Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvart nekad i sad

Pogledajte kako je izgledala Knežija 1959. godine

Knežija
Foto: V. Guteša/Muzej grada Zagreba
1/3
03.12.2013.
u 09:20

Muzej grada Zagreba poziva vas na prikupljanje predmeta iz povijesti našega grada i iz svih zagrebačkih kvartova

Nekad su se stanovnici stare Knežije vraćali nakon posla četrnaesticom te silazili na trećoj stanici od starog Velesajma (danas Studentski centar i Tehnički muzej) i ispod podvožnjaka stizali do samo dvije veće ulice svog naselja – Knežije i Kalinovice.

Kada je Sava probila nasipe 1964., veći dio Trešnjevke našao se pod vodom. Kad se rijeka povukla u korito, prizemnice su obilježene raznobojnim oznakama koje su značile popravljati ili rušiti. U idućih nekoliko godina većina je srušena, a seosko-prigradski karakter Knežije gubi se gradnjom velikih stambenih blokova, o čemu govori Večernjak iz sredine 1970-ih.

Novo naselje smješteno između prometne Zagrebačke avenije na sjeveru, Selske ceste na zapadu i jugu te željezničkog nasipa na istoku postalo je suvremeni dio grada s mnoštvom zelenih površina i dvorana koje su preduvjet bogatog sportskog života.Danas tek pokoja kuća oživljava sjećanja na staru Knežiju, a na dugu tradiciju tog prostora podsjeća nas povijest Osnovne škole Horvati koja je sagrađena 1897. godine.

Nakon Drugog svjetskog rata sagrađena je crkva Marije Pomoćnice katoličkog reda salezijanaca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije