Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Predsjednica otvorila Advent u vili Prekrižje

Građane će svaki petak i subotu, sve do 23. prosinca, moći bez predhodne najave obići vilu i vidjeti tradicijske običaje u sklopu najvećeg i najuspješnijeg adventa u Europi
02. prosinca 2017. u 17:50 4 komentara 1894 prikaza
Foto: Davor Višnjić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović otvorila je u subotu manifestaciju "Advent u vili Prekrižje" za sve zainteresirane građane koji će svaki petak i subotu, sve do 23. prosinca, moći bez predhodne najave obići vilu i vidjeti tradicijske običaje u sklopu najvećeg i najuspješnijeg adventa u Europi.

Advent u Zagrebu VODIČ ZA ADVENT Večeras krećemo u 40 dana uživanja

U vili Prekrižje vili, koja se u sklopu njezina Ureda, za tu su prigodu postavljena četiri velika božićna drvca, okićena s više od 1000 tradicijskih ukrasa.    

"Advent koji smo pripremili možda je malo drugačiji nego što se može vidjeti u ostatku grada i ovdje se uglavnom mogu vidjeti tradicijski običaji i način na koji su naši stari kitili bor i slavili Božić te kako se u Slavoniji gostilo za Božić. Nadam se da ćete posjećivanjem kompleksa na Pantovčaku, odnosno Prekrižju osjetiti onaj pravi istinski duh Božića, a to je zajedništvo, toplina obitelji i obiteljskog druženja, prijateljstva i iskrenog darivanja", poručila je predsjednica Grabar-Kitarović u prigodnom obraćanju.

1 / 8

Već prvoga dana, za Advent u vili Prekrižje bili su zainteresirani brojni Zagrepčani, posebice obitelji s djecom

Predsjednica je zahvalila svima koji su sudjelovali u ostvarenju tog projekta, posebno zagrebačkom gradonačelniku MiIanu Bandiću, Gradu Zagrebu, Turističkoj zajednici grada Zagreba, Etnografskom muzeju i svim vrijednim izvođačima kulturnog programa koji će dočarati tradicionalni Božić u Hrvatskoj - od onog zagrebačkog, agramerskog do slavonskog i kontinentalnog Božića. 

Najavila je da će iduće godine nastojati obuhvatiti i ostale dijelove Hrvatske te da će vila Prekrižje biti otvorena dulje od dva dana u tjednu za posjetitelje.

"Vjerujem da ćete i na ovaj način osjetiti veću blizinu prema hrvatskoj tradicijskoj baštini i da ćemo se zajedno družiti s vremena na vrijeme u vili Prekrižje", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zahvalio je predsjednici što je otvorila dio svog Ureda za posjetitelje u vrijeme Adventa te je svima poželio malo više osmijeha i zagrljaja.

U prigodnom programu nastupili su zbor Izvor, dječji zbor Bajka, KUD Turopolje i ansambl Strauss.

Vila Prekrižje izgrađena je kao novi gradski ljetnikovac 1942. prema projektu glasovitog arhitekta Ivana Zemljaka, graditelja najsuvremenijih škola hrvatske moderne arhitekture u međuratnom razdoblju, a primjer je arhitektonskog stila koji naglašava uporabu elemenata hrvatske tradicijske arhitekture.

U opremanju interijera sudjelovalo je niz lokalnih obrtnika i proizvođača, a posebno je dizajniran i izrađen namještaj u narodnom stilu: svjetiljke od kovanog željeza, dekorativni komadi narodnog veza, drvene rezbarene seljačke škrinje te zidane peći s keramičkim pećnjacima. Zidovi su ukrašeni i opremljeni radovima niza hrvatskih umjetnika s temama i prizorima iz seoskog života, a drveni kosi dvostrešni krovovi prekriveni su slamom. Danas se ljetnikovac upotrebljava za protokolarne potrebe, a zbog smještaja unutar kompleksa Ureda Predsjednice također i za raznovrsne aktivnosti Ureda.

Grabovnica: Božićna priča Zlatka Salaja zabljesnula s rekordnih 2,5 milijuna lampica Blagdani u Grabovnici Božićna priča Zlatka Salaja zabljesnula s rekordnih 2,5 milijuna lampica Zagreb lovi treći naslov Počelo glasovanje za najbolju adventsku destinaciju u Europi Božićna jelka na Trgu bana Jelačića ADVENT JE STIGAO Postavljena jelka na Trgu bana Josipa Jelačića

 

 • Vlaškouličanec:

  dajte nas poštedite tih laži o "najuspješnijem Adventu u Europi". Tko je ikada bio u Minhenu ili Beču tna šta je Advent i ponuda na trgovima malo šira od Miletovih kumova sa kranjskim kobasicama.

 • seljakneuki:

  Mladi se ugledali u predcjednicu, bježe iz ovog besperspektivnog ćumeza kao što je i ona kad je otišla raditi u nato savez. a sad provodi advent u NY, pametna žena, nebi ni živjela u Hr da je nismo izabrali za predcjednicu

 • Avatar Papatest
  Papatest:

  Sada će se i tamo preseravati i lagati