgovarali šok i nevjericu izazvao zahtjev ugostitelja da se zabrani hlađenje i posluživanje pića i prigotovljene hrane na kioscima i u trgovinama. To je samo jedan u nizu zahtjeva s foruma Udruženja ugostitelja Zagreb, ali upravo je on izazvao najviše polemika.

– Ne mogu vjerovati da su to predložili. To nema nikakvog smisla jer su to dvije sasvim drukčije stvari. Piće u hodu kupim kada sam žedna i u žurbi. S druge strane u kafić nikad nisam sjela jer sam bila žedna nego zbog ambijenta i druženja – kaže studentica Mihaela Ujević.

Bilo kakva ograničenja, smatraju, zastarjeli su način razmišljanja.     

1 / 5

Zagrepčani o prijedlogu ugostitelja

Ako netko želi ići u kafić, sigurno se neće predomisliti zbog hladnog pića s kioska, a isto vrijedi i obrnuto (Lucija Vrhovski, studentica, 22)

To je suludo. Ja bih volio u 21. stoljeću imati barem toliko slobode da odlučim gdje ću i kada popiti svoje piće (Tomislav Bradec,

student, 23)

To nema smisla jer ljudi nemaju uvijek vremena da bi sjedili u kafiću, a žedni su i trebaju si moći kupiti piće gdje žele (Vesna Vešligari, umirovljenica, 67)

Za tu sam ideju čuo u kafiću i mislim da je luda. Ma neka se prodaje svuda, zbog cijena treba što više konkurencije (Boris Belamarić, umirovljenik, 66)

Ugostitelji ne razumiju da su to dvije potpuno drukčije stvari. Ljudi ne dođu u kafić jer su žedni, nego zbog ugođaja (Mihalea Ujević, studentica, 23)

Gazirano piće kakav vam je imunitet? Svaka četvrta kocka leda u kafićima sadrži fekalne bakterije Advent u Zagrebu Petra Balija Nije u redu da krigla piva stoji 20 kuna, koliko i sat konobara na cičoj zimi Forum zagrebačkih ugostitelja Najčešći problemi Ugostitelji uputili svoje zahtjeve državi i Gradu Zagrebu

VIP izdvaja za Vas

  • Manu@:

    Potpuni promašaj ugostitelja jer čak da im se i udovolji njima promet ne bi rastao. Problem negdje drugdje. Restorani su industrija za srednji sloj koji izumire dok pripremljenu hranu u samoposlugama kupuje sirotinja. Danas u Hrvatskoj cvjetaju uglavnom poslovi za ... prikaži još!a siromašne i bolesne kao pekare, kladionice i ljekarne.

  • CroatianYeti:

    Kafići i restorani su leglo nerada, pijantva, prostitucije i korupcije. Nema tu kruha sa takvima koji samo idu u takve sodomsko gomorske institucije.

  • lektor:

    Jednom smo u Njemačkoj htjeli uzeti gostionicu, navodno već uhodanu, i jedna od prvih stvari koje su nam pokazali bio je prozorčić na kojem su prolaznici mogli dobiti bratvuršt i hladno pivo u boci ili papirnatoj čaši, pomfrit, pečenu i ... prikaži još! pečenu i pohanu piletinu i slično. Eto, dragi ugostitelji! Ma, znate vi to bolje od mene.