Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na nacionalnoj demografskoj strategiji, petoj u zemlji, radi 16 stručnjaka

Hoće li i peta strategija doživjeti sudbinu preostale četiri koje nisu zaživjele, vrijeme će pokazati.
19. travnja 2018. u 20:02 4 komentara 444 prikaza
Dijete s igračkama
Foto: Thinkstock

U drugoj godini mandata Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku formiralo je ekspertnu radnu skupinu koja, kažu, započinje s izradom nacionalne demografske strategije revitalizacije Republike Hrvatske. Na izradi demografske strategije radit će 16 stručnjaka, među kojima je osam demografa, troje sociologa, dvoje docenata koji se bave socijalnom politikom, po jedan povjesničar i politolog te profesorica razvojne i psihologije obrazovanja, koja se bavi obitelji i djecom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel konačno može biti zadovoljna rezultatima pronatalitetnih mjera i brojem novorođenčadi u toj zemlji KLJUČNE MJERE Kako je Njemačka riješila problem koji muči veći dio Europe, pa i Hrvatsku

Ministarstvo za demografiju prvi je put izašlo s imenima članova radne skupine na naš upit te navode da je riječ o priznatim i uvaženim stručnjacima iz područja demografije i komplementarnih područja, koji su bili spremni uključiti se u izradu demografske strategije. Radnu skupinu tako čine izv. prof. dr. sc. Dragan Bagić, doc. dr. sc. Mario Bara, doc. dr. sc. Ksenija Bašić, prof. dr. sc. Andreja Brajša Žganec, doc. dr. sc. Ivana Dobrotić, prof. dr. sc. Josip Faričić, doc. dr. sc. Teo Matković, doc. dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić, prof. dr. sc. Anđelko Milardović, izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić, izv. prof. dr. sc. Snježana Mrđen, izv. prof. dr. sc. Nenad Pokos, dr. sc. Robert Skenderović, doc. dr. sc. Andreja Sršen, dr. sc. Ivo Turk i dr. sc. Dražen Živić.

Inače, ovo će biti peta demografska strategija u ovoj zemlji, a u njezinoj izradi, osim 16 stručnjaka koji čine užu radnu skupinu, sudjelovat će još i predstavnici ministarstava, lokalne i regionalne samouprave.

Na naše pitanje čemu izrada sad već pete strategije za demografiju, koji su joj ciljevi i svrha s obzirom na to da stručnjaci ističu da je sve bitno već napisano o demografskim problemima i potrebna je samo politička volja za provođenje ozbiljne demografske politike, a ne pisanje novih strategija, iz Ministarstva smo dobili sljedeći odgovor: “Postojeći strateški dokumenti nisu dovoljni niti dijelom aktualni s obzirom na to da je Nacionalna populacijska politika donesena 2006. i postoji potreba za aktualizacijom ciljeva, mjera i aktivnosti. Strategija treba utvrditi i redefinirati ciljeve, mjere, pokazatelje... stvoriti dugoročne temelje za provedbu strategije kao i usmjerenost na dugoročne demografske i nacionalne interese Hrvatske.”

Hoće li i peta strategija doživjeti sudbinu preostale četiri koje nisu zaživjele, vrijeme će pokazati. 

Iseljavanje Hrvata DIJANA JURASIĆ Vlada će vratiti 80.000 iseljenih, samo da napiše strategiju! Djeca ugrožava nas jedino neznanje Hoće li roditelji moći tražiti da se djecu uči da je Zemlja ravna ploča?
Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
 • Ronan:

  Razmnožavati će se sav onaj polupismeni Balkanski šljam koji se je dohebo u Hrvatsku,a mladi Hrvatski intelektualni potencijal već sada gradi svoju sreću diljem svijeta!!!

 • Avatar Ante-Portas
  Ante-Portas:

  Dajte mladima posao, dobru placu i nitko nece odlaziti, udavat ce se, zeniti i praviti djecu. Dokle god je u Hrvatskoj najveci problem IK, gay brak i takve gluuposti, nece tu biti srece.

 • Deleted user:

  Jedni je sigurno da će ti stručnjacu staviti ljepu svotu novca u svoj džep i baš ih briga hoće li zaživjeti,jer da nije tako nebi ovo bila već 5 strategija.