Naslovnica Zagreb Županija

Lovački muzej na Žumberku za edukaciju učenika

Prvi muzej jedne lovačke udruge otvara se na proslavu 485. godišnjice prve seobe uskoka na Žumberak
05. rujna 2015. u 08:51 0 komentara 604 prikaza
03.09.2015., Stojdraga - U Stojdragi na Zumberku u staroj skoli uredjen je Lovacki muzej. Jedan od inicijatora bio je predsjednik Lovacke udruge Zumberacka gora Milinko Perkovic. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Nekoliko tisuća školske djece koja svake godine posjete Žumberak, odnosno arheološke iskopine u Budinjaku, mogu obići još jedan lokalitet na toj samoborskoj gori. Prvi muzej jedne lovačke udruge u Stojdragi otvorit će danas na proslavi 485. godišnjice prve seobe uskoka na Žumberak.

U trideset pet kvadrata LU Žumberačka gora smjestila je dvadesetak prepariranih eksponata pa će učenici izbliza moći vidjeti kako izgleda vuk, medvjed, fazan, divlja svinja, srna... Muzej su uredili u sklopu stare škole, koja je u vlasništvu lokalne Župe sv. Jurja.

– Škola ne radi već četrdeset godina, mladi su se ljudi iselili – kaže župnik Mile Vranešić. Jedan dio škole prenamijenili su u prostorije za mjesni odbor, dio će na korištenje dobiti žumberački branitelji, dok je neuređeni dio predviđen za kuhinju u sklopu koje bi učenicima pripremali topli obrok, a u preostalo vrijeme kuhalo bi se za lokalno stanovništvo.

Muzej će širiti pa predsjednik LU Milinko Perković naglašava da primaju donacije.

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.