Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Pogledajte kako je izgledala Dubrava nakon 2. svjetskog rata

Muzej grada Zagreba poziva vas na prikupljanje predmeta iz povijesti našega grada i iz svih zagrebačkih kvartova
05. prosinca 2013. u 08:44 3 komentara 12488 prikaza
Dubrava
Foto: Muzej grada Zagreba
Pogledajte galeriju 1/3

Iako do kraja Drugoga svjetskog rata još uvijek nije bilo masovnijeg doseljavanja na uže područje Dubrave, ipak već tijekom tridesetih i u prvoj polovini četrdesetih godina 20. stoljeća dolaze većinom mlađe radničke obitelji, i to na prostore uz željezničku prugu, a u dijelu Slavonske planski se gradi i kolonija.

Primjerice, u Donjoj Dubravi uz jeftinije zemljište važna je bila i blizina pruge koja je tada predstavljala značajnu prometnu vezu sa Zagrebom, a to je uz blizinu industrijskog pogona često bio dovoljan mamac većini radničkih obitelji da se naseljavaju uz željezničku prugu. Također je 1923. započela gradnja novog zagrebačkog ranžirnog kolodvora, što je privuklo pojedine obitelji na to područje.

Knežija Kvart nekad i sad Pogledajte kako je izgledala Knežija 1959. godine Dubec kvart nekad i sad Pogledajte kako je izgledao Dubec 1972. godine

Tijekom Drugog svjetskog rata u Donjoj Dubravi sagrađeno je radničko naselje dr. Ante Starčevića koje se 1941. započinje graditi prema projektu arhitekta Borisa Devidea, a gradnja je dovršena iduće godine. Do kraja Drugog svjetskog rata naseljavaju se i prostori starih sela Trnave, Čulinca, Starog Retkovca i Resničkog Gaja. Središnja ulica u Dubravi do 1934. bila je makadam i do 1945. nosila je naziv Glavna ulica.

U to je vrijeme lokalno stanovništvo uglavnom prometovalo kočijama uz tek rijetka motorna vozila. Tada je bila i rijetko naseljena. Uglavnom su tu živjele obitelji koje su imale trgovine ili obrtničke radionice, a ulicom su dominirale gostionice koje su nerijetko otvarane u istoj kući s trgovinama, a većinom su uz cestu bila polja.

Nakon Drugog svjetskog rata ulica mijenja ime u Ulicu prosinačkih žrtava, koje nosi sve do 1992. kada dobiva svoj današnji naziv – Ulica Dubrava.


O povijesti zagrebačkih gradskih četvrti

O povijesti zagrebačkih gradskih četvrti može se čitati svakog utorka, četvrtka i subote u gradskoj rubrici Večernjeg lista i na našem portalu.

Više informacija može se pronaći i na Facebook stranici Zagrebačkih kvartova

Arheološko nalazište kod Bojne
TAJNA GROBA BROJ 4
Nepoznati hrvatski vladar iz 8. stoljeća otvara novo poglavlje povijesti
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • xpsp1a:

  od 6 kuća tri krčme i jedna gostiona, lol

 • Emergo:

  Ova bi se ulica trebala zvati : Ulica krcmi i pokoje gostione...

 • Avatar zauvijekTito
  zauvijekTito:

  Eto kako se rijesitio nezeljenog otpada: Poklonite ga muzeju.