Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Poštari na struju: Od rujna pošiljke će dostavljati biciklom na električni pogon


Gotovo pola novca za nabavu bicikala stiglo je iz Fonda za zaštitu okoliša
26. srpnja 2015. u 17:08 12 komentara 5356 prikaza
poštar
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatska pošta nabavila je putem javnog natječaja 180 bicikala s pomoćnim električnim pogonom vrijednih 2,991.060 kuna. Bicikli će biti isporučeni do kraja rujna, a nakon isporuke slijedi osposobljavanje zaposlenika i stavljanje električnih bicikala u funkciju.

Jednostavno i ekonomično

– Ideja vodilja projekta "Poboljšanje energetske učinkovitosti uvođenjem električnih bicikala u poštanski promet" bila je kako dostavu poštanskih pošiljaka učiniti jednostavnijom, ekonomičnijom i ekološki prihvatljivijom – kažu u Hrvatskoj pošti te dodaju kako je nakon istraživanja tržišta i analize zaključeno da je biciklom s pomoćnim električnim pogonom moguće zamijeniti dio flote benzinskih mopeda koje Pošta sada upotrebljava za dostavu pošiljaka. Projekt je prihvaćen te ga je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ocijenio izvrsnim. Nakon toga krenulo se u javni natječaj, kažu u Pošti. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je i subvenciju u iznosu 1,130.121,69 kn. Ulogu u projektu s biciklima imao je i Energetski institut Hrvoje Požar u čiji je projekt Pro-e-bike kao pilot kompanija ušla i Hrvatska pošta, čime joj je omogućeno da isproba različite modele i uvjeri se je li e-bicikl zaista za njih.

– Imali su priliku provjeriti kako se pojedini modeli ponašaju, a gledalo se na različite faktore poput nosivosti u startu teškog bicikla i prilično skupog bicikla što ukupno utječe i na učinkovitost. Naš je institut inače koordinator projekta Pro-e-bike koji radi u suradnji s jednim institutom iz Španjolske, a sufinancira se kroz program Intelligent energy Europe – doznali smo od Željke Fištrek iz Instituta Hrvoje Požar koja radi na projektu Pro-e-bike. U projektu je dosad na europskom nivou 38 tvrtki testiralo 74 bicikla. Izbor je Hrvatske pošte na kraju pao na model Krpan FreeDuck2. – Iako je riječ o slovenskoj tvrtki, zapravo je to slovensko-hrvatska kombinacija, rama se proizvodi u Sloveniji, a motor u tvornici Ducati u Ludbregu. Moram priznati da nismo očekivali ovako brzu i konkretnu reakciju Hrvatske pošte pa je ova narudžba i za nas u projektu Pro-e-bike velik uspjeh – kaže Matko Perović, koji također radi na projektu Pro-e-bike u Institutu. Očekivani su učinci u Hrvatskoj pošti povećanje energetske učinkovitosti u prometu, smanjenje ispušnih plinova CO2, zaštita okoliša, povećanje sigurnosti, smanjenje troškova, promicanje zdravog života i poboljšanje zadovoljstva zaposlenika.

Stiže i nova odjeća

Uz bicikle, Hrvatska će pošta nabaviti i novu odjeću za svoje poštare. U skladu s internim pravilnikom o službenoj odjeći i obući, normativima i rokovima njezine uporabe, kažu u Hrvatskoj pošti, radnicima se nabavlja kvalitetna ljetna i zimska službena odjeća izrađena prema najvišim standardima od mješavine pamuka i polipropilena te poliproilena sa vodonepropusnim i paropropusnim membranama goroteks kvalitete, kvalitetne niske ljetne i visoke zimske cipele, rukavice za mopediste i za zaštitu od hladnoće, pamučne košulje s kratkim i dugim rukavima te polo-majice s kratkim rukavima. Trenutačno je u fazi nabava košulja s dugim rukavima.

Ljetna odjeća koja je bila potrebna za ovo ljeto, u što spadaju majice od posebnih materijala od kojih se izrađuju i one za planinarenje, zatim hlače i prsluci, već je u uporabi, a isporučena je radnicima u jesen 2014. Također, u posljednjih mjesec dana isporučivale su se i niske ljetne cipele, odgovaraju u HP-u na naše pitanje o opremljenosti za trenutačnih velikih vrućina.

>> Evo što poštar sve proživljava otkad očitava plinska brojila

Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
  • krumember:

    Super, ti bicikli mogu imati dobar domet, lakši su za vožnju a sada bi poštari mogli nečujno proći i pokraj kojega psa.

  • Avatar jutarnji listovi
    jutarnji listovi:

    Poštari više ne nose pisma.Samo račune,opomene i ovrhe.