Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Nakon bijenala u Veneciji, nova tvornica kulture ide po novac EU

jedinstvo
Foto: Pogon Jedinstvo
1/3
21.05.2016.
u 11:00

Tvornica koja gradi tvornice.

Ono što je nekad bio Pogon Jedinstvo nije već više od dva desetljeća. No već od sljedeće godine, prođe li sve po planu, krenut će se u realizaciju projekta koji će bivšu tvornicu transformirati u kulturni, kreativni i društveni centar na Savi. U sklopu studije izvodljivosti dokazano je da su zadovoljeni preduvjeti za sufinanciranje projekta vrijednog gotovo 65 milijuna kuna kroz fondove EU.

– Projekt je dosad financirao Grad Zagreb uz podršku Ministarstva kulture, no realizaciju, odnosno gradnju i opremanje, planiramo sufinancirati nepovratnim sredstvima EU. Postoji više izvora na koje se takav projekt može prijaviti, no mi ćemo to učiniti najvjerojatnije putem novog mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) čija se uspostava očekuje do kraja ove godine – kaže pročelnica Ureda za programe i projekte EU Jelena Ricov.

Ekološka gradnja

Pogon Jedinstvo, javna ustanova koju su osnovali Grad Zagreb i Savez udruga Operacija grad, prije otprilike četiri godine počeo je s pripremom projekta rekonstrukcije prostora koji će biti predstavljen i na ovogodišnjem nastupu Hrvatske na Venecijanskom bijenalu, 15. međunarodnoj izložbi arhitekture koja se otvara sljedeći tjedan, a traje do 27. studenog. Rekonstrukcijom se planira, ističe Emina Višnić, ravnateljica Pogona, u funkciju staviti neadekvatan tvornički prostor, što uključuje prenamjenu, rekonstrukciju i dogradnju postojećeg objekta od 2223 kvadrata s novih 865 četvornih metara, čime bi ih bilo ukupno 3088. Uz rekonstrukciju i opremanje unutarnjih prostora, odnosno tri dvorane, dvorane za probe i radionice, urede, nusprostorije, planirano je i uređenje pozornice na otvorenom. U planu je i uređenje prilaznih putova i zelenih površina, ali i proširenje rekreacijske zone i javnog prostora nasipa Save. Primjenjivat će se principi ekološki održive gradnje.

Revitalizacija Trnja

Zagreb će tako dobiti suvremeni novi javni prostor za kulturu i mlade, a ovakvim korištenjem industrijskog objekta, kaže J. Ricov, doprinijet će se revitalizaciji gradske četvrti Trnje i područja uz Savu. Razvijaju i kulturne, društvene te obrazovne sadržaje koji će se odvijati u prostoru Pogona.

– U dnevnom programu centra održavat će se kazališne i plesne probe, probe bendova, radionice, seminari i slično. Večernji program bit će namijenjen širokom spektru korisnika, a uključuje izložbe, predstave, koncerte, manifestacije i festivale, kao i program na pozornici na otvorenom. Tu su i dodatni sadržaji, turistički i rekreacijski, kulturni i zabavni programi namijenjeni mladim posjetiteljima Zagreba, kongresni turizam, suvenirnica s proizvodima mladih umjetnika i dizajnera i drugo – zaključuje E. Višnić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije