Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Ako Bandić mijenja ime trga, neka nam plati i nove dokumente

Tito zaslužuje barem ulicu, kažu Zagrepčani, što se u teoriji može i dogoditi uvrsti li mu se ime u fond iz kojeg se imenuju javne površine
28. lipnja 2017. u 13:28 55 komentara 3061 prikaza
trg maršala Tita
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Muzeji, sindikati, odvjetnički uredi, akademije, fakultet, kazalište, a na broju 1 te 3 i desetak stanara, koji, kažu, za promjenu imena Trga maršala Tita “baš i nisu”. Ne zato što su različitih svjetonazora, već zbog čisto jednostavnog, ljudskog i vrlo prizemnog, kako sami objašnjavaju, razloga. Ne bi oni mijenjali adresu jer – to će ih koštati.

Franjo Tuđman Odluka o 'eutanaziji' Tuđman nije dao Tita s trga, HDZ ga se riješio – slučajno

Problema s poštom neće biti

Nova osobna iskaznica, putovnica i vozačka dozvola troškovi su od otprilike šestotinjak kuna, što stanarima trga nije mala cifra.

– Vozačku i putovnicu nemam, ali ni novac za novu osobnu. Stotinjak kuna nekome nije puno, ali kad imate mirovinu od 1400, onda svakako jest – objašnjavala nam je jučer Stošija Šikić, koja živi na Trgu maršala Tita 3, iza zgrade Pravnog fakulteta. U kućici pokraj fakultetskog parkirališta 98-godišnja umirovljenica živi sedamdeset godina, samo godinu kraće nego što se njen trg zove imenom maršala. Ona protiv imena nema ništa, no priznaje da joj se i ono koje je predložio gradonačelnik Milan Bandić isto “puno sviđa”.

Trg Republike Hrvatske jako je lijepo ime i naša zemlja to svakako zaslužuje. Ali, ako je već gradonačelnik odlučio da ime bude novo, onda nek nam on sad plati i nove dokumente – rekla je simpatična umirovljenica pa dodala kako se nada da će joj, nakon preimenovanja, dolaziti normalno i sva pošta. Oko toga neće biti nikakvog problema, objasnio nam je poštar koji je taman nosio omotnice okolnim kafićima.

– Znat ćemo koji je trg u pitanju čak i ako pošta ne bude adresirana na Trg Republike Hrvatske, već na staro, odnosno još uvijek aktualno njegovo ime. Ono što će možda biti malo komplicirano za fakultet, akademije, odvjetnike i liječnike koji se ovdje nalaze jest promjena adrese na internetskim stranicama, javljanje nove klijentima, kafići će, budući da i na njima stoji adresa, morati tiskati nove cjenike – potanko nam je nabrojio poštar promjene koje čekaju sve one koji obitavaju na trgu kojem je sadašnje ime osmo po redu. Probat će se sad s devetom srećom, ali to ne znači da će se ime Josipa Broza zauvijek i potpuno izbrisati iz Zagreba. U teoriji, postoji mogućnost da se njegovo ime nađe u fondu imena iz kojeg se imenuju javne površine za područje Grada Zagreba pa Tito u budućnosti ponovno dobije određeni trg, ulicu ili pak park, aleju, aveniju, brijeg, gaj, obronak, odvojak, perivoj, poljanu, potok, pa čak i prečac ili zavoj.

Čeka se godinama

Ali samo u teoriji jer, čak i ako određena udruga, građanin, stranka ili vijeće četvrti Odboru za imenovanja predloži da se po Titu nazove neka druga javna površina, zadnju riječ o tome daje Skupština, i to upravo ova koja će uskoro izglasati micanje tabli s imenom maršala s jednog od najljepših zagrebačkih trgova. Za “povratak Tita”, međutim, nikad nije kasno jer određena imena u fondu na svoju javnu površinu čekaju već godinama. Akademik i pravnik Ferdo Čulinović, na prijedlog Odvjetničke komore, svoje mjesto u Zagrebu, primjerice, čeka od 1969., a i ime “Kazališni trg” čeka svoju poziciju.

Tito Zvonimir Despot Tito ima mjesto u povijesti, ali ne i u javnosti Saša Broz Saša Broz: 'Da djed vidi Rvacku danas, sam bi svoju ploču odavno skinuo' Tito Marinko Jurasić Živio antifašizam, ali Tito mora pasti!
Zagreb: Predstavljen šesti međunarodni turnir u hrvanju Zagreb Open Grand Prix 2019
'SVI SMO PLAKALI'
Prije 14 dana izgubio sestru pa napravio podvig života: 'Sve bih dao da je ona živa'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Avatar HKNKRZ
  HKNKRZ:

  Jedva ga skinuli sa trga i sad da mu daju ulicu hahahahaha koja glupost

 • Starotopoljanin:

  a tko ti je platio dokumente,kada si iz sugoslavije dosao u hrvatsku?sam jel tako.

 • verica2:

  Ovo je naslov da čovjeku stane pamet! Čak i ako je netko bistar to izrekao! Zna se po kojoj se zakonskoj proceduri mijenjaju nazivi ulica i trgova - bez obzira radi li se o Zagrebačkoj, Slavonskoj, Ljubljanskoj,Tratinskoj ili bilo kojoj ... prikaži još!oj drugoj ulici. Ne mogu se samo za trg koji nosi Titovo ime primijeniti neki drugi (nepostojeći) propisi pa ni nadoknaditi troškove promjene osobnih isprava.