Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEŠILI OBVEZU

Prve zgrade u Zagrebu dobile energetski certifikat

certifikati
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/2
23.01.2014.
u 12:00

Fond za zaštitu okoliša pomaže pri izradi certifikata bez kojeg nema ni natjecanja za EU fondove za nova ulaganja

Do papira bez kojega se više ne može prodati nijedan stan danas će doći i prvi stanari kojima je cijenu energetskog certifikata s 40 posto iznosa sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Predstavnici prvih sedam zgrada iz Zagreba odluku o izradi certifikata donijeli su u samom začetku te nove zakonske obveze predviđajući da će u konačnici od njega imati i korist.

Potrebna arhiva računa

Prvi korak učinila je tvrtka Monel koja upravlja tim zgradama i svim je predstavnicima predložila da se prijave na natječaj za sufinanciranje.

– Iako je u početku izgledalo da je riječ o nepotrebnom papiru, u razgovoru sa svojim prijateljima u europskim gradovima shvatio sam korist certifikata pa smo pristali na izradu – kazao je Vlado Pothraški, predstavnik stanara zgrade u Radauševoj ulici na Ravnicama sa sto stanova. Sklopili su ugovor s tvrtkom za izradu certifikata koji ih je koštao 15 tisuća kuna.

Uštede nisu vidljive na računima jer dijelimo ložište s neobnovljenim zgradama pa i mi plaćamo danak

Zvonko Anić

– Mjerili su stanje u prizemnom stanu, na najvišem katu i u sredini. Uzeli su u obzir i stanje fasade, krova, prozora, a za te stanove zatražili su i račune u protekle tri godine – kazao je Pothraški dodavši da su certifikat platili iz zajedničke pričuve. Prema energetskoj učinkovitosti zgrada je došla u D razred, što je ‘zlatna sredina’.

– Još nismo vidjeli nalaz sa savjetima što bismo trebali poboljšati da prijeđemo u bolji razred, no to će nam zasigurno biti glavna smjernica u budućim ulaganjima – kazao je Pothraški. Naveo je da su u posljednjih deset godina izolirali krov sa stiroporom od 10 centimetara, obnovili fasadu, i to sve bez dizanja kredita i s pričuvom od 3,5 kuna po četvornom metru. Nešto dalje, zgradu sa 125 stanova vodi umirovljeni Zvonko Anić, a izrada certifikata koštala ih je 35 tisuća kuna, od čega im je 40 posto pokrio Fond. Iako je u zgradi samo, jedna trećina stanova većih od 50 četvornih metara za koje je certifikat potreban tek od ove godine, ni ondje stanari nisu dvojili.

– Certifikat će dobro doći onima koji namjeravaju prodavati ili iznajmljivati stanove, a bit će nam i smjernica za daljnja ulaganja – kazao je Anić. I njihova zgrada svrstana je u D kategoriju, a za klasu više bit će potrebno presvući termo fasadom i pročelje kao što je to učinjeno sa zadnjom stranom zgrade.

– Uštede se ne osjete na računima jer kotlovnicu imamo s još dvije prislonjene zgrade pa svi dijelimo konačni račun. Da smo odvojeni, računi bi bili znatno manji – smatra Anić. Dodao je i kako je cijena stana u okolici do prije tri godine bila oko 2500 eura po kvadratu, no da je pala na 1600.

“Svi žele kod nas živjeti”

– Često se događa da netko prodaje stan u susjednim zgradama, a kupci na kraju pitaju da li itko prodaje stan u našoj zgradi jer i sami vide da mi ulažemo pa bi radije voljeli živjeti u takvoj zgradi – kazao je Anić.

Direktor Monela Dražen Pomper kazao je da imaju praksu educirati suvlasnike o temama vezanim za racionalno korištenje energije te da će energetski pregledi najbolje pokazati gdje su najveći gubici energije i koje bi mjere trebalo poduzeti da se smanje.

– Te zgrade moći će se kandidirati i za natječaje energetske obnove, za koji je preduvjet posjedovanje certifikata – kazao je Pomper.

Komentara 4

SA
samodinamo
12:18 23.01.2014.

dobili su D razred a to je šrot od zgrade!

IS
istri
14:13 23.01.2014.

senzacionalni pothvat vlade .pogotovo mistre ,mrak. valjda si obezbedila placu. vrlo teski posao. to vam je jedan od x poslova kako doc do novca bez Rada. to sa ponosom rade':SRAMOTA,

LU
lutomirski
14:13 23.01.2014.

to je opet najveca prevara vlasnika kuca,Linic je uspjeo da nas prevari a mi sutimo kao kurve...mozda ce sad doci jos ...svaka kuca mora imati mjerilo sta iz dimnjaka izlazi neka vrsta katalisatora, nebojte se vi ima tu jos dosta stvari,vi cete se jos naplacati,ali vecega standarda ili vise zarade nema...sve je manje u depu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije