Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZmaJurjevo

Luk, strijela, samostrel – sve to u selu na Ribnjaku

ZmaJurjevo
Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/4
23.04.2018.
u 09:08

Srednjovjekovni festival oduševio je najmlađe, ali i roditelje. Povlačilo se uže, tražila zmajeva jaja...

Brojni vitezovi i njihove djeve za vikend su se okupili u parku Ribnjak, koji je na dva dana postao pravo srednjovjekovno selo u sklopu festivala ZmaJurjevo.

Najmlađi su se vozili u košarama i slušali bajke, a djeca malo starije dobi stajala su u redu u želji da čim prije isprobaju bacanje koplja i gađanje lukom i strijelom. Neki su s majkama krenuli u potragu za zmajskim jajima, dok su očevi odmjeravali snage u potezanju užeta. Gužva se stvarala ispred štanda Ivice Strancarića iz Čučerja, koji je osmislio posebnu “3 u 1” dječju igračku, koja može biti drvena puška, luk i strijela i samostrel.

– Sastoji se zapravo od dva dijela – luka i strijele i puške s okidačem, a kad se oni spoje, dobije se samostrel – kazao je Ivica Strancarić dodajući da je igračku osmislio s idejom da svoju djecu odmakne od igrica kako bi se naučili igrati kao nekad. Roditelji su bez straha djecu prepuštali Strancariću u ruke da isprobaju ovaj neobičan predmet gađajući u metu.

– Uči ih se tako od malih nogu da moraju biti oprezni. Iako se ovom “3 u 1” igračkom više vole igrati odrasli nego djeca – kaže Strancarić. Kako pak napraviti šešir od kestenova lišća, objašnjavao je Blaž Hemetek iz Koprivnice. Osim svojega ručnog rada, na štandu je prodavao i predmete koje su izradili njegovi kolege iz udruge Anno Domini.

– Sve se u našoj radionici izrađuje u želji da sačuvamo stare zanate. Imamo kovače, lončare, stolare, svjećare, bačvare... A predmeti su nam po cijelom svijetu – kazao je Hemetek.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije