Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

O tajnovitom zmaju ispod grada u '13 dana Halloweena'

U sklopu ture pričat će o duhovima koji hodaju Gornjim gradom, legendama..., prijave na info@secret-zagreb.com
09. listopada 2015. u 09:30 3 komentara 378 prikaza
29.03.2014., Zagreb - Secret Zagreb Walks organizira turisticke ture vijugavim ulicama zagrebacke povijesti, mitova i predaje. Jedna od takvih tura je i Opsjednuti Zagreb koja pripovjeda o opsjednutim kucama, napustenim grobljima, kletvama i prikazama. O
Foto: Nina Đurđević/PIXSELL

Gdje se nalazi najukletije mjesto u gradu, koje su lokacije nekada služile kao lomače za coprnice, na kojim su zagrebačkim lokacijama snimani horori...

Jezovite priče toliko su se svidjele Zagrepčanima i turistima da su u sklopu redovite ture "Opsjednuti Zagreb" odlučili organizirati njeno posebno izdanje ususret "Noći vještica". Tura "13 dana Halloweena" ići će, kako joj kaže naziv, 13 dana uzastopce uoči Halloweena, no ipak je malo blaža od one originalne, kaže njena pokretačica Iva Silla, jer na nju pristiže i mnogo djece.

–Primjerice, ne ide se do starog Jurjevskog groblja, koje je redovna točka, već se samo zadržavamo na Gornjem gradu - kaže Silla, dodajući da govori i o legendama Zagreba. Kao što je ona o zmaju ispod grada, o kojem su ljudi počeli pričati nakon potresa 1880. godine. Govorilo se da se probudio pa je još stotinjak manjih potresa posljedica meškoljenja ovog bića.

– Jedna od priča je i o ukletoj zmijskoj kraljici koja ljubomorno čuva izgubljeno medvedgradsko blago u tunelima pod Zagrebom - kaže Silla. Među onima koji lutaju ulicama Gornjeg grada je i djevojka u bijeloj haljini, koju su znali viđati kuli uzidanoj u palaču Magdalenić-Drašković-Jelačić. Tura košta 50 kuna, a djeca do "nesretnih" 13 godina ne plaćaju kartu.

–Obvezne su i najave jer su grupe male - do 13 osoba - kaže Silla, koja će se maskirati za turu. Prijaviti se može na info@secret-zagreb.com, kreće se ispred Kamenitih vrata 19. listopada u 19 sati.

Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • liskovaca:

  kakav idiotizam ....

 • tamaris:

  Jadna djeca koju roditelji budu vodili na ovakvu glupost...

 • Avatar fijolica
  fijolica:

  Opsjednute su te vje ... hm, žene, i to nečim što nema blage veze s poviješću Zagreba nego je uvezeno kao i mnogo ostaloga smeća iz Amerike. Zagrebačka (i hrvatska) je tradicija posve drugačija! Još me ne bi smetalo da ... prikaži još! postoji tematsko razgledavanje o tim zagrebačkim legendama, ali povezivati to s poganskom praksom uvezenom prije par godina izvana stvarno je degutantno!