Naslovnica Zagreb Festival svjetla Zagreb

Pripreme traju još od prošle godine, Festival svjetla naša je nova "beba"

Nagrade su počele stizati i za ovaj proljetni festival koji je ove godine produljen za jedan dan i traje ukupno njih pet.
15. ožujka 2019. u 12:00 332 prikaza
Festival svjetla
Foto: Sanjin Kaštelan/TZ Zagreb
Pogledajte galeriju 1/3

Pripreme za ovogodišnje izdanje počele su čim je završio lanjski festival. Ideje su se skupljale tijekom cijele godine, promocija se odvijala na svim relevantnim svjetskim turističkim sajmovima i konferencijama. Logo Festivala svjetla "vrtio" se i online, na raznim internet stranicama. A kad je došlo vrijeme intenzivne organizacije, uključili su se i umjetnici koji gornjogradske palače, parkove i trgove osvjetljavaju projekcijama. Posebnu pažnju ekipa iz zagrebačke turističke zajednice daje realizaciji ove manifestacije. Jer, kako ističe direktorica Martina Bienenfeld, festival je njihova nova "beba", najveći projekt u organizaciji TZ-a nakon svjetski poznatog i nagrađivanog Adventa.

Festival svjetla | Autor : Sanjin Kaštelan/TZ Zagreb Foto: Sanjin Kaštelan/TZ Zagreb

Nagrade su počele stizati i za ovaj proljetni festival koji je ove godine produljen za jedan dan i traje ukupno njih pet. Projekt je, kažu iz TZGZ-a, osvojio i stručnu javnost te je na prošlogodišnjoj konferenciji o događanjima i marketingu u Sloveniji - Conventa Crossover, Festival svjetla Zagreb osvojio nagradu kao najbolje B2C događanje. Za Conventa Best Event Award 2018. konkuriralo je ukupno 32 događanja u tri kategorije, od kojih je Festival svjetla pobijedio kao najbolje događanje namijenjeno široj publici. Svake godine trude se da festival bude drugačiji od onog prethodnog, pa uvijek bude novih instalacija i lokacija. Dok je prošle godine na Platou Gradec procvjetao Gornjogradski cvijet arhitekta Krešimira Rogine, ove godine postavio je tako, u suradnji s Idom Blažičko i Tvrtkom Ćavarom, nastavak koji je nazvao "Voli me, ne voli me", u obliku lebdećih latica.

Festival svjetla | Autor : Sanjin Kaštelan/TZ Zagreb Foto: Sanjin Kaštelan/TZ Zagreb

Tema ovogodišnje instalacije je ljubav prikazana kroz dječju igru proricanja. Na ovaj način iniciranjem nevine dječje igrice i duboke romantične ljubavi pokušat ćemo kod posjetitelja probuditi iskonske emocije, radost i zaljubljenost u život koje će ponijeti sa sobom kao najosobniju impresiju instalacije – kaže Krešimir Rogina. Na festivalu koji traje od 20. do 24. ožujka, nastupit će i supružnici Gordana i Zorislav Šojat, koji će na zgradi Hrvatskog instituta za povijest projicirati "Metamorfozu", svjetlosnu instalaciju popraćenu instrumentalnom, ambijentalnom glazbom.

Već smo i prije sudjelovali na festivalu, bavimo se svjetlosnom umjetnošću od 2003. godine, iza sebe imamo 120 nastupa, izumili smo čak i tri stoja kojima projiciramo svjetlo – govori Gordana Šojat. Na festivalu će se moći vidjeti sveukupno 23 instalacije na dvadeset lokacija uzduž i podno Gornjeg grada.

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj