Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb Youth Summit

Sa 17 godina bio sam vođa demonstracija

Youth Summit
Marko Prpić/PIXSELL
10.11.2017.
u 10:15

Više od 300 sudionika s različitim iskustvima iz cijeloga svijeta tematiziralo je važnost uključivanja u demokratske procese

David Riveros Garcia 26-godišnji je Paragvajac koji se borbom protiv korupcije bavi već gotovo cijelo desetljeće. Sa samo 17 godina bio je vođa trotjednih mirnih demonstracija protiv korupcije u obrazovanju u Paragvaju, nakon čega je osnovao “reAcción”, nevladinu organizaciju za promoviranje transparentnosti, angažiranje građana i antikorupciju.

O važnosti sudjelovanja mladih u demokratskim procesima te o glavnim problemima s kojima se suočavaju govorio je ovaj tjedan i u Zagrebu na “Youth Summitu” koji je okupio više od 300 sudionika iz 27 zemalja koji su raspravljali o izazovima s kojima se susreću demokracije.

Ideje koje nosimo kući

– U Paragvaju, kao i u ostalim državama Južne Amerike, velik je problem korupcija, ali i siromaštvo te problem sigurnosti na nacionalnoj razini – kaže David Riveros Garcia te dodaje kako je na mladima da ponovno izgrade legitimitet i kredibilitet demokratskih institucija koje su trenutačno ugrožene. Smatra da demokracija neće dugoročno funkcionirati ako se mladi ne uključe u političke procese i zato su, ističe, važni summiti poput ovog u Zagrebu.

– Svi živimo na jednom planetu i ne možemo se zatvarati svatko u svoju državu. Iako imamo svoje specifične probleme, u biti su nam potrebna ista rješenja i zato moramo surađivati – smatra 22-godišnji Vuk Vujšić iz Crne Gore.

S njime se slaže i 35-godišnji Rudwan Dawod, građanski aktivist iz Sudana.

– Došao sam u Zagreb jer me veoma zanimaju teme o kojima se ovdje raspravlja. Mlada generacija u Sudanu jako pati zbog nedemokratske vlasti, ali moramo se boriti da nam bude bolje. Zato je važno da na ovakvim skupovima međusobno razmjenjujemo ideje i potom ih pokušamo provesti u praksi kada se vratimo kući – objašnjava Rudwan Dawod, a 28-godišnja Danielle Agyemang iz Sjedinjenih Američkih Država zaključuje da su mladima nužne platforme na kojima mogu dijeliti ideje.

– U SAD-u je najveći problem upravo to što mladi sve više odustaju od sudjelovanja u političkim procesima, od toga da ne žele biti ni na kakvim funkcijama do toga da uopće ne izlaze na izbore. To se mora promijeniti – poručuje Danielle te dodaje kako se mlade od najranije dobi treba educirati o važnosti političke participacije.

Tko kaže da ih ne zanima

– Jako smo zadovoljni odzivom jer nam pokazuje da je mladima itekako stalo do boljitka i da su jako zainteresirani za političke procese, iako se često misli suprotno – ističe Dean Šarčević iz organizacije “Youth Summita”.

Inicijativa mladih za ljudska prava takvo okupljanje organizira svake tri godine, a dosad je bilo u Prištini, Beogradu i Sarajevu.     

Komentara 1

AP
ante_pustinjak
22:16 10.11.2017.

novinari, pokušavate nam uvoziti revolucionarce i kojekakve probisvijete! kanite nekoga izvoditi na ulice i uništavati imovinu drugih ljudi?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije