Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Otkrivamo gdje su najveća legla komaraca – u Slavoniji u 15 minuta čak 500 uboda!

Vrlo je to skup posao, a nemoguće je postići zadovoljavajuću učinkovitost ako se tretira samo u Osijeku
14. lipnja 2018. u 08:25 5 komentara 2987 prikaza
komarci
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

U borbi protiv nesnosnih komaraca, Grad Osijek "dignuo" je i avione, prvi put nakon 2016. Iz zraka se zaprašivalo od nedjelje do utorka, a u ta tri dana zahvaćeno je 3300 hektara zelenog pojasa. Račun za taj posao iznosi oko 400.000 kuna. Paralelno, leteće se krvopije "napadalo" i s kopna. Za razliku od lani, kada ih gotovo nije ni bilo, komarci su ove sezone okupirali slavonsku metropolu zbog visokih vodostaja.

Komarac Učinkovita rješenja Jednostavni trikovi: Na prirodan način riješite se komaraca u kući ili na otvorenom

- Avion je skup alat pa se koristi samo u slučaju najveće potrebe. Tako opsežan tretman mora dati učinka i četiri, pet dana mira od komaraca. No, još je uvijek intenzivna aktivnost i ulijetanje komaraca s netretiranog područja, pa nam u taj očišćeni dio konstantno dolaze novi. Ovi su tretmani, stoga, tek skidanje vrha ledenog brijega, kao da vatrogasci na kući u plamenu gase samo krov - započinje Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka. U slučaju da situacija postane još gora, zatražena je i dozvola za tretmane i let iznad naselja na visinama do 100 metara, no mala je vjerojatnost da će Agencija za civilno zrakoplovstvo za njih dati "zeleno svjetlo".

komarci
1 / 7
Unatoč sprejevima ili kremama za zaštitu od komaraca, jedan uvijek nađe put do vaše kože i ugrize vas? Ako je to tako, vi ste osoba koju komarci posebno vole, no jeste li se ikada zapitali zbog čega je to tako.

Ukupno četiri milijuna kuna rezervirao je Grad Osijek za tretiranje komaraca u 2018. Izdano je već 46 naloga za tretiranje, na ukupno 20-ak tisuća hektara, odrađeni su i larvicidni tretmani, što dokazuje, ističe Kristić, kako izvorišta komaraca na području grada nema, jer nema ni poplavnih područja. Problem je, pak, što okolne općine i gradovi nemaju novca za zaprašivanje tih napasnika pa ni Osijek nije potpuno zaštićen. Grad okružuje, inače, više od 40.000 hektara poplavnih površina, od čega je 35 posto samo Kopački rit.

Krvopije “Divovski” komarac? Ovdje je već 130 godina

- Vrlo je to skup posao, a nemoguće je postići zadovoljavajuću učinkovitost ako se tretira samo u Osijeku. Od ukupno 42 jedinice lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji, ozbiljno i kontinuirano se protiv komaraca bori samo Osijek, dok Beli Manastir, Bilje, Čepin, Antunovac i Dalj povremeno, sukladno mogućnostima, tretiraju tijekom godine. Ostalih 36 jedinica ne radi apsolutno ništa po pitaju komaraca. Već godinama pozivamo i Županiju, i državu da pomognu općinama koje financijski ne mogu izdržati visoku cijenu tretmana – ističe Kristić.

Komarci | Autor :

Što to znači za stanovnike, najbolje svjedoči sljedeća računica:

- Između 5 i 50 uboda komaraca u 15 minuta bilježimo u Osijeku, a u netretiranim područjima, primjerice u Petrijevcima, ta je brojka i deseterostruko veća – iznosi.

komarac Neočekivane posljedice Evo što vam čini slina komarca nakon što vas upikne

Zakonska je obveza, nastavlja naš sugovornik, vrlo jasna, no ona se ne poštuje.

- Turistička smo županija, a komarci odbijaju turiste. I stočarski smo kraj, a komarci smanjuju prinos mlijeka. Narušavaju kvalitetu života, prenose zarazne bolesti. U cijeloj se Hrvatskoj mora ozbiljnije rješavati problem komaraca, i u Zagrebu, pa i na jadranskoj obali, na kojoj je još učestaliji tigrasti komarac, prijenosnik opasnih bolesti– upozorava Kristić. Baranjska Općina Popovac, priznaje, ne tretira komarce jer bi za to morali izdvojiti 10 posto svoga proračuna, koji izvorno iznosi 4,5 milijuna kuna.

- To je za nas znanstvena fantastika, radije ćemo kupiti udžbenike djeci. Imamo problema s komarcima, kao i sve općine, novca nemamo, ali još nije kritično. Bili smo prisiljeni na aviotretman prije sedam godina, što nas je izašlo 200.000 kuna, s popustom. Posudili smo 2016. za zamagljivanje od Općine Draž, trošak je bio 50.000 kuna, a učinkovitost 10 posto – navodi načelnik Zoran Kontak. Pomoć bi im države, stoga, dobro došla.

Komarac | Autor : Robert Anić/PIXSELL Foto: Robert Anić/PIXSELL

komarac Dosadni kukci Komarce tjerate rukama? Evo zašto bi to trebali nastaviti raditi
Slavonski Brod: Duge kolone vozila u oba smjera na graničnom prijelazu
jedva dočekali otvaranje granice
Navala Hrvata na šoping u BiH: Kupuje se sve, od špeceraja do lijekova i bijele tehnike
Merkur osiguranje
Ne zanemarujte zdravlje
Sad je najvažnije brinuti o zdravlju: Pet ključnih liječničkih preporuka koje ne smijete zanemariti
  • doktorica:

    Nekad bogata Slavonija,sada caruju komarci

  • Aedes2017:

    Gospodin dr Merdić je do prije desetak godina bio ,, poznati komarcolog,, iz Osijeka.Na našu žalost,uklopio se ,,etmo-komercc- financijski lobi koji već 25 godina jako dobro živi na ,bukvalno,od naše krvi.O svim metodama suzbijanja larvi i odraslih komaraca prave sveto ... prikaži još! pismo,zaglupljujući Osječane,lažu i jako dobro zarađuju.Sve su evropske zemlje zaboravile na kemijske tretmane a posebno avio tretiranja.Sve se svodi na meliorizaciju,odvodnjavanje i larvicidne tretmane Ovo što čini dr Merdić i petorica ,,vizitara,, je nenaučno mešetarenje i mega naplaćivanje od gradskih korumpiranih pročelnika.

  • Aedes2017:

    Gosp.pročelnik bi trebao pročitati zapise dr Merdića o vrsti i gustoći populacija na području grada Osijeka,na cca 6000 ha infestirane površine.Tamo piše da grad ugrožavaju ,,domaće,, vrste tzv kućnih komaraca (Culex pipiens i sl . )čiji je dolet do 50 ... prikaži još!0 m.Iznimno,jednom godišnje grad bude napadnut iznimno migratornom vrstom Aedes koja migrira do 15 km.I to je sve.Čitaj gosp. Kristić. te onda zovi novinara.