Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Nakon niza pehova: Kreće li konačno obećani projekt 'Zagreb na Savi'

– Paviljoni će biti postavljeni do 19. lipnja, no “kulturnjaci” žele da se otvaranje pomakne na kraj mjeseca kako bi se poklopilo sa ZgKUL-om, odnosno sa Zagrebačkim kulturnim ljetom – kažu iz Grada.
17. lipnja 2019. u 13:59 42 komentara 10651 prikaza
Zagreb na Savi
Foto: Grad Zagreb
Pogledajte galeriju 1/7

Teren su iskolčili, a onda počeli s nasipavanjem i ravnanjem zemlje te istovarivanjem limenih materijala od kojih bi trebali nastati montažni paviljoni. Ubrzano se ovih dana radi na tri lokacije na Savi, od Hendrixova mosta do Zaprudskog otoka, ne bi li sve bilo spremno za 19. lipnja. Tada bi, kako su potvrdili iz Grada Zagreba, konačno trebala početi manifestacija “Ljeto na Savi”.

ZET putnici skapavaju U 10 sati u busu 109 izmjerili smo 38,4 celzijevaca, ZET kaže: Ma ima klime

Čak i “kazalište koje plovi”

No stvar je u tome da su u montažnom kinu, na drvenim sunčalištima i kavi uz rijeku Zagrepčani već trebali uživati proteklog vikenda, prema posljednjim najavama. Nije to prva odgoda ovakvog tipa, peh s projektom “Zagreb na Savi” u Gradu imaju od samog početka. Prvo su najavljivali da će zaživjeti još prošlo ljeto. No tad je sve propalo jer im se nitko nije javio na natječaj za nabavu montažnih objekata koji su se trebali smjestiti uz obalu. Ovo je treći put da odgađaju početak aktivnosti na Savi ove godine, no moguće je, kako neslužbeno doznajemo, da sreće neće biti ni u srijedu. Razlog je neusklađenost dvaju gradskih ureda koji rade na projektu, a kojem je cilj vraćanje građana na Savu. O postavljanju paviljona brine se Ured za strategijsko planiranje, a popratni program osmišljava Ured za kulturu.

Zagreb na Savi
1 / 7
Igor Kralj/PIXSELL

– Paviljoni će biti postavljeni do 19. lipnja, no “kulturnjaci” žele da se otvaranje pomakne na kraj mjeseca kako bi se poklopilo sa ZgKUL-om, odnosno sa Zagrebačkim kulturnim ljetom – kažu iz Grada.

autobus 'Nema ispravnih autobusa' Zagrepčane iznenadio autobus na liniji 216: Pogledajte što su poželjeli putnicima

Program svih događanja, kako kaže pročelnica Ureda za strategijsko planiranje Sanja Cvjetko Jerković, bit će objavljen na internetskoj stranici Grada te na stranici zagrebačke Turističke zajednice tijekom ovog tjedna. A bit će, kako kažu u Uredu za kulturu, “stvarno svega”. Prema radnoj verziji programa, manifestaciju bi trebao otvoriti skok padobranom, koji će organizirati Zagrebački zrakoplovni savez, a tijekom lipnja, srpnja, kolovoza i rujna, bit će i spuštanja Savom u raftu, korektivna gimnastika za slijepe i slabovidne, grupni program vježbanja uz glazbu, škola nordijskog hodanja, mala škola ribolova, moći će se i jahati konji, igrati badminton, bacati frizbi, bit će i odbojke, nogometa... Najmanji će moći okušati se u radionicama Hrvatskog školskog muzeja, a Tehnički muzej organizirat će izložbu o povijesti bicikla, u sklopu koje će se posjetitelji moći i voziti na replici bicikla s velikim prednjim kotačem, tzv. paukom. Planiraju i “kazalište koje plovi”.

Arhitekti borave u Zagrebu

Kada će sve to zaživjeti, znat će se pobliže već danas, kada se predstavnici dvaju ureda sastanu na tu temu. A radnici uz Željeznički i Most slobode dotle će raditi kao da im je rok 19. lipnja. Kako bi sve bilo onako kako je zamišljeno, u Zagrebu do kraja mjeseca boravi autorski tim – arhitekti Carlos Zarco, Sara Palomar i José Luis Hidalgo iz Španjolske i Zuhal Kol iz Turske, koji su pobijedili na Međunarodnom natječaju Europan 13. Podsjetimo, četiri kafića, 40 sunčališta i kino postavit će uz Željeznički most na dvadeset tisuća kvadrata, a druge dvije lokacije nalaze se istočno od Mosta slobode, na sjevernoj i južnoj obali, veličine oko 10 i 15 tisuća četvornih metara.

VIDEO Bandić na bageru započeo radove na gradnji sljemenske žičare.

Matija Vuica
Iskroji svoj život
Matija Vuica: Unikati i rad po mjeri nikada neće izaći iz mode

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Golum
  Golum:

  Do prve vece kise i dizanja nivoa Save i biti ce vam projekt Sava preko nasipa na Bundeku

 • Avatar Grunf
  Grunf:

  možda mislite projekt Zagreb u Savi

 • Cafa:

  Mislim da je ovo idealna situacija za jednog mafijaša. Može ući u mafijaške udžbenike. Nitko se još dosad nije sjetio "graditi" nešto na tlu koje se poplavljuje i gdje stalno moraš skidati i stavljati nove montažne objekte. Tu se onda ... prikaži još! da zaraditi na lijevim i desnim potpornim stupovima, istočnim i zapadnim šatorskim krilima, jer stalno moraš nabavljati novo a treba to i odraditi pa dosta novaca ode na plaće. Genijalan način za izvlačenje novaca iz ZG proračuna. A ako slučajno poplavi, otvaraj šampanjac, jer sve treba kupiti ponovo a još i sanirati štetu na samom tlu.