Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
(Ne)poznate riznice

Čuvamo dvoglavo tele, dio kita, kosti mamuta i upravo slažemo krokodila

18.05.2016., Zagreb - U sklopu Veterinarskog nalazi se i muzej. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/5
19.05.2016.
u 13:00

Na Veterinarskom fakultetu među više od 3000 eksponata i kamen težak dva kilograma koji su izvadili iz konja

Tele s dvije glave, ovca s deset nogu, konj s ekstremno velikom glavom.

Nakaze, kako ih zovu na Veterinarskom fakultetu, kuriozitet su tek jednog muzeja koji funkcionira u sklopu te ustanove. Preparirane životinje koje se nisu normalno razvile samo su dio eksponata u muzeju Zavoda za veterinarsku patologiju.

Nađu se u Dravi

Imaju više od tri tisuće izložaka. Većinu ih je prikupio osnivač Zavoda dr. Ljudevit Jurak, a posljednji su preparati izrađeni još 1960-ih godina.

– Ovdje držimo uzorke organa bolesnih životinja pa studenti mogu proučavati bolesti koje su iskorijenjene poput slinavke i šapa, tuberkuloze... – kaže doc. dr. sc. Marko Hohšteter te dodaje da je to jedna od najbolje opskrbljenih zbirki u Europi.

Može se ondje vidjeti i što su sve tijekom obdukcija njihovi kolege izvadili iz utroba raznih životinja.

– Ovaj kamen težak oko dva kilograma izvadili su iz crijeva konja – govori dr. Hohšteter dok pokazuje najveći primjerak. No ondje su i dlakave nakupine koje se formiraju u želucima životinja.

Na Zavodu za anatomiju, histologiju i embriologiju stoje pak kosturi raznih oblika. Pa i oni golemi, pokraj kojih se svatko osjeća poprilično maleno. Ondje su kosturi slonova, žirafe, nojeva, jednogrbe deve, ali i dio kita.

– Imamo i kosti mamuta, koji se mogu i danas pronaći u koritu Drave. Većina kosti divljih životinja od nekadašnjih je stanovnika zagrebačkog Zoološkog vrta – kaže prof. dr. sc. Damir Mihelić i dodaje kako je većina preparata starija od četrdeset godina, a mnoge drže i u depou. Tek nedavno počeo ih je ponovno slagati Zvonimir Budinšćak, mladi veterinar na doktorskom studiju.

– Sada slažemo krokodila – kaže Budinšćak, dok prof. dr. sc. Maja Popović, koja je inicirala da ovi prostori budu dio prošlogodišnje Noći muzeja, dodaje kako će krokodila predstaviti kao novost u zbirci na sljedećoj manifestaciji.

Treći je muzej o povijesti veterinarstva, a ondje će prof. dr. sc. Petar Džaja svima koji dođu ispričati kako se ono razvijalo.

Nekoć su bili kovači

– Tek 1888. godine veterinu prvi put zakonom odjeljuju od zdravstva. Osniva se tada i zaklada za gradnju Veterinarskog fakulteta – kaže dr. Džaja te dodaje kako su veterinari nekada bili kovači i potkivači. U vitrini se tako mogu vidjeti i stari instrumenti kojima su radili, od užeta kojima se plod vukao prilikom okota do starih šprica, mikroskopa, otvarača za usta za velike životinje, potkova...

Komentara 1

SM
sandra.markovic.94695
13:51 19.05.2016.

super je dodati novu stvar (kostur) u muziek ali se pitam do kojeg ce te dana, godine drzati muzejske primjerke Dr.Mr. na fakultetu? svi radovi novih strucnjaka sa i bez doktorata objavljuju se jos uvijek na njihova imena. kaj vas nije sram, idite u penziju, dajte mladima prostor dosta je tih od 65+ na fakultetima kojima se placa za specijalizaciju u prostorima veterinarskog fakulteta. zasto imamo fakultete????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije