Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Neki će sad kampirati u 'Adžiji'. I zato primjer te knjižnice treba slijediti

Vrpce su mogle i dalje stajati u ormaru. Ali su ih izvukli, digitalizirali i sačuvali vrijednu građu
03. veljače 2018. u 18:19 1 komentara 608 prikaza
knjižnica
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija

Digitalizacijom starih snimaka Književnog petka napravila je Knjižnica Božidara Adžije odličan iskorak u čuvanju kulturnog blaga od hrđe i zaborava. Više od 160 zapisa s te kulturne manifestacije prilagođeno je suvremenim informatičkim sustavima, čime je posjetiteljima omogućeno da ih u čitaonici cijele preslušaju te iz tih tribina izvuku najbolje što one nude.

Oštećena cesta Ritam grada Prvo malo loptanja, onda i brojalica. Pa zar živimo u dječjem vrtiću?

Posebno će taj materijal biti atraktivan za studente i profesore društvenih i humanističkih fakulteta, a s obzirom na to da za većinu susreta ne postoje sistematizirani opisi tema pojedinog Književnog petka, svatko tko sluša neku snimku istovremeno je i istraživač. Tako student novinarstva može uspoređivati koliko je bila slobodna riječ u razmjeni argumenata Igora Zidića i Igora Mandića 1960., a koliko je danas. Profesor kroatistike može čuti rasprave o jeziku, student povijesti slušat će Vladu Gotovca uoči Hrvatskog proljeća, dok će komparatisti, s obzirom na sav novi materijal, jednostavno morati postaviti šator u čitaonici od osam do osam.

Iako se i u ovom slučaju može prigovoriti kasno paljenje, knjižnica je povukla hvalevrijedan potez jer su te vrpce i dalje mogle stajati u ormarima i propadati, a da nitko ne pita za njih. Dok su se kina i klubovi u Zagrebu zatvarali, uključujući, primjerice, kultni BP, Kazališnu kavanu ili Kulušić, knjižnice su ostale raditi punom parom. I dalje su dvije tramvajske stanice udaljene tri možda i najopremljenije knjižnice u gradu, Gradska, Adžijina te Bogdana Ogrizovića. Godišnja je članarina 50 kuna tako da korisnik uplatom simbolične cifre ima pred sobom novi svijet, a uz besplatno pojedinačno posuđivanje, teret je financiranja knjižnica prenesen na poreznog obveznika. Knjižnice su prekrasni prostori puni tajni, a neke od njih valja dovesti na svjetlo dana. Ovakvim općekorisnim potezom knjižnica je nešto napravila i za one koji financiraju njen rad. Bravo, Adžija! Svoje si obavila, neka te slijede drugi.     

Pogledajte i galeriju: Novi rotor za 280 milijuna kn

knjižnica
1 / 7
novi rotor
Slatki test Mmm... Evo gdje se kriju najbolje krafne u Zagrebu Studentski dom Stjepan Radić Nova pravila U studentskim domovima više nema televizora i kuhala po sobama odjela prvih kompostera Zagrepcanima Donosimo odgovore na najčešće nedoumice Nova pravila o otpadu vrijede od danas, evo što o njima treba znati
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
komentirala je
Nakon što je sve rasplakao s pjesmom njezina oca, javila se i Ella Dvornik
  • Avatar Ironman0105
    Ironman0105:

    Kultni BP????Pogotovo Gradska Kavana????Kaj je u njima kultno???