Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hoće li roditelji moći tražiti da se djecu uči da je Zemlja ravna ploča?

Ne ugrožava ovo roditeljsko pravo sekularno obrazovanje nigdje u Europi pa neće ni u nas. Promašene kritike govore o onima koji kritiziraju
16. travnja 2018. u 15:05 103 komentara 3629 prikaza
Djeca
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Što znači pravo roditelja da odlučuju o odgoju i obrazovanju djece u skladu s filozofskim i religijskim uvjerenjima, predviđeno u nacrtu Obiteljskog zakona, koje već postoji u nizu međunarodnih ugovora koje je ratificirala Hrvatska, pa i u Europskoj konvenciji o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda?

Nada Murganić Reakcije na novi nacrt Obiteljski zakon ne može u škole

Hoće li roditelji moći tražiti da se djecu uči da je Zemlja ravna ploča, da se Sunce okreće oko Zemlje, da ih se ne podučava teoriji evolucije, kako su to predstavili neki kritičari tumačeći javnosti zašto taj članak ne smije ući u Obiteljski zakon? Ne ugrožava to pravo sekularno obrazovanje nigdje u Europi, pa neće ni u nas, nego nas ugrožava neznanje.

– Napadi na taj članak potpuno su promašeni jer je on dio hrvatskog pravnog sustava od 1997., otkako je na snazi Europska konvencija o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda. Jasna je praksa Europskog suda za ljudska prava o pravu utjecaja roditelja na odgoj i obrazovanje djece. To pravo ne znači da roditelji mogu odbiti sudjelovanje djeteta u obveznim školskim predmetima ili inzistirati na neznanstvenom pristupu, nego znači da roditelj može odbiti da dijete sudjeluje na izbornim sadržajima koji uvode neobvezna gledišta, primjerice u građanskom ili zdravstvenom odgoju. Ne možete reći da vam dijete zbog filozofskih i religijskih uvjerenja neće slušati obvezne predmete, da neće učiti teoriju evolucije, nego izborne sadržaje. Može netko smatrati da ne vrijede Newtonovi zakoni pa da njegovo dijete ne treba učiti gravitaciju ili ružu vjetrova, no naravno da to ne može odbiti pozivajući se na ovo pravo. To su promašene kritike koje više govore o neznanju onih koji kritiziraju nego o primjeni Europske konvencije – ističe Frane Staničić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta. Ako želimo pluralističko društvo, dodaje, ne možemo nametati svim roditeljima da njihova djeca moraju učiti sve izborne predmete ili sadržaje izbornih predmeta. Profesorica obiteljskog prava Aleksandra Korać Graovac ističe da pravo roditelja da odlučuju o odgoju i obrazovanju svoje djece u skladu s vlastitim uvjerenjima, uzimajući u obzir prava i dobrobiti djeteta, postoji u nizu međunarodnih ugovora koje je ratificirala Hrvatska.

– To pravo poznaje i njemački ustav, no ono nije apsolutno pa njemački sudovi nisu omogućavali roditeljima da djecu povuku iz obveznih nastavnih programa. Pravo roditelja da obrazuju djecu u skladu s vlastitim uvjerenjima ograničeno je pravom djeteta na obrazovanje. Na uzimanje u obzir prava i dobrobiti djeteta jasno upućuje i navodno sporan tekst novog hrvatskog propisa. Bez obzira na to je li navedeno pravo navedeno u domaćem zakonu ili ne, ono se ne može uskratiti roditeljima jer je sadržano u ratificiranim međunarodnim ugovorima – tumači Korać Graovac. Dijete ima pravo na informiranost, a ako se radi o sadržajima u školi za koje postoji sumnja u znanstvenu utemeljenost, tu prevladava pravo roditelja na odgoj djece u skladu s religijskim i filozofskim uvjerenjima. Pod to pravo potpada i pravo roditelja u zemljama u kojima postoje državne crkve da im djeca ne idu na vjeronauk ako nisu vjernici ili pripadnici te crkve. Također, kad bi se u školi, govori Staničić, učilo, primjerice, o “slobodnom izboru spola” i da je spol društvena konstrukcija, što nije znanstveno utemeljeno, roditelj ima pravo odbiti taj sadržaj za dijete, ali ne i sadržaje da postoji mali postotak osoba koje se ne osjećaju ugodno u svom spolu, što je znanstveno dokazano, i imaju ga pravo promijeniti jer to ulazi u ljudska prava.

SMJERNICE VIJEĆA EUROPE U Hrvatskoj oko 6500 djece živi bez roditelja jer su završili u zatvoru ROMANA KOVAČEVIĆ BARIŠIĆ Čemu licemjerstvo, i djeca koju imamo iz Hrvatske bježe! Ilustracija MARINKO JURASIĆ Gdje je mjesto vjere u “sekularnoj” državi?
VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
 • Avatar Prskator.Vlado
  Prskator.Vlado:

  Koliko mi je poznato još nije znanstveno dokazana teorija evolucije, osim što je nedvojbeno da su ljevičari i sekularaši potekli od orangutana i babuna....

 • Antiflašist:

  Neki dan slusam onog ljigavca gorana aleksica na radiju kaze da roditelji ne bi smjeli odlucivati o odgoju svoje djece, nego ce o odogoju moje djece i unucadi odlucivati on i rada boric,drugarica divjak i ostali? Ovo su provokacije i ... prikaži još! oni ocito traze da ih netko ozlijedi, nema drugog objasnjenja.

 • NoHo:

  Novinari, prestanite se praviti blesavi, i prepisivati teme s jeftinih levicarskih/liberalnih portala iz SAD. NIje nikakav problem u rezervi roditelja prema tome sto se djecu uci u prirodnim znanostima -problem su drustvene znanosti, Pogotovo kada kvazi-drustvena znanost negira neupitne istine ... prikaži još!e iz prirodnih znanosti, kao u recimo da je musko-zensko "drustveni-konstrukt", itd. Smiju se rodielji oduprijeti takvim idiotizmima i protu-znanstvenim ideologijama?