Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Nezavisna vijećnica upozorila na lošu kvalitetu zraka u Novom Zagrebu

Lebdeće čestice za koje Mikić Muha navodi da se ne žele objaviti su PM2,5 ili fine čestice koje su puno opasnije jer su manje od 2,5 mikrometara te mogu lakše i dublje prodrijeti u organizam
24. studenoga 2020. u 14:33 1 komentara 833 prikaza
Zgrada Mamutica u Novom Zagrebu
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Nezavisna vijećnica gradske četvrti Novi Zagreb istok Mirela Mikić Muha objavila je u utorak da je na području Novog Zagreba povećano onečišćenje zraka lebdećim česticama PM10 te shodno tome ne preporuča boravak djece i osjetljivih skupina na otvorenom.

prikupljaju potpise Borimo se za bolji Novi Zagreb, a prva je akcija obnova placa Utrina

"S obzirom da su vremenske prilike takve da se ne preporučuje boravak djece i osjetljivih skupina na otvorenom, a zbog povišenog onečišćenja zraka PM10 (PM2,5 ne znamo, jer nam ne daju), ljubazno molim da se škole i vrtići na području Novog Zagreba obavijeste da ne izvode djecu van više negoli je to nužno", stoji u priopćenju Mikić Muhe.

PM10 lebdeće čestice još se nazivaju grubim česticama koje imaju promjer manji od 10 mikrometara (μm), poput prašine ili peluda.

Lebdeće čestice za koje Mikić Muha navodi da se ne žele objaviti su PM2,5 ili fine čestice koje su puno opasnije jer su manje od 2,5 mikrometara te mogu lakše i dublje prodrijeti u organizam.

Čestice PM2,5 najčešće su povezane sa sagorijevanjem fosilnih goriva poput ispušnih plinova iz automobila, te grijanjem na drva ili ugljen, što je očekivano za ovaj dio godine kada se mnogi građani griju upravo na ta dva načina.

Navodi kako Gradski ured za gospodarstvo ne želi javno objaviti stanje sa bitno opasnijim česticama PM2,5, unatoč opetovanim zahtjevima Mikić Muhe i drugih mjesnih odbora s područja gradske četvrti Novi Zagreb istok tijekom proteklih tjedana.

Mikić Muha u priopćenju navodi podatke mjerne stanice ZAGREB-3 koja se nalazi u Dugavama te koja je u vlasništvu DHMZ-a, odnosno države.

Onečišćenje zraka u Dugavama AQLI Skraćuje se životni vijek diljem svijeta: Uzrok toga je veći zdravstveni rizik i od koronavirusa

Ta mjerna postaja prema današnjim podacima na stranicama Hrvatske agencije za okoliš i prirodu mjeri 106,10 mikrograma (μg) po kubnom metru lebdećih čestica PM10, s indeksom kvalitete zraka "vrlo loše".

Slične podatke pokazuje i stranica Europske agencije za okoliš prema kojoj su podaci s mjerne postaje ZAGREB-3 111,79 mikrograma po kubnom metru lebdećih čestica PM10.

Prema arhivskim podacima Agencije, povećanje lebdećih čestica PM10 počelo je još u nedjelju kada je izmjereno 47,2 mikrograma po kubnom metru.

"Ukoliko postoje preporuke na međunarodnim stranicama, primjerice webu Europske agencije za okoliš, zašto zagrebačke institucije šute i zataškavaju?", upitala je u priopćenju Mikić Muha.

Nevrijeme u Osijeku prouzročilo zastoj tramvaja, kolnici potopljeni
POGORŠANJE VREMENA
Meteorolozi objavili posebno priopćenje: Pripremite se na tuču, pijavice i obilnu kišu
Junior Adventures
Sigurnost na internetu
Znate li kako vaša djeca koriste internet?
  • iva.begovic:

    važno je i korisno pratiti podatke o kvaliteti zraka. Apsolutna podrška nastojanjima vijećnice. Zbunjujuće mi je na prvu bilo što se u članku spominje Gradski ured za gospodarstvo kao tijelo od kojeg se traže podaci. Kakve veze gospodarstvo ima sa ... prikaži još! praćenjem parametara okoliša? Pomislih. Za te je poslove valjda osnovan poseban ured za zaštitu okoliša, a time se vjerojatno bavi i Odjel za zdravstvenu ekologiju Gradskog ureda za zdravstvo. Provjerom sam utvrdila da doista - Gradski ured za gospodarstvo ujedno se bavi i zaštitom okoliša. To samo pokazuje koliko je gradska uprava senzibilizirana za zaštitu okoliša kada prepusti da ti poslovi budu "crvuljak" u ustrojstvu gradske uprave.