Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
platforma 112

'Zdravstveni odgoj pao je zbog procedure, a ne svjetonazora'

sanja sarnavka (1)
Žarko Bašić/PIXSELL
23.05.2013.
u 10:38

Konferencija se održala u Kući ljudskih prava. Sarnavka navodi da je sve "palo" zbog procedure.

Prijeporima koje je izazvala odluka Ustavnog suda o Kurikulumu zdravstvenog odgoja priključila se i Platforma 112. Na konferenciji za medije koja je organizirana u Kući ljudskih prava naglasak je stavljen na pretjeranu euforiju koju je odluka izazvala kod određenih udruga. U Platformi 112 smatraju kako je ta euforija neutemeljena jer je Ustavni sud zdravstveni odgoj stavio na čekanje zbog proceduralne pogreške, a izričito je odbio ispitati sadržaj i navodni svjetonazor Kurikuluma zdravstvenog odgoja.

– Ne slažemo se u cijelosti s tom euforijom – napominje Sanja Sarnavka uz tvrdnju da je i predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec istaknula kako je provođenje zdravstvenog odgoja nužnost te je neupitno. 

Navodi da je sve "palo" zbog procedure. 

- Odluka o uvođenju Kukirkuluma ukinuta je zbog nedostatnog uključivanja zainteresirane javnosti u proces donošenja te odluke, napominju pojašnjavajući kako iz odluke Ustavnog suda proizlali  da će nova odluka o uvođenju zdravstvenog odgoja morati proći javnu raspravu u koju će biti uključena i roditeljska vijeća, te će se nakon toga zdravstveni odgoj nastaviti s implementacijom.

- Pozivamo nadležno ministarstvo da to učini što prije kako bi na jesen svi učenici u RH imali zdravstveni odgoj, za koji je Ustavni sud rekao da je izuzetno važan predmet u obrazovanju i odgoju. Ustavni sud nije doveo u pitanje sadržaj niti jednog modula zdravstvenog odgoja, već je ukinuo cijelu odluku zbog navedenih proceduralnih nedostataka, napominju. 

Osvrnuli su se na brzinu donošenja odluke pozivajući Ustavni sud da nastavi s praksom promptnog rješavanja predmeta. 

Platforma 112 smatra još i kako je javna objava ove odluke jučer  jasno pokazala da postoji čvrsta koordinacija između HDZ-a, Hrasta i osoba koje su pokrenule ovaj postupak, te koje sudjeluju u prikupljanju potpisa za referendum.

- HDZ-ovo traženje rasprave o Incijativi u ime obitelji ujutro na Saboru, nakon toga objava Odluke Ustavnog suda i tempiranje press konferencije Inicijative nikako ne mogu biti slučajni. To sve pokazuje izrazito političku pozadinu ovih inicijativa, kojima je očigledno cilj demonstracija političke moći utjecanjem na sva privatna područja života građana; od braka, obrazovanja do zdravstvenih pitanja (poput pitanja umjetne oplodnje). Mada se radi o korištenju demokratskih mehanizama da bi se ti ciljevi ostvarili, njihov ishod neće biti demokratski niti pluralistički, već vodi u stvarnu dominaciju radikalnih, ali dobro organiziranih i financiranih grupa nad onime za što su se građani ove države već izborili, a to je pluralističko društvo i svjetovna država, ističu. 

>>Udžbenici, ocjene, Mamić... Ministar išao bez pripreme i đonom

>>Ministre, na popravni! Ustavni sud zahtijeva i poštovanje uvjerenja

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije