Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAMPANJA

M. Bandić: Stavi pravu stvar na pravo mjesto

kampanja
Foto: ZG Holding/ZCGO
1/6
26.05.2014.
u 12:00

U promo spotu kampanje za razvrstavanje otpada, kako to treba raditi, pokazao je sam gradonačelnik

Kako bi se Zagrepčane potaknulo na razvrstavanje otpada, što će uskoro biti njihova obveza, organizirat će se različite edukativne aktivnosti, ali i zapjevati uz Aerodrom, odnosno Juricu Pađena i “Stavi pravu stvar na pravo mjesto”. Upravo je naslov ovog bezvremenskog hita naziv kampanje koju pokreće Zagrebački centar za gospodarenje otpadom (ZCGO) sa Zagrebačkim holdingom, a u promidžbenom spotu sugrađanima će najbolji način za odlaganje otpada pokazati gradonačelnik Milan Bandić. Naime, gradonačelnik u spotovima razvrstava svaku vrstu kućnog otpada u točno za to predviđene kante. Spot je snimio redatelj Zoran Pezo, a na snimanju se gradonačelnik družio i s Juricom Pađenom.

– Cilj je animirati ljude, potaknuti ih na razvrstavanje otpada. Dio smo EU i to jednostavno moramo napraviti – objasnila je glasnogovornica Zagrebačkog holdinga Senka Knežević te dodala da će kampanja podrazumijevati različite aktivnosti koje će se odvijati po gradu sve do samog datuma kad će razvrstavanje i službeno početi. Iz Grada Zagreba nadaju se da će se Zagrepčani vrlo brzo naviknuti na odvojeno prikupljanje i sortiranje kućnog otpada. Podsjetimo, do 2018. godine Hrvatska, pa tako i Zagreb, imaju obvezu staviti u funkciju cjeloviti sustav gospodarenja otpadom koji uključuje razvrstavanje otpada, njegovo recikliranje, ali i osnivanje centara za gospodarenje smećem te zatvaranje i sanaciju preostalih neusklađenih odlagališta otpada. U pilot-projektu razvrstavanja na to se odlučilo svega 1,2 posto građana koji su smeće odvajali u posebne vrećice. Iz Holdinga kažu da je to samo početak priče, a razvrstavanje otpada u konačnici bi trebalo i smanjiti račune Zagrepčana.

>>Kako to da građani ne žele koristiti vrećice za odvajanje otpada?

Komentara 14

SW
swimm
08:18 27.05.2014.

A mogao bi npr umjesto klasicne kampanje na tv-u posjetiti koji od kontejnera,zasuci rukave i uživo prezentirati razvrstavanje

Avatar pavo24
pavo24
15:58 26.05.2014.

Učini to često.

SK
skladište
16:48 26.05.2014.

Premalo je vremena za bilo kakvu promociju, osobito za Bandićevu. Što ćemo s onima koji svoje smeće ubace u prolazu u kontejner za plastiku? To im je najzgodnije, da ne moraju navraćati do prostora gdje im u zgradi stoji kontejner. A i brže je, pa neka se onda drugi muče sa tuđim otpadom. O odlaganju reklama,novina i kartona bolje da i ne govorimo. To se i ne odvozi redovito, pa se odlaže kraj kontejnera, onda padne kiša, sve fino razmekša, pa onda ulični čistači, to potrpaju u svoja kolica, da ipak očiste ulicu. Kako ćemo mi sve to savladati do 1.7.? Piše u članku da se djelatnici iz Grada Zagreba " nadaju" da će se građani vrlo brzo naviknuti na odvajanje otpada. Sigurno već imaju pripremljene novčane kazne za vrlo brzo navikavanje, jer po ovom kako oni promoviraju odlaganje otpada trebalo bi nam sigurnih 20 godina da to ljudima uđe u naviku. Jer, mnogi od nas još uvijek misle da prazne boce od jestivog ulja, plastična ambalaža od pakiranja hrane, bočice od šampona, čaše od jogurta i još puno toga za što ne možete dobiti 50 lipa po komadu, nije plastika. Neka Bandić krene i rasturi nekoliko kontejnera ponavljajući: ovo ide u papir, ovo ide u plastiku, ovo ide u mješoviti otpad i neka se to pokazuje na HRT-u u udarnim terminima, pa će se možda vidjeti neki rezultati, ali sigurno ne do 1.7. ove godine!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije