Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zastupnici o prijedlogu hns-a

'Neka nam smanje naknade, ali to je populizam'

Gradska skupština
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
17.12.2013.
u 16:30

Manje naknade već je najavio i gradonačelnik Milan Bandić, ali od 5 do 10%, a smanjuju se plaće i zaposlenicima Grada i Holdinga

Prijedlozi za smanjenje vlastitih naknada novi su trend gradskih zastupnika redovito odaslani na odobrenje Odboru za financije. Posljednji i najveći prijedlog smanjenja primanja za rad u Skupštini i odborima je onaj Tomislava Stojaka (HNS) koji bi rado srezao točno 50 posto od iznosa koji trenutačno primaju.

Tim bi rezom, tvrdi, u gradskom proračunu bilo ušteđeno oko četiri milijuna kuna, no njegov prijedlog većina političara doživjela je kao politikantstvo i demagogiju te čistu igru jer upravo Tomislav Stojak, uz Dragicu Nikolić i Alena Ostojića, sudjeluje u radu najviše odbora. Tako za svaku sjednicu odbora primi 1250 kuna, dok za sjednicu Skupštine dobije 1300 kuna.

Moralno pitanje i žrtva

– U ovo teško vrijeme moramo pokazati da razumijemo situaciju u kojoj živimo. Ne smatram da zastupnici moraju raditi besplatno, ali ovo je moralno pitanje i mislim da bi svi trebali podnijeti žrtvu – objasnio je svoj zahtjev Stojak. Njegovu ideju odbila je potpredsjednica Skupštine Jelena Pavičić-Vukičević, a ništa više oduševljen nije bio ni Ratko Maričić nazvavši posljednju ideju čistim populizmom.

– To je demagogija. Argumenti su dobri, no sama visina prijedloga je čisti populizam jer naknade trebaju pratiti plaće ljudi iz gradskih službi koje nam pomažu u radu – objasnio je svoj stav Maričić. Protiv je bio i predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor koji je među prvima sam sebi smanjio naknadu za deset posto. Naime, upravo su on i Jelena Pavičić-Vukičević jedini koji radom u Skupštini primaju plaću, dok većini od 51 zastupnika mjesto u Skupštini nije profesionalna dužnost već za to primaju naknadu.

– I sam se zalažem za smanjenje naknada, no 50 posto je čisto politikantstvo. Ni Vesna Pusić i Goran Beus Richenbergh, koji su iz iste stranke, nisu se na državnoj razini zalagali za toliko smanjenje kao što to radi njihov stranački kolega. Kad to budu sredili na državnoj razini i kad oni budu smanjili naknade, onda ćemo ozbiljnije razmotriti da isto napravimo i mi na gradskoj razini – jasan je stav Darinka Kosora.

Režu samo pet posto

Smanjenje naknade najavio je i gradonačelnik Milan Bandić, no one će se provesti tek sljedeće godine, a smanjenje bit će jednako postotku kojim će se zadirati u plaće gradskih službenika i zaposlenika Holdinga, otprilike 10 posto.

– Gradonačelnik je već najavio smanjenje prihoda zaposlenicima gradske uprave i smatram da treba pričekati pregovore i model preslikati na naše naknade – kazao je Davor Štern, predsjednik skupštinskog Odbora za gospodarski razvoj.

Ipak, od silnih najava smanjenja već na ovoj sjednici Skupštine realizirat će se tek ono “tradicionalno” Bandićevo u iznosu od pet posto za njega, njegove zamjenike, predsjednika i potpredsjednike Skupštine te tajnice Skupštine.

Komentara 7

SL
Slivnjak
17:13 17.12.2013.

Jedina pravedna nagrada za većinu političara je Remetinec.

Avatar bat 555
bat 555
07:49 18.12.2013.

1300 kuna po sjednici, ebote, pa se ti sad odrekni pola. Nije im lako, a još nisu vratili uloženo kad su kupovali mjesta u skupštini (odboru...). A jadniku iz Zrinjevca će uskoro objašnjavati da je kriza i da će morati raditi za minimalac od 13 kuna po satu (184x13=2392) i naravno bez gableca i prijevoza jer mora ostati njima nešto da prezalogaje i otplaćuju rete za bjesne automobile, njihovo održavanje i PARKING.

AS
asi2013
19:58 17.12.2013.

Pa okusite onda malo populizma, koji narod guta u povecim kolicinama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije