Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Terme Blato

Nakon osam godina i pet milijuna opet na početku!

Zagreb: Devastirano i zapušteno gradilište Sveučilišne bolnice
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/7
29.01.2018.
u 17:05

Grad će, uz zemljište, pružiti javno financiranje i infrastrukturu, a partner će preuzeti daljnji razvoj projekta

Kao Godota da čekaju, a on se smjestio u Blato i uporno Zagrepčanima govori da će doći sljedeći dan. Tako nekako izgleda “saga terme”, koja je još tamo u travnju 2009. počela s obećanjem da će se najkasnije do kraja 2015. stanovnici metropole “banjati” u 350 milijuna kuna vrijednima zagrebačkim toplicama.

Otkazi za četvero zaposlenih

Budući da je 2018., a nitko ni malim prstom nije kročio u kompleks koji je trebao zapošljavati sedamsto ljudi, imati hotel s četiri zvjezdice te vanjske i unutrašnje bazene za otprilike sedam tisuća ljudi, posve je jasno dokle se s projektom stiglo. Sad se iz cijelog “biznisa” povlači i Ina, koja je Gradu trebala biti glavni partner u gradnji, a o konačnoj terminaciji društva Terme Zagreb odlučivat će zastupnici na sutrašnjoj sjednici Skupštine.

Zagreb: Devastirano i zapušteno gradilište Sveučilišne bolnice
1/7

– Očito je Ina izgubila interes za eksploataciju geotermalne vode – stoji u obrazloženju Grada koje će se skupštinarima naći na klupama, a gubljenju tog interesa prethodio je niz procesa. Na samom početku osnivanja društva Terme Zagreb Grad je uložio 1,25 milijuna kuna, a do lani uplatio je još 700 000 kuna, dok je Ina ukupno dala tri milijuna, od čega je 1,75 milijuna kuna bio kratkoročni zajam. U roku od dvije godine od osnivanja društvo Terme trebalo je ishoditi koncesiju za eksploataciju, što se nije dogodilo jer neke od parcela zapadno od sveučilišne bolnice nisu bile gradsko vlasništvo. Četvero zaposlenih u društvu to prestaju biti 1. siječnja 2013., kad je Grad i iskazao zanimanje da preuzme 50-postotni udio u društvu od Ine, o čemu su dvije strane u rujnu 2014. potpisale memorandum. Nošen na krilima novog sporazuma, gradonačelnik Milan Bandić odmah je pohitao u obilazak bečkih termi kako bi proučio koncept prema kojem bi se trebale izgraditi zagrebačke, a niče tu odmah i ideja da će se, osim za toplice, geotermalni izvori koristiti i za grijanje staklenika koji će se postaviti u blizini te postati najvećim rasadnikom cvijeća i ukrasnog bilja.

Javno-privatno partnerstvo

Kao rok početka gradnje opet je postavljena 2015., a kako se opet nije dogodilo ništa, kao ni u vezi s početkom radova, tako ni u rješavanju vlasništva u Termama s Inom, pristupilo se likvidaciji društva. U Gradu to objašnjavaju jednostavnom činjenicom, a to je da Ina nije dala ponudu za prodaju svojeg udjela niti ponudu za prodaju bušotina, već je u travnju pretprošle godine dostavila obavijest da imovina povezana s bušotinama nije više u njezinu vlasništvu. Ukidanje društva Terme, u koje se u osam godina uložilo pet milijuna kuna, nije kraj ideje o konceptu, kažu u Gradu. U gradnju toplica ići će se, objašnjavaju, javno-privatnim partnerstvom.

– Grad će, uz zemljište, pružiti javno financiranje i infrastrukturu, a partner će biti ugledni stručnjak u području modernih termi te preuzeti daljnji razvoj projekta – kaže pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić, pa objašnjava kako je sljedeći korak izrada i donošenje Urbanističkog plana uređenja Termalnog kupališta Blato te priprema natječaja. U financiranju će se osloniti na operativni program Konkurentnost i kohezija, kojim Europska unija ulaže u radna mjesta poticanjem ulaganja u infrastrukturne investicije.

Pogledajte i galeriju 5 zelenih oaza u Zagrebu za bijeg od svakodnevnice:

Zagreb: Devastirano i zapušteno gradilište Sveučilišne bolnice
1/33

Komentara 13

Avatar Leftard_logic
Leftard_logic
17:30 29.01.2018.

Ne prima li kćer Veleizdajničkog Fašistoida plaću u tim termama kao da su otvorene?

DR
drjusup
17:29 29.01.2018.

Na tom projektu je godinama radila Mesićeva kćer za ogromnu lovu, koji su njezini rezultati?

Avatar Niškorist
Niškorist
08:47 29.01.2018.

Koliko samodoprinosa smo dali za KBC Blato ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije