Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Neki će sad kampirati u 'Adžiji'. I zato primjer te knjižnice treba slijediti

knjižnica
Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
03.02.2018. u 18:19

Vrpce su mogle i dalje stajati u ormaru. Ali su ih izvukli, digitalizirali i sačuvali vrijednu građu

Digitalizacijom starih snimaka Književnog petka napravila je Knjižnica Božidara Adžije odličan iskorak u čuvanju kulturnog blaga od hrđe i zaborava. Više od 160 zapisa s te kulturne manifestacije prilagođeno je suvremenim informatičkim sustavima, čime je posjetiteljima omogućeno da ih u čitaonici cijele preslušaju te iz tih tribina izvuku najbolje što one nude.

Posebno će taj materijal biti atraktivan za studente i profesore društvenih i humanističkih fakulteta, a s obzirom na to da za većinu susreta ne postoje sistematizirani opisi tema pojedinog Književnog petka, svatko tko sluša neku snimku istovremeno je i istraživač. Tako student novinarstva može uspoređivati koliko je bila slobodna riječ u razmjeni argumenata Igora Zidića i Igora Mandića 1960., a koliko je danas. Profesor kroatistike može čuti rasprave o jeziku, student povijesti slušat će Vladu Gotovca uoči Hrvatskog proljeća, dok će komparatisti, s obzirom na sav novi materijal, jednostavno morati postaviti šator u čitaonici od osam do osam.

Iako se i u ovom slučaju može prigovoriti kasno paljenje, knjižnica je povukla hvalevrijedan potez jer su te vrpce i dalje mogle stajati u ormarima i propadati, a da nitko ne pita za njih. Dok su se kina i klubovi u Zagrebu zatvarali, uključujući, primjerice, kultni BP, Kazališnu kavanu ili Kulušić, knjižnice su ostale raditi punom parom. I dalje su dvije tramvajske stanice udaljene tri možda i najopremljenije knjižnice u gradu, Gradska, Adžijina te Bogdana Ogrizovića. Godišnja je članarina 50 kuna tako da korisnik uplatom simbolične cifre ima pred sobom novi svijet, a uz besplatno pojedinačno posuđivanje, teret je financiranja knjižnica prenesen na poreznog obveznika. Knjižnice su prekrasni prostori puni tajni, a neke od njih valja dovesti na svjetlo dana. Ovakvim općekorisnim potezom knjižnica je nešto napravila i za one koji financiraju njen rad. Bravo, Adžija! Svoje si obavila, neka te slijede drugi.     

Pogledajte i galeriju: Novi rotor za 280 milijuna kn

knjižnica
1/7

Komentara 1

Avatar Ironman0105
Ironman0105
07:36 04.02.2018.

Kultni BP????Pogotovo Gradska Kavana????Kaj je u njima kultno???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije