Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Oni su vinski vitezovi, a moto im je: Oružje dolje, čaše gore!

Hrvatski konzulat dio je europske asocijacije s 5300 ljudi iz 28 zemalja. Organiziraju druženja, ali i humanitarne akcije
06. listopada 2017. u 10:45 1 komentara 1872 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

U srednjem vijeku, posebice u vrijeme vjerskih ratova, u Europi su djelovali brojni viteški redovi čiji su članovi bili ratnici i borci za kršćanstvo. Jedan od njih je i Vojni red Svetog Jurja od Koruške, osnovan 1468. godine, čiji sljedbenici djeluju i danas, ali puno drukčije. Red je, naime, obnovljen 1984. u austrijskom gradu Željeznom (Eisenstadt) te se vrlo brzo proširio cijelim kontinentom pod nazivom Europski vinski viteški red i sa sloganom: Oružje dolje, čaše gore!

Vino rijetko vino Ovog vina ima manje od 20 boca u cijelom svijetu. A cijena je za 'odlikaše'...

– Vitezovi više nisu ratnici, nego sasvim suprotno. Mi smo mirotvorci koji se zalažemo za red, slobodu, zajedništvo i mir, a kao sredstvo povezivanja naroda i njihovih kultura koristimo vino – kaže Ivo Delonga, predsjednik Hrvatskih vinskih vitezova koji sutra slave 15. obljetnicu osnivanja hrvatskog konzulata.

Naše su berbe vani cijenjene

Prvi Hrvati primljeni u Europski vinski viteški red bili su Josip Bratulić, Milorad Zoričić, Ante Ledić i Ivan Enjingi. Bilo je to na svečanosti u Grazu 2000., a dvije godine kasnije u crkvi Sveta Mati Slobode u Zagrebu osnovan je konzulat u Hrvatskoj.

– Danas imamo više od 190 članova, sve redom zaljubljenika u vino. Neki od nas su vinari, vinogradari, enolozi i sommelieri, no nekima je samo važno promicati kulturu pijenja vina. Ima tu i akademika i svećenika, s obzirom na to da je naš red jako povezan s kršćanskim vrijednostima – objašnjava Ivo Delonga, direktor tvrtke Croatiakontrola koja se, između ostalog, bavi ispitivanjem kvalitete vina. Član je reda već desetak godina, a funkciju predsjednika obavlja zadnje četiri godine.

– Članom reda može postati svatko tko je to zaslužio uzornim životom i koga predloži jedan od vitezova. Prvo se postaje pripravnikom, a da bi se zaslužilo “puni status” treba proći od sedam do 12 godina – kaže Delonga te napominje da su pripravnici ipak uglavnom stariji od 35 godina jer je za uživanje u vinu bez pretjerivanja potrebno doseći životnu zrelost. Članovi se često nalaze te organiziraju druženja uz vino, ali i humanitarne akcije. Također, putuju na događanja u organizaciji Europskog vinskog viteškog reda koji ima više od 5300 članova u 28 zemalja.

– I moram reći da su hrvatska vina na takvim događanjima uvijek jako popularna i cijenjena – ističe Delonga.

Postrojavanje i mimohod

Nove će članove Hrvatski vinski viteški red primati i ove subote na velikoj svečanosti koja će početi u 15.30 zajedničkim fotografiranjem ispred kipa bana Josipa Jelačića. Zatim slijedi postrojavanje povorke te svečani mimohod do zagrebačke katedrale, gdje će se nakon još jednog fotografiranja održati sveta misa. Također će biti priređena viteška svečanost intronizacije, akreditacije i nobilitacije novih članova reda.

– Na taj način odajemo počast onome što je započelo u Europi prije više od 500 godina i u Hrvatskoj prije 15, a sve pod parolom “In honorem Dei et in honorem vini”, odnosno “U slavu Boga i u slavu vina” – zaključuje Ivo Delonga. 

teran žestoka borba Hrvatski europarlamentarci spriječili Slovence u posljednjoj akciji protiv hrvatskog terana Feričanci ideja za izlet Ova je godina za vinare vrlo zahtjevna, a berba grožđa u Feričancima vrlo zabavna Top destinacije za ljubitelje vina vinski podrumi Ovo su top destinacije za ljubitelje vina, doznajte gdje biste trebali otputovati
Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
  • Avatar Drazen Klaric
    Drazen Klaric:

    Hm, koliko god puta pročitao, ne mogu shvatiti kako to pijanci mogu biti vitezovi i kaj rade u crkvi. Valjda im je župnik dao prostor za slikanje, jer je misno bilo dobro i zabadava. Bedastoča obična. Humanitarna akcija bi bila ... prikaži još! da iskrče vinograde čiji fermentirani proizvodi ubijaju stotine ljudi, kad pijani bedaki nakon Martinja, sjednu u svoje bijesne automobile i nalizani do bola gaze sve pred sobom. Toliko o viteštvu.