Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
samo trebaju doći

Znate li koliko se milijuna troši na rad Gradske skupštine?

gradska skupština (1)
Petar Glebov/PIXSELL
16.04.2013.
u 10:15

Vijećnici samo trebaju doći na sjednicu i mjesečno dobiju 1300 kuna naknade

Održavanje sjednica Gradske skupštine, njezinih radnih tijela, isplate naknada i plaća, pripremanje domjenaka, dočekivanje gostiju... Sve to košta gradski proračun godišnje oko 30 milijuna kuna.

Raspodjela novca

Ove je godine proračun i nešto veći. Razlog su, dakako, izbori. Tako će organizaciju i održavanje izbora za Europski parlament, a koji su prošle nedjelje završili slabim odazivom birača, građani platiti oko sedam milijuna kuna. Za lokalne izbore koji se održavaju 19. svibnja, kada će se birati novi zastupnici u Skupštini i gradonačelnik, potrošit će se dvostruko više. Čak 15 milijuna kuna u gradskom proračunu za 2013. godinu predviđeno je u tu svrhu.

Kada su pak u pitanju naknade za sudjelovanje u radu, najzanimljivije je to što bez obzira na aktivnost, zastupnici, njih 51, mogu zaraditi jednak iznos.

Tako neki zastupnici iako za govornicu nisu stali ni jednom, replicirali, pitali i tražili odgovore, za samo pojavljivanje u klupama Gradske skupštine zaradili su više od 60 tisuća kuna. Bilo je samo potrebno doći na svih 47 sjednica koliko ih je ukupno održano u posljednje četiri godine.

Osim za sjednice Skupštine, naknade se primaju i za sjednice radnih odbora, a kojih je u prošle četiri godine održano više od 300.

Uz novac za naknade, u gradskom proračunu osigurano je još tri milijuna kuna za potporu za politički rad.

Tako se na zastupnike godišnje podijeli 56.800 kuna, a za zastupnice 62.500 kuna. Oni zastupnici sa stranačkih lista novac ipak ne dobivaju u svoj džep već se on uplaćuje na račun stranke, koja ga potom raspodjeljuje.

Ponovna kandidatura

Za naknade od 60 tisuća kuna u četiri godine, gradski zastupnici u ime građana donijeli su 2894 odluke, a odbacili njih 104. Kako će pak izgledati novi saziv Gradske skupštine znat će se nakon 19. svibnja, a većina zastupnika vidi se u klupama i iduće četiri godine.

>>Bakanalije u Zagrebačkoj skupštini – čime se sve časte

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije