Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Otkriveni detalji: Što je Bandić potpisao u Dubaiju

Iz Grada za objašnjavaju kako ako ne ispune obveze s ugovora u određenom roku, sve pada u vodu.
23. kolovoza 2019. u 20:33 34 komentara 9066 prikaza
Milan Bandić/Dubai
Foto: PIXSELL

Danka Derifaj, novinarka je RTL-a koja je u večerašnjoj emisiji "Potraga" otkrila kakav je dokument gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić, potpisao prije par mjeseci u Dubaiju. Riječ je o Memorandumu o razumijevanju, a, osim Bandića, potpisao ga i poduzetnik Mohamed Alabar iz Eagle Hillsa. 

Milanka Opačić, Siniša Varga PROMIJENILI MIŠLJENJE U Bandićevu stranku ušli i Varga i Opačić

Nakon dva mjeseca inzistiranja na uvidu u dokument, novinari RTL-ove emisije dobili su uvid u Memorandum o razumijevanju,  uz nadzor pročelnice Mirke Jozić i odvjetnice te uz zabranu snimanja i fotografiranja. Dokument se sastoji od 22 stranice na kojima je 22 članaka.

"Članak 5.2 Partner, (Grad Zagreb), je dužan o svom trošku osigurati sljedeće:

a) vlasnički list s upisnim pravom na ime Ciljnog društva

b) definirati prostorno-planske preduvjete

c) preduvjete za ishođenje potrebnih akata kojima se omogućava razvoj projekta. Eagle Hills sukladno posebnim propisima može prema potrebi inicirati promjenu Glavnog plana.

Za provedbu predložene transakcije moraju biti ispunjene obveze Partnera (Grada Zagreba)

a) navedene u stavku 5.2, u roku od osam mjeseci od potpisivanja ovog memoranduma s mogućnošću produženja roka na još šest mjeseci koji ugovorne strane uzajamno obnove ili produlje

b) navedene u stavku 5.2 regulirat će se posebnim ugovorom u kojem će se odrediti detaljni rokovi", piše u Memorandumu.

Milan Bandić obišao požarište na Jakuševcu UZ KOGA ĆE STATI Bandić neće u predsjedničku utrku zbog narušenog zdravlja? 'Bit će iznenađenja'

Kako navode u Potrazi, od povratka iz Dubaija, gradonačelnik forsira provedbu GUP-a što objašnjavaju činjenicom da želi pripremiti teren za tvrtku koja bi trebala upravljati projektom. Inicijativi nagle promjene GUP-a suprotstavila se oporba.

- Ministarstvo graditeljstva nije dalo svoju suglasnost koju je trebalo dati na temelju osnova zakona, već su rekli ono na što smo svi upozoravali: da GUP koji je trebao doći pred Gradsku skupštinu je različit od onog koji je prošao javnu raspravu 2017. Ako su promjene velike i bitne, uvijek se treba ponoviti javna rasprava- rekla je bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš (GLAS) za RTL

POVEĆANJE PLAĆA Divjak o Bandićevom prijedlogu: 'Za razliku od drugih ja stvarno računam'

Predsjednica Hrvatske komore arhitekat, Željka Jurković, objasnila je kako se nije ispoštovalo mnogo prvobitno dogovorenih stavki te se zbog toga struka protivi provođenju GUP-a.

Nije ispoštovano nekoliko stvari: prije svega plan višeg reda je Prostorni plan grada Zagreba i plan nižeg reda, odnosno GUP, mora poštovati sve što je u tom planu zacrtano. To opet nije slučaj kao što nije bio slučaj ni prvi put. To se već zna o kojim zonama se radi, radi se o zoni Hipodroma, odnosno zoni Velesajma. Za zonu Hipodroma je u Prostornom planu Zagreba utvrđena namjena - rekreacija, znači ne može u planu nižeg reda biti nijedna druga namjena osim namjene rekreacije. Zagrebački Velesajam je poslovna namjena, u planu nižeg reda, odnosno GUP-u, ne može biti nijedna druga namjena- rekla je Jurković za RTL.

Denis Kuljiš ODLAZAK VELIKANA Sućut gradonačelnika Bandića obitelji Denisa Kuljiša

"Ugovorne strane iskazuju svoju namjeru da putem predložene transakcije Eagle Hills postane imatelj i vlasnik većinskog udjela, a Partner (Grad Zagreb) manjinskog udjela u temeljnom kapitalu Ciljnog društva, ali konačni udio Eagle Hillsa i partnera će odrediti ovisno o visini uloga Eagle Hillsa i Partnera u društvu u konačnici zaključeno ugovorima koji moraju biti ovjereni kod javnog bilježnika", piše u Memorandumu.

U dokumentu stoji da površinom od milijun i sto tisuća četvornih metara će upravljati Ciljano društvo.

"Namjera je ugovornih strana da Ciljno društvo ne dijeli nikakvu dobit ugovornim stranama sve dok Projekt ne bude dovršen i dok zajmovi trećih osoba ne budu u cijelosti otplaćeni", navedeno je u Memorandumu.

Bandić i Bozanić ZAKONSKI PREDUVJETI Bozanić i Bandić dogovorili potpisivanje predugovora za svetište A. Stepinca

Iz Grada za RTL objašnjavaju kako ako ne ispune obveze s ugovora u određenom roku, sve pada u vodu. 

- Potpuno je neprihvatljivo da GUP po kojem se izdaje najveći broj dozvola ima u sebi jako puno izuzetaka, više od 200, to je nedopustivo, zakonski. Generalni plan mora odrediti namjenu prostora, etažnost, uvjete gradnje... Neće to raditi neki referent ili investitor. Mora biti pravna sigurnost i građana i investitora što će se graditi, a ne da imamo više od 200 izuzetaka- zaključila je Jurković za RTL.

Donagoj Valand DJEČAK SA STAVOM Desetogodišnji prosvjednik bori se za hipodrom

"Pročitala sam što je Bandić potpisao u Dubaiju. Nisam smjela snimiti niti fotografirati, ali sam neke stvari prepisala. Investitoru su se obvezali na povjerljivost pa ih moraju pitati dozvolu da ga pošalju gradskim zastupnicima bez čijih odluka se ne može projekt provesti. Suludo", navela je novinarka u svojoj objavi na službenom Facebook profilu.

U objavi podsjeća kako je dokument potpisan 12. ožujka, od čega je prošlo skoro šest mjeseci.

"Bandiću se žuri s GUP-om jer ima osam mjeseci da riješi prostorno plansku dokumentaciju, plus još eventualnih šest ako se tako dogovori s investitorom. Nakon dva mjeseca traženja i prijave povjereniku za pravo na pristup informacijama konačno sam dobila uvid u Memorandum o razumijevanju. Radi se, kako u Gradu tvrde, o neobavezujućem dokumentu na 22 stranice, gdje su u 20 članaka uređeni odnosi između Eagle Hillsa i Partnera, tj.Grada", kazala je Derifaj.

Svi detalji su bili izneseni u RTL-ovoj emisiji "Potraga", a novinarka navodi kako je dokument promatrala pod budnim okom Bandićevih suradnika.

"Neću vam reći što sam sve stigla zabilježiti dok su me Mirka Jozić i suradnica nadgledale, pa gledajte večeras emisiju. Potraga u 19:20", napisala je na kraju svoje Facebook objave.

 

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • strogo kontrolirani vlakovi:

    Ovdje se radi o Zagrebu. Može li itko zaustaviti ovog luđaka?

  • alija08:

    Zar Bandić mora umrijeti da bi građani Zagreba saznali koliko generacija naših potomaka je zadužio? Tog čovjeka treba maknuti referendumom.

  • Bongozg:

    Kakav je to sluzbeni dokument, a da je tajan do razine da ga se ne moze objaviti? I da je jos pri tome i dalje legalno valjan? Meni se cini da je on mogao potpisati bilo sta, pa cak i ... prikaži još! povjerljivost i da nece objavljvati ugovor, ali sve to pada ako je kontra zakonu..