Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIVLJAŠTVO PO MEDVEDNICI

Motorima uništili posađene sadnice na Medvednici, planinari apeliraju na vlasti: 'Riješite ovaj problem'

Foto: Hrvatsko planinarsko društvo Lipa Sesvete
1/5
05.12.2022.
u 13:17

Samo nekoliko dana nakon provedene sadnje sadnica lipa, iz Društva su objavili tužnu vijest - netko je izrovario cijeli prostor quadovima i motorima, a iz Lipe nam govore kako je i jedna sadnica potrgana

Prošloga su vikenda planinari Društva Lipa Sesvete posadili sadnice lipe oko planinarskog doma Lipa i Kapele hrvatskih mučenika. Radilo se o projektu kloniranja najmanje 600 godina starih lipa iz Planine Donje.

Samo nekoliko dana nakon, iz Društva su objavili tužnu vijest - netko je izrovario cijeli prostor quadovima i motorima, a iz Lipe nam govore kako je i jedna sadnica potrgana.

- To je veliki probem, divljanje po Medvednici. Jučer je netko došao s quadovima i motorima i divljao ispred kapele gdje se inače održavaju mise. Izrovarili su cijeli prostor, potrgali sadnicu. Nema veće štete, ali se ovaj problem mora riješiti - kazala nam je Jasminka Fabijančić iz planinarskog društva Lipa.

Iz Lipe su na Facebooku objavili i fotografije koje pokazuju razmjere štete koja je nastala.

''Od vas koji dolazite očekuje se da čuvate okolicu našeg Planinarski dom LIPA .Ovo što je danas napravljeno ispred kapele je iživljavanje! Sadnice su zaštićene uočljivom mrežom koja bi trebala zaštiti od divljih životinja, ali očito da ne postoji zaštita od ljudotinja. Iduću nedjelju na ovom izrovarenom prostoru treba se održati sveta misa. Tu se nalaze sprave namijenjene za djecu. Postoje putovi, molimo vas, ako dolazite da ih koristite, ostavite ostali prostor očuvan'', objavili su jučer.

Fabijančić je tako apelirala na vlasti da je potrebno dugoročno riješiti problem.

- Ovo ne vodi nikuda. U inozemstvu je normalno da se vozila parkiraju dolje i da se dalje ide pješice. Ljudi su takvi da će ići vozilima koliko god mogu i neće stati. Postoji šumska cesta, ali bi se trebala uspostaviti regulacija prometa da se smanji na minimum - zaključila je Fabijančić.

 

 

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar AP (autokratski premijer)
AP (autokratski premijer)
14:54 05.12.2022.

Divljaju već godinama. A divljaju zato što im je dopušteno. Njih nekolicina teroriziraju tisuće izletnika.

ŠO
šolman
07:40 06.12.2022.

Divljanje motocrossera i quadovaca traje godinama i n8je samo opasno za biljke nego i za ljude. U usjecenim dijelovima staza koje su jos i zavojite voze prebrzo pa mogu pomesti pjesake koji se na takvim mjestima nemaju gdje skloniti. Da ne spominjem strahovitu buku koju proizvode jer motori ovih vozila su neusporedivo glasniji od obicnih.

TS
tsomething
14:30 05.12.2022.

"projekt kloniranja" kaj se to nije nekad zvalo pelcovanje? A ovo drugo preuvelicavanje necu komentirat. Ali bih volio ponuditi ovakvima postenu cijenu (par milijardi kuna) da otkupe cijelo brdo pa nek ga onda ograde kineskim zidom i postavljaju pravila kakvaa hoce. Nadam se da samo nece poceti rastezati sajle po sumi ko njihovi istomisljenici s Grobnika i slicno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije