Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Pretrpane terase kafića 'guše' simpatičnost ulice

Stručnjaci smatraju da bi zaposjedanje Tkalče moralo biti umjerenije
02. rujna 2014. u 13:00 2 komentara 2981 prikaza
09.08.2014., Zagreb - Nocni zivot ljeti u Tkalcicevoj ulici. Photo: Nina Djurdjevic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Suncobrani, stolci i stolovi posljednjih godina u "ulici kafića" - popularnoj Tkalči, niču, rekli bi njezini stanari, "kao gljive poslije kiše".

Unatoč njihovu protivljenju te protestiranju zbog buke koja se širi, raznobojne terase i natpisi zaklonili su i dijelove ulice koji su nekad bili simboli Tkalčićeve pa mnogi turisti koji prođu niti ne primijete sunčani sat na kući kod broja 25, a moraju se i dobro nagnuti da bi vidjeli kip Marije Jurić Zagorke.

Nije izgubila smisao

Ipak, sudeći prema projektu idejnog začetnika današnjeg izgleda ulice, arhitektu Miroslavu Begoviću, ulica još uvijek nije izgubila svoj smisao. Naime, osnovni cilj projekta, za koji je još 1965. Općina Centar raspisala natječaj za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje, bilo je ponovno vraćanje života u ulicu.

– Zapadni dio Tkalčićeve imao je simpatičan nered u organizacijskom smislu i postojeći ritam volumena i prostora davao je ambijentalnu vrijednost prostoru, ali u njemu nije više nitko živio i sve je bilo derutno - govori Borka Bobovec, koja je uoči 10. obljetnice smrti Miroslava Begovića pripremila i predstavila monografiju s njegovim radovima.

Dr. sc. Bobovec, inače pomoćnica ministrice za graditeljstvo, i sama studentica pokojnog arhitekta, istražila je, sistematizirala i obradila cjelokupan Begovićev opus.

Mali medo Tkalča pizza | Autor : Pivnica Medvedgrad Foto: Pivnica Medvedgrad

"Crvena svjetla"

Sanacija početka Tkalčićeve, koja je krenula tek sredinom osamdesetih godina, spasila je, kaže Bobovec, čitavu ulicu od daljnjeg propadanja, kao i Radićevu ulicu, s obzirom na to da su naslonjene jedna na drugu. Nekad "ulica crvenih svjetala", nazvana tako zbog bloka bordela koji su godinama tamo djelovali, i to legalno, u nekoliko je godina dobila sasvim novi smisao.

Došlo je do izgradnje potpuno novih zgrada, suvremeno oblikovanih, s dovoljnim brojem uporabnih kvadrata koji su morali opravdati visinu investicije i ponuditi sadržaje koje postojeći prostori nisu mogli prihvatiti. No da je Tkalčićeva prenatrpana nauštrb pješačkog dijela ulice, smatra i ova studentica "oca moderne Tkalče".

noćni život (1) gužva na šanku Zagreb noću - Zabava uz pravu ekipu počinje nakon ponoći 14.07.2014., Zagreb - Emin Teskeredzic vlasnik je vinograda u samom centru grada koji se nalazi izmedju Radiceve i Tkalciceve ulice.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL Iznad Tkalče Na Gornjem gradu radi se zagrebački pjenušac

– Umjereniji i kontroliraniji način zaposjedanja Tkalčićeve odašiljao bi bolju sliku ulice, a time i grada, od one koju trenutačno imamo kazala je Bobovec.

Za terase postoje stroge regulacije

Iz Grada kažu kako za dobivanje terase postoji stroga regulacija, koja prolazi Ured za prostorno uređenje, Odjel za komunalne poslove i zelenilo, Odjel za promet, PU Zagrebačku... Zahtjevu za postavljanje terase, prema Odluci o komunalnom redu, potrebno je priložiti niz dokumenata, od dokaza o pravu korištenja poslovnog prostora ispred kojeg se postavlja, do skice terase u odnosu na prometnicu i objekt preko kopije katastarskog plana... Priložiti se mora i fotografija opreme terase te okolnog prostora, kako se ne bi narušila struktura ulice.

udruga Prias
ZA LJEPŠI GRAD
Kako je jedna ekonomistica ljubav prema psima pretvorila u posao i pri tome došla na ideju o boljem okolišu
  • tvrdapixa:

    To svakak treba rješiti! Evo par prijedloga: 1. Uvesti par-nepar (utorkom muški, četvrtkom ženske) 2. Naplačivati ulaznice 3. Dignuti cijene za minimalno 100%

  • SUBARU:

    e to treba batman podelati ps.moram pisati malim slovima da ne povrijedim večernjakovo pravilo br. 5.