Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najbolji zagrebački kuhar

Posebna i smjela autorska kuhinja chefa Filipa Horvata

Foto: PIXSELL
1/10
24.06.2020.
u 13:19

Dvanaestosatno radno vrijeme uobičajeno je za 25-godišnjeg Filha

Unatoč izborima i prijetnji virusa, ipak je nova sezona. Toplije vrijeme i prve ozbiljnije zrake dopuštaju uživanje u dobroj hrani i na otvorenome. Rekli bismo da je Theatrium by Filho, lani otvoreni restoran u Teslinoj, ugođajem ispred ostalih. Vrt i interijer sa šezdesetak mjesta dobra su startna pozicija za podulji boravak. Theatrium by Filho potpisuje Filip Horvat, mladi i vrlo perspektivan chef poznat i iz restorana AbOvo. Svakako nismo prvi koji ispisuju ove retke u takvom tonu o Filhu, kako zovu Horvata, već su objavljeni brojni tekstovi zainteresiranih medijskih gastronoma. I to s pravom, jer Horvat je učio od vodećih naših chefova Dina Galvagna i Jeffreya Velle.

Vrag je u detalju

Upravo je Galvagna naslijedio u Petoj četvrtini, no kako se u Zagrebu imena cijene možda i više nego što bi trebalo, teško je bilo Petu četvrtinu ostaviti održivom. No ostaje činjenica da je Filho Horvat taj zaista uspješan restoran vodio dovoljno dugo da stekne potrebno iskustvo koje sada nastoji kapitalizirati u Theatriumu by Filho. Uređenje bistroa i restorana u Teslinoj 7 napravljeno je inteligentno, s trikovima poput osvjetljenja blagovaonice, pa se iz otvorenog dijela teško vidi tko unutra objeduje. To se očituje i na meniju gdje su slova postavljena tako da simuliraju publiku. Odmah pokraj restorane je Zagrebačko kazalište mladih. No, malo vještije oko primijetit će i zgodan štos u imenu Theatrium by Filho, izdvojena slova ''eat'' ispod kojih je ''by Filho''. A to, jasno, i jest smisao dolaska u Teslinu – ono što je na tanjuru. I tu Filip Horvat ima malo tajni.

– Ima ih koji se vole hvaliti kako su radili s Dinom Galvagnom. No jedno je raditi u restoranu gdje je chef Galvagno, a nešto sasvim drugo raditi s njim. I to je sreća koju sam ja imao, pa nastojim svoju kuhinju raditi onako kako sam s njim naučio. Drugi je veliki moj mentor svakako Jeffrey Vella. U restoranima u kojima rade jedan ili drugi najvažnije je ono što se dobije u tanjuru, prije usluge i prezentacije, koje, jasno, moraju također biti važne – kaže nam Horvat.

1/10

Svakog jutra naći ćete ga na tržnici gdje nabavlja najsvježije namirnice. One, dakle, koje mu ne dostavljaju stalni dobavljači, OPG-ovi ponajviše. Kao neka posveta znanstveniku po kojem se zove ulica, u Theatriumu by Filho sve se sprema na indukcijskoj ploči. U Zagrebu je sve više publike koja cijeni fine dining pa će se tako odlučiti za neki od degustacijskih menija. No to nije osnovna ideja kojom se vodi 25-godišnji chef.

– Svakako je dobro da je takve publike sve više, no u Zagrebu još nismo na razini da restoran može biti održiv nudeći samo takvu kuhinju. Uz degustacijske menije tu je ponuda jela ovisno o sezoni, ovo što vidite ponuda je za ovo ljeto. Cilj je ponuditi visoku kvalitetu jela koja su najvećim dijelom interpretacija tradicije po cijenama koje su za tako nešto vrlo pristupačne. Mislim da je upravo tako nešto adekvatno, govori chef Theatriuma by Filho. Doista, teško se može poreći da je u tome uspio.

Wellington za dvoje

Na meniju na kojem su jela od mesa i ribe u podjednakom omjeru priličan je broj jela od bifteka. Opravdano, kako doznajemo, dnevno se na tatarske bifteke, rižote, bifteke Wellington potroši otprilike šest kilograma mesa. Jasno je i zašto. Horvat uspijeva koristeći različite tehnike visoke kuhinje napraviti jela s autorskim potpisom, znači poprilično različita od drugih kvalitetnih restorana u nas.

Tatarski biftek s čipsom od imotskog krumpira sam po sebi dovoljno je dobar za ponovljeni dolazak. No coulis od medvjeđeg luka u kojem dolazi daje mu sasvim drukčiji okus. Odličan. Biftek Wellington po nama je trenutačni gradski “best buy” objed koji može utažiti glad dvoje ljudi. Jer, poveliki komad mesa dolazi omotan u drniški pršut, domaće lisnato tijesto, ali u goveđem jusu koji opet daje taj drukčiji kick ionako dobrom jelu. Ako vam je tek do kave uz slatkiš, tada se odlučite na tiramisu koji je napravljen od domaćeg sladoleda od kave koja dolazi iz Norveške od Tima Wendelboea, jednog od boljih svjetskih barista, s kremom od mascarponea i whiskyja, te ganacheom od čokolade, ali i krhkim domaćim piškotama.

Cijene provjerite sami i uvjerite se da je posjet Theatriumu by Filho i više nego isplativ. A možete se nakon toga odlučiti i na dostavu putem Wolta, jela dolaze zapakirana izd restorana, pa ostaju u praktički istom stanju kao i iz kuhinje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije