Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vila na Perjavici

'Nagrađenu “Kuću za dvoje” stvarao sam čak 40 godina'

03.04.2018.
u 09:27

Autor 'limenki' u zapruđu sagradio je dom koji troši 80 posto manje energije.

Obiteljska je to kuća čiji je projektant suprug, a investitor njegova supruga. Zamišljena je kao radni i životni prostor samo za dvoje ljudi. Nastajala je četrdeset godina. A lani ju je arhitekt Bogdan Budimirov, jedan od pionira montažne gradnje velikih serija koji stoji i iza “limenki” u Zapruđu i Remetinečkom gaju, konačno i dovršio. Odnosno, gotovo dovršio. Jer jedna je od glavnih značajki ovog objekta smještenog na Perjavici da na njemu 90-godišnji arhitekt kontinuirano radi prateći trenutačne potrebe sebe i svoje supruge. Na kraju je i useljena kao nedovršena, kako bi se dovršavala “iznutra”.

A nedavno je “Kuću za dvoje” Udruženje hrvatskih arhitekata proglasilo najuspješnijim ostvarenjem stambene arhitekture za 2017. godinu.

Ostvarena je, napominje Budimirov, 21. varijanta projekta koji je osmislio još krajem 60-ih godina prošlog stoljeća. Plan je od početka bio da kuća služi kao mjesto gdje će dvoje ljudi provesti starost pa je osmišljena u jednom nivou, prikladna za kretanje i u invalidskim kolicima. Kretati se tako može i po trideset metara dugoj šetnici koja opasuje istočnu, južnu i zapadnu plohu kuće.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

– I žena i ja imamo svoj radni prostor, u sredini je kuhinja, s jedne strane spavaća, a s druge dnevna soba – kaže Bogdan Budimirov. Kuhinju je stavio u sredinu kuće nakon što je supruga Maja izrazila želju da s mužem razgovara iz kuhinje kad je on u dnevnom boravku ili spavaćoj sobi. Projekt je morao promijeniti i kad se supruzi pohvalio prozorima zbog kojih se ne čuje buka izvana.

– Na to je imala jedan komentar – ako se ne čuje buka, neće se čuti ni ptice – kaže Bogdan Budimirov koji se pobrinuo da kuća bude pasivna kako bi trošila 80 posto manje energije nego obične kuće. Učinio je to tako što je zdanje ujedno i veliki kolektor sunčeve energije. Energetska učinkovitost postignuta je prikladnom orijentacijom – južna je strana potpuno ostakljena, a zid se nalazi na sjevernoj strani te djelomično na istoku i zapadu.

Problem se pojavljuje, kaže Budimirov, kad se pojavi sunce. U kući tada bude više od 30 stupnjeva. Zato je projektirao i ovojnicu, vanjski oklop na kojem se nalaze rolete kojima se ograničava ulazak sunčeve topline.

Osim toga, kuća ima debeli sloj toplinske izolacije, solarne krovne panele, postrojenje za grijanje i provjetravanje s toplinskom pumpom, u podrumu je i cisterna za skupljanje kišnice kojom se peru terase i zalijeva vrt.

U svojoj karijeri projektirao je domove za 30.000 ljudi, no najteže mu je, kaže, bilo osmišljavati ga za sebe.

Komentara 1

Avatar maxist
maxist
06:52 04.04.2018.

Funkcija i ljepota ne idu baš zajedno a svatko ima svoje potrebe i vizije .........preostaklejna za moj pojam.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije