Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kvart nekad i sad

Pogledajte kako je izgledao Dubec 1972. godine

Dubec
Foto: Muzej grada Zagreba
1/4
02.12.2013.
u 13:14

Muzej grada Zagreba poziva vas na prikupljanje predmeta iz povijesti našega grada i iz svih zagrebačkih kvartova.

Naselje Dubec, smješteno u Gornjoj Dubravi, gradi se krajem 1960-ih s pravilnim obiteljskim kućama, a sve ih okuplja polukružna Dubečka ulica.

Na Trgu Antuna Mihanovića nalaze se jedine dvije stambene zgrade na tom području. Početak gradnje Dupca dijelom je vezan uz veliku poplavu 1964. godine.

Naime, ovdje su se počele naseljavati obitelji iz poplavljenih područja koje su besplatno dobile zemlju, a poslije su pristizali i oni koji su kupili zemlju.

Dubec je imao dodatni problem jer se administrativno nalazio dijelom u Zagrebu, a dijelom u Sesvetama. Među važnijim problemima navodi se škola koja je osnovana 1971., ali je do gradnje školske zgrade 1973. bila u prostorijama Pionirskoga grada. Do Dupca se 2000. godine produžuje tramvajska pruga te je tada sagrađeno i okretište.

Komentara 1

SE
senior
13:48 02.12.2013.

Zlatna vremena, nažalost samo negdje do 1980. Nikad više a možda ni onda neće se ponoviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije