Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Odvajanje smeća koštat će nas gotovo dvije milijarde kuna, pola ide za centar

U ožujku će se na Skupštini naći prijedlog Plana gospodarenja otpadom, koji Zagreb nema od 2015., a njime se predviđa koliko će se dati za nove kamione, kontejnere...
02. veljače 2018. u 08:53 22 komentara 1664 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

Petnaest ključnih točaka vrijednih 1,9 milijardi kuna – sažme li se sažetak njegova nacrta, upravo će tako izgledati zagrebački Plan gospodarenja otpadom za razdoblje od ove do 2023. godine.

podzemni spremnici Muke s novim spremnicima I radnici traže češće rute: 'Izvučemo kontejner, a u korito ispadne još 10-tak kg smeća!'

U tijeku je javna rasprava pa svatko na njega može uložiti svoj prigovor, a na usvajanju pred Skupštinom trebao bi se naći u ožujku, kad će Odluka o prikupljanju otpada na snazi biti već gotovo dva mjeseca. Ne, doduše, u potpunosti jer neki se njeni dijelovi neće moći primjenjivati upravo zato što metropola posljednje dvije godine uopće nije imala plan po kojem bi otpadom gospodarila. Glavni cilj ovog, posve novog, jest, naravno, odvojeno prikupljanje otpada, koje se planira provesti nabavkom spremnika za različite vrste smeća, educiranjem Zagrepčana o pravilnom bacanju otpadaka, ali i gradnjom Centra za gospodarenje otpadom u Resniku te kompostane u Obreščici. A te će dvije posljednje stavke u sljedećih pet godina iz gradske blagajne uzeti najveći komad.

1 / 17
Gradonačelnik Milan Bandić u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu otvorio je podzemni spremnik za odvojeno skupljanje otpada.

– Centar će stajati 1,1 milijardu kuna, a kompostana 110 milijuna – stoji u nacrtu Plana gospodarenja otpadom, u kojem se navodi i kako će se točne cifre znati kad se za jedno i drugo postrojenje naprave studije izvedivosti. Ulagat će se i u reciklažna dvorišta, kojih je trenutačno deset, a planira se još po jedno u Čulinečkoj te u Sopnici, dok će se 125 milijuna potrošiti i na nabavku spremnika koji nedostaju za odvajanje na kućnom pragu. Sada stižu 174 tisuće kanti za biootpad, koje će se platiti 40 milijuna kuna, a uskoro će i 15 tisuća kanti i kontejnera za ostali otpad, za koje je natječaj još u tijeku. To je samo dio onog što se mora osigurati, objašnjava pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić.

Milan Bandić Sjednica Gradske skupštine Napali odluku o otpadu, Bandić uzvratio: Pa ja sam ćaća PR-a

– Spremnika za biootpad nabavljat ćemo barem još 200 tisuća. Treba nam i ostalih kanti, ali uspostava sustava nije samo nabaviti ih i poredati. Više od spremnika koštat će nas vozila jer ih moramo imati dovoljan broj za pražnjenje svakog od spremnika koji će se postavljati – objasnila je pročelnica Jozić pa rekla da je nedavno isporučeno 26 vozila, dok će ih još stići 29. ožujka te u svibnju. Prema nacrtu plana, stajat će 300 milijuna kuna.

– Pokušat ćemo da nam se novac koji ćemo dati za odvojeno prikupljanje refundira iz sredstava EU. Planirali smo odmah tako nabavljati spremnike, ali natječaja jednostavno nije bilo – kaže Mirka Jozić, čijem se uredu dostavljaju sve primjedbe na nacrt plana.

prikupljanje otpada U stanu će biti 30 kg biootpada, a ako smrdi susjedu, kazna je 5 tisuća kuna

U njemu se mogu vidjeti i dosadašnje statistike, točnije kako Zagreb trenutačno stoji sa spremnicima pa se lako iščitava da ih je u gradu oko sto tisuća, od kojih je najmanje kontejnera od 1100 litara. Jasno je iz plana i da se odvajati mora jer je cilj da se do 2020. na taj način prikuplja 60 posto otpada, a prosječni Zagrepčanin godišnje sam proizvede 407 kilograma smeća. 

poziv na bunu Kompostana izazvala paniku Vatra se s kontejnera proširila na automobile U zvonimirovoj Vatra iz kontejnera zahvatila parkirane automobile Zagreb: Devastirano i zapušteno gradilište Sveučilišne bolnice Terme Blato Nakon osam godina i pet milijuna opet na početku!
Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • highfly:

  dakle mi ćemo odvajati otpad koji će se na Jakuševcu baciti na istu hrpu? pa ako ste vi normalni.....

 • brbela:

  sramotna odluka, Zagreb je i ovako zatrpan smećem, prepun je ilegalnih odlagališta, u svim većim Zgb kvartovima preko ljeta smeće jako smrdi, npr. moja zgrada za 20 stanova ima smetlarnu u koju stane jedan kontejner koji je redovito pretrpan i ... prikaži još! smrdi nesnosno, kako će sad u taj isti prostor biti nagurana 4 kontejnera?? pa to se neće moći živjeti od smrada.

 • Avatar Adolfo
  Adolfo:

  Političkoj oligarhiji koja nalikuje smetlištu i priliči da se prioritetno bavi smećem.