Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagrebački aerodrom

Novi terminal bez staklenog krova i dijela za prtljagu?

Aerodrom Zagreb Pleso
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/4
11.03.2014.
u 10:09

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor optužuje francuske koncesionare da su promijenili projekt gradnje terminala, pa će on biti manji. Iz Međunarodne zračne luke Zagreb odgovaraju da će radovi, najavljeni prije tri mjeseca, početi na proljeće

Nezapočeti građevinski radovi na novom terminalu zagrebačkog aerodroma, uz nedavno poskupljenje usluga za putnike te potraživanje velikih bonusa direktora Zračne luke Zagreb, povod su Darinku Kosoru, predsjedniku Gradske skupštine, da još jednom očita bukvicu francuskom koncesionaru, ali i ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Siniši Hajdašu Dončiću.

Ugovor pun rupa

Ministra Dončića Kosor krivi zbog štetnog ugovora punog rupa te s nekoliko još štetnijih aneksa koji, kako je rekao, evidentno pogoduju francuskom koncesionaru.

Ni nakon tri mjeseca od posljednjeg obećanja ozbiljni radovi na terminalu Međunarodne zračne luke Zagreb još nisu ni počeli – objasnio je Kosor. Predsjednik Skupštine tako sumnja da se terminal uopće neće raditi prema natječaju, nego da će se za isti iznos graditi znatno manji, koji uz ostalo neće, kako je to bilo planirano, imati stakleni krov i podrumski dio za transport prtljage.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

– Ono što već sada možemo zaključiti iz najava je i promjena samog projekta. Terminal kakav je bio u projektu međunarodnog javnog natječaja, neće biti sagrađen – jasno je poručio Kosor. Iako je prije najavljivao da planira poduzeti i pravne korake, to ipak neće učiniti bez suglasnosti svih vlasnika.

Moja je uloga politička, posao mi je da upozorim na nedostatke. Pravne stvari rješavat ćemo u suradnji s Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom. Uputit ću dopis gradonačelniku Milanu Bandiću i županu Stjepanu Kožiću kako bismo razmotrili situaciju – objasnio je Kosor.

Njegove prozive negirali su iz Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ) te poručili da radovi napreduju predviđenim planom.

– Radnici tvrtke Viadukt su od prosinca na gradilištu, postavljeni su kontejneri, zaštitne ograde, velika građevinska mehanizacija već je raskrčila dio prostora, obavljeno je rušenje postojećih vojnih objekata, radi se na iskopima i sve ide prema planu i najavi, kako bi se u proljeće postavio kamen temeljac same zgrade novog putničkog terminala – poručili su iz MZLZ-a. Ističu da će tijekom ožujka započeti i rekonstrukcija pojedinih dijelova postojećeg putničkog terminala, ukupne investicijske vrijednosti 3,5 milijuna eura.

Preko leđa putnika

Iako terminal još nije sagrađen, a usluga nije postala kvalitetnija, prije par dana povećale su se cijene naknada za putnike pa će od sada i cijene karata biti skuplje, i to za 70 kuna.

– Očito je da koncesionar već sad želi zaraditi bez ulaganja na postojećem terminalu, na putnicima – stav je Kosora, dok MZLZ povećanje opravdava usklađivanjem s europskom regulativom koje se moraju pridržavati i ostale zračne luke u Hrvatskoj.

Komentara 8

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
10:47 11.03.2014.

Nesposobnost ili korupcija... na isto dođe

DU
Deleted user
16:43 11.03.2014.

Evo ga tipicna balkanska zabokrecina, ovo se dogadja kada politicari i pravnici vode projekte..Nemoj te sada pricati price, sada netko treba odgovarati za ovo.Dakle koraci su, SMJENI ODGOVORNE,SANKCIONIRAJ ODGOVORNE, PONISTI TE NATJECAJ, RAZRADI TE NOVI PROJEKT I OBJAVI TE NOVII NATJECAJ. E tako, pa ima li itko normalan u ovoj drzavi, sto je s vama vise...Ne mogu da vjerujem da je netko potpisao izvedbu projekta tj koncesiju i sada shvatio da je nemoguce to isto izvesti u tom financijskom okviru....pa ptice na grani vam se smiju, sram neka vas bude...A taj divni projekt za koji je IGH dobi i nagradu, taj nadri koncept koji nema veze s mozgom i sa realnoscu, a naravno sve su platili gradjani RH...pa dajte i vi novinari malo ispitaj te ovo, ovo je presmijesno...svi odreda za ovo trebaju ici na burzu rada, sramota!!

BL
Blomberg
15:49 11.03.2014.

Sve ovo je paradoks, i od svega toga ispast ce lakrdija i na posljetku sve na teret HR. Neznam zasto bas Francuzi , pa ovaj tip u sredini se vec sada podsmjehiva svemu tome jer zna da nista od toga. toga. Ako je sve dogovoreno u toj cijeni, kako sad najedanput nece biti dogovorenog krova kao i podzemnih garaza, to znaci sve zbubano i ispast ce pravi provincijski mali aerodromcek, a nas Hajdas se puse kao da to bude bogzna kaj, ha,ha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije