Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
išlo je postupno

Računi za vodu u dvije su godine skočili 70%

voda pipa
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
06.05.2016.
u 14:14

Autori letka pišu da su u Zaprešiću od 2014. poskupjele usluge pročistača ili naknade za korištenje voda. Iz Grada ističu da je tako zbog državnoga nameta, ali da je cijena i dalje ispod hrvatskog prosjeka

Zaprešićani su u poštanskim sandučićima dobili letak urešen karikaturama o poskupljenju vode u gradu. Letak je naslovljen: “Što biste učinili kad bi voda poskupjela 70 posto?” Neimenovani autori tvrde i dokazuju priloženim računima kako su računi za vodu u posljednje dvije godine u Zaprešiću postupno narasli 70 posto.

Teško je pratiti

– Dosad smo podijelili oko šest tisuća letaka, a već dugo se bavimo problemima u Zaprešiću i čini nam se da se do građana putem gradskih medija plasiraju jednostrane informacije. Na primjeru poskupljenja vode to se može vidjeti, ali to nije jedini problem – navode autori letka, koji su željeli sačuvati anonimnost jer će, kažu, uskoro otvoriti još neke teme. Upućuju na to da su se postupno tijekom dvije godine na računima mijenjale cijene stavki ili bi se pojavila neka nova, pri čemu je teško pratiti što se točno događa jer su stavke stalno mijenjale redoslijed. Primjerice, u travnju 2014. povećala se stavka “naknada za korištenje voda” s 1,35 kuna na 2,85 kuna po kubičnom metru. U siječnju 2016. uvodi se stavka “pročišćavanje otpadnih voda – fiksni dio” u iznosu od 6,29 kuna s PDV-om.

Foto: Kristina Franić

Infografika: Kristina Franić

– Grad Zaprešić ima vlastite izvore vode i ova poskupljenja samo se u manjem dijelu mogu povezati s “vanjskim faktorima”. Uglavnom je tu riječ o nemaru i neodgovornosti ljudi koji donose odluke. To se može vidjeti na primjeru pročistača otpadnih voda koji je Zaprešić prvo gradio koncesijom, pa nedavno raskid koncesije financirao kreditom. Dakle, sve je financirano novcem građana – ističu te navode kao primjer Viroviticu, gdje je projekt izgradnje nove komunalne infrastrukture, uključujući i pročistač, sufinanciran iz fondova EU i pokriven njima 71%.

Obveza gradova

U gradskoj upravi, pak, kažu da je cijena vode u Zaprešiću i dalje među nižima u Hrvatskoj, no ovdje nije riječ o cijeni vode, koja se nije povećavala od 2008. Štoviše, 2012. je cijena smanjena s 3,56 na 3,19 kn po kubiku. Riječ je o cijeni vodnih usluga koje uključuju vodu, odvodnju i pročišćavanja. Gledajući i tu cijenu ukupne usluge, ona je niža od hrvatskog prosjeka.

– Do zadnjeg je znatnog povećanja cijene vodne usluge došlo zbog državnog, a ne gradskog nameta, odlukom Vlade iz siječnja 2014. Umjesto da država tim povećanjem cijene financira pročistač, ona je tu obvezu stavila na gradove. Stoga je Grad Zaprešić morao posegnuti za kreditom – kažu te dodaju da je Grad uputio zahtjev Hrvatskim vodama za povrat dijela novca uloženih u pročistač, a kad se to ostvari, gradonačelnik će donijeti odluku o smanjenju cijene vode, koja je ionako među povoljnijima u Hrvatskoj.

Komentara 15

ZA
zambezi
18:54 06.05.2016.

2002 kad amo doselili u D. Golika 34,račun za nas 4 je bio mjesečno oko 110-120 kn. Za prošli mjesec 529. Komentar potreban?

DU
Deleted user
19:33 06.05.2016.

Ljudi, pa trebalo je platiti i treba plaćati kredit za onu zgradurinu kod srednje škole punu uhljeba. Primjera radi, u kući u kojoj ne živim i dalje plaćam 150Kn jer eto, to su FIKSNI troškovi!!! 150KN!

TH
than
01:21 07.05.2016.

Pa ne znam sto se svi cude. Treba te sve silne uhljebe na izmisljenim mjestima odrzavati, a to znaci da netko i treba platiti....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije