Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Neki gradski zastupnici zaradili i 25.000 kn, a nisu ni progovorili

U ovoj je godini dosad održano 10 sjednica Gradske skupštine, a za cjelogodišnji rad 51 zastupnika iz gradskog proračuna se izdvaja oko tri milijuna kuna...
26. studenoga 2014. u 12:00 9 komentara 2706 prikaza
Zastupnici skupština
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Za rad političkih stranaka i gradskih zastupnika u Gradskoj skupštini ove godine građani su platili gotovo tri milijuna kuna. Toliko je osigurano u gradskom proračunu za rad 51 mandatara.

Veća naknada za žene

Prema Odluci za redovno financiranje stranaka, svakom zastupniku isplaćuje se godišnje oko 56 tisuća kuna, dok su zastupnice dobile nešto više, oko 62 tisuće. Najveći dio kolača, gotovo milijun kuna u ovoj godini dobila je Lista grupe birača Milana Bandića s koje dolazi i najveći broj zastupnika, a iza njih se nalazi SDP kojemu je isplaćeno 700 tisuća kuna, dok je za rad osam HDZ-ovih zastupnika iz gradskog proračuna isplaćena 461 tisuća kuna.

Gradska skupština | Autor : Pixsell Foto: Pixsell

Foto: Patrik Macek, Anto Magzan, Davor Puklavec, Goran Jakuš/Pixsell

Ipak, sav novac koji su zastupnici dobili morali su potrošiti isključivo na rad ili program stranke.

–Svatko od nas ima poseban žiroračun na koji mu se taj novac uplaćuje i on se može potrošiti na primjer na donacije, što je učinila većina zastupnika s Liste birača Milana Bandića kada su se dogodile ove poplave. Taj novac troši se isključivo za program stranke i o njegovu trošku mora se izvijestiti Državno izborno povjerenstvo - pojasnio je predsjednik skupštinskog Odbora za statut i poslovnik i zastupnik Liste birača Milana Bandića Ratko Maričić.

Uz tri milijuna kuna, za rad zastupnika izdvaja se još novca. No, za razliku od iznosa za rad stranaka, pojedinačne naknade zastupnici troše kako žele. Tako se svakom od 51 zastupnika isplati 1200 kuna mjesečno za rad u Gradskoj skupštini, bez obzira na to jesu li došli na sjednicu Skupštine ili ne. Tako su, prema računici za održanih 10 sjednica u 2014. plaćeni više od 600.000 kuna. Za rad u skupštinskim odborima naknada se daje samo ako na sjednicu dođu, oko 1250 kuna.

stranke skupština ZG | Autor : Milan Ilić Foto: Milan Ilić

Grafika: Milan Ilić

Svaki zastupnik član je barem jednog odbora pa se može izračunati da mjesečno dobiju oko 2500 kuna za rad u Skupštini.

Gradska skupština zastupnici o prijedlogu hns-a 'Neka nam smanje naknade, ali to je populizam' gradska skupština (1) samo trebaju doći Znate li koliko se milijuna troši na rad Gradske skupštine? bandic Milan Bandić o poplavama Svi moji zastupnici donirat će po 10 tisuća kuna za ugrožene ljude

–Smatram da se ta naknada treba smanjiti za 50 posto. Postoji prostor gdje se taj novac može potrošiti, poput kulture - kazao je Tomislav Stojak, zastupnik HNS-a.

Bez komentara

Kada se zbroji paušal i naknada za sjednicu odbora zastupnici su mogli zaraditi do 25.000 kuna ove godine, a za tu naknadu nisu morali ni progovoriti. Tako se neki, poput Vide Demarin s Liste birača Milana Bandića nijednom nisu javili za riječ, neki poput Ivana Obada, predsjednika Obrtničke komore Zagreb javili su se jednom, dok je SDP-ov Zvane Brumnić za govornicom bio 82 puta.

Bili, ali su šutjeli

Foto: Slavko Midžor/Pixsell

Sandra Perković i zastupnica s Liste birača Milana Bandića bila je prisutna na pet od deset održanih sjednica.  U godinu dana nije se javila niti jedanput za riječ, repliku... Pet sjednica izostala je i SDP-ova Martina Jović koja je ipak bila malo aktivnija

Javljali se za riječ

Foto: Anto Magzan/Pixsell

Mario Župan (na slici desno), zastupnik HDZ-a, iako nije predsjednik Kluba, bio je jedan od najaktivnijih zastupnika ove godine, a postavljao je pitanja, davao prijedloge, replicirao drugim zastupnicima čak 61 put na deset sjednica koliko ih se održalo u 2014.

ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

 • brodludjaka:

  Zato dakle Vida Demarin svakog pacijenta obavi i dovrši neljubazno za jednu minutu u bolnici, a prezentira se neprekidno i posvuda drugačije. Pa kako će ako sjedi i na ovim skupštinama i tako lijepo zarađuje. Što će joj onda pacijenti. ... prikaži još!. Treba zakonom zabraniti da ljudi mogu obavljati dva posla istovremeno, jer je to nemoguće i nekvalitetno i svaka plaća bilo kojeg zastupnika zu ovoj zemlji nikako ne bi smjela preći 7000 kuna, jer to nisu ničim zaslužili. Mislim da treba još jedan referendum kojim bi se plaće svih tih državnih djelatnika uskladile sa hrvatskim plaćama i mirovinama.

 • Avatar d-ano
  d-ano:

  Rezultati mlacenja prazne slame su vidljivi a osjecat ce se sigurno jos dugo.

 • Avatar HOKAHEJ
  HOKAHEJ:

  neko treba samo šutiti i dobro zaraditi a neko lije krv,suze i znoj za male pare ili ne dobije ništa gdje je tu pravda. hoće li ikad biti pravde na ovom svijetu dosad je nije bilo oćito i neće je ... prikaži još! biti. ČOVJEĆE TAKO SI JADAN NA OVOM SVIJETU stalno gledamo i slušamo nepravdu