Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Most želi ugraditi mikrosolare i najugroženijim građanima

Porazna je činjenica da se u posljednjih deset godina tek 115 osoba u Hrvatskoj priključilo na fotonaponski sustav, iako građani godišnje izdvajaju milijardu kuna za obnovljive izvore energije, kaže Petrov
24. siječnja 2018. u 14:33 6 komentara 616 prikaza
Božo Petrov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Most nezavisnih lista uputio je danas u e-savjetovanje svoj prijedlog Zakona o mikrosolarima kojim žele poticati energetsku neovisnost te riješiti problem energetskog siromaštva za najpotrebitije. Svi Mostovi prijedlozi koji su posljednjih mjeseci upućeni u proceduru, a svi novi prijedlozi koji su još u pripremi, na tragu su Mostove želje da Hrvatsku naprave kvalitetnijom kako bi mladi ostajali živjeti u njoj, naglasio je čelnik Mosta Božo Petrov.

Reakcija Mosta Petrov: Moramo proglasiti pojas, bez obzira što misle Slovenci

- Porazna je činjenica da se u posljednjih deset godina tek 115 osoba u Hrvatskoj priključilo na fotonaponski sustav, iako građani godišnje izdvajaju milijardu kuna za obnovljive izvore energije. Država dodatno na to izdvaja još pola milijarde – kaže Petrov te dodaje kako bi se primjenom ovog zakona, osim rješavanja energetskog siromaštva, i poduzetnici napravili konkurentnijim na tržištu,a pomoglo bi se i nacionalnom sektoru energetike. Jedini tko bi eventualno bio na gubitku ovim zakonom jesu uvoznici energije, poručuju iz Mosta.

Županijski vijećnik Mosta i bivši državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić smatra da bi ovaj zakon na kojem se dugo radi u suradnji sa strukom i strukovnim udrugama mogao biti mala energetska revolucija. Podsjeća da građani plaćaju 10,5 lipa mjesečno za obnovljive izvore energije, od čega malo tko trenutno ima koristi.

- Država i županije godišnje daju 200 milijuna kuna za ogrjev za drva ili u novcu za najsiromašnije građane. Zahvaljujući našem prijedlogu, smatramo da bi država za taj novac svake godine mogla ugraditi 6500 do 7000 mikrosolara najugroženijim građanima i time bi trajno riješila problem energetskog siromaštva – objašnjava Čikotić. S obzirom na to da u Hrvatskoj postoje tvrtke koje se bave proizvodnjom mikrosolara, time bi se, naglašava, poticao gospodarski rast, a i država bi preko toga ubirala veći PDV.

Čikotić smatra da je na ovom području dosad profitirala samo "klijentelistička klika, jer su ministarstva kvote dijelila po kumskim i stranačkim linijama". Ovo, nastavlja, otvara prostor i HEP-u da se odmah uključi u cijelu priču, mikrosolari se mogu stavljati i na stambene zgrade za rasvjetu zgrade i lift.

Bivši ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović smatra da se ovim povećava šansa za stvaranje održive budućnosti Hrvatske, ali ide ka smanjenju emisije stakleničkih plinova, a zastupnik Mosta Tomislav Žagar je dodao kako ovo posebno može pomoći siromašnima u Sloveniji, kao i poljoprivrednicima.

Dok je Hrvatska 2016. fotonaponskim postrojenjima proizvodila 50,3 Mwp energije, susjedna Slovenija je proizvodila 259 Mwp, a Njemačka čak 41.340 Mwp.

Mostovci su zaključili kako u dosadašnjoj energetskoj politici u Hrvatskoj, obnovljivi izvori energije, a posebno sunce, nisu nikada doživjeli ozbiljniju pažnju te su i HDZ i SDP potpuno zanemarili ovaj segment. Primjena zakona značajno doprinosi obvezama koje je Hrvatska kao dio EU preuzela, a to je potpisivanje Pariškog sporazuma, prema kojem se staklenički plinovi moraju smanjiti za 40 posto do 2030. godine, kazali su.

Prijedlog zakona je posebno namijenjen malim kupcima električne energije, građanima, malim i srednjim poduzetnicima koji upravljaju cijenom energije i svojom energetskom budućnošću, što je važan korak prema energetskoj neovisnosti, a protiv energetskog siromaštva. Mali i mikro poduzetnici bi u propisanim administrativnim rokovima od 15 dana dobili mogućnost izmjene svojih elektroenergetskih uvjeta. Napokon bi se administrativni aparat smanjio u korist poduzetnika i oni bi mogli samostalno, a jednostavno upravljati svojom potrošnjom energije, za vlastite potrebe.

Zimske muke Očitanje struje i vode ne plaćamo, ali plaćamo očitanje razdjelnika. Zašto? Ljubav Zima, zima, e pa šta! 5 neobičnih načina kako se ugrijati ove zime! Božo Petrov Božo Petrov 'Ne ugrožava nas rast Živog zida, svaka je opcija bolja od komunističkog HDZ-a i SDP-a'
Vesna Dragojević
Udovica legendarnog Olivera: 'Nitko nas neće pozvati u goste'
Top Chair
#OSTANIMOODGOVORNI
Super ideje za opremanje ureda kod kuće: Kako odabrati najfunkcionalniju stolicu?
 • ante555:

  Dok ste bili u vladi, mostići, bavili ste se foteljama i uhljebljivanjem a sad prodajete maglu.

 • ------------------------------:

  tko vam upravlja razumom,vi koji pljujete po mostu ? vise ce biti,da je degenericnost na djelu.

 • Avatar kravata
  kravata:

  Upropastili su most i hrvatsku sa svojim nenormalnim stavom u vladi ma nije ni zamjerit kobila sa vise gospodara brzo krepa tako je zavrsio i most u vladi a sad imaju ime most a mosta nigdje.